Търсене в този блог

събота, 4 януари 2014 г.

Соленки със сирене и кашкавал

    От известно време искам да приготвя соленки (кифлички) на децата за следобедна закуска. Когато се събудят винаги са много гладни и ми се искаше да е нещо соленичко и засищащо, а не сладко. Пробвала съм различни рецепти и никога не оставах удовлетворена. Затова реших да им направя соленките на мама, рецептата, която тя има записана от една своя приятелка в тефтера си. Оказаха се абсолютната класика. Разбира се направих някои подобрения. Замених маргарина с масло и силно миришещата амонячна сода с бакпулвер. Пропуснах кима в тестото, намазах ги с яйце за повече блясък и поръсих със сух риган. 
   Смея да твърдя, че това са най-вкусните солени кифлички, които съм яла! Мекички, миришат на масло..топят се в устата. Хубавото в тях е, че нямат плънка. На практика всичко необходимо си е в самото тесто, дори сиренето и кашкавала. Правят се толкова лесно, че в тази рецепта, спокойно можете да включите като помощници и децата над 4 г. Аида ми помогна да ги навием. Още щом се разнесе ароматът на топли кифлички от кухнята и тримата се строиха до барплота :))) Не почакаха дори да изстинат. Нападнаха ги топли....Едвам успях да отделя тези, за да ги снимам.
    От това количество продукти излязоха точно 48 солени кифлички. 6 топки x 8 триъгълника. 
Ако обичате ким може да сложите малко в самото тесто. Тогава ги поръсете и отгоре с ким. 


Продукти за 48 солени кифлички:

220 г меко масло
1 ч.ч. настъргано краве сирене
1 ч.ч. настърган кашкавал
1 ч.ч. кисело мляко + 1 пакетче (10г) бакпулер
3 ч.ч. брашно

сух риган за поръсване
1 яйце за намазване

Разбийте с миксер мекото масло, заедно с настърганото сирене и кашкавал. Изсипете пакетчето бакпулвер в чаената чаша с кисело мляко. Дръжте я над съда, в който ще го изсипете, защото ще шупне. Разбъркайте добре и изсипете киселото мляко в сместа. Разбийте. Накрая добавете брашното и бъркайте, докато получите меко тесто. Покрийте с фолио и оставете тестото да почине, задължително два часа в хладилник. 


Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене. 
Извадете тестото и го разделете на 6 равни части. Аз разрязах един път хоризонтално и два пъти диагонално. 


Поръсете леко работния плот с брашно. Разточете първата топка на кръг с дебелина 3 мм.


Приберете останалите в хладилника. Ще ги вадим една по една.
Разрежете кръга на 8 триъгълника по диагонал. Навийте всеки триъгълник на кифличка, като приплъзнете с пръсти широката страна към тясната. Притиснете леко острото връхче в тестото, за да не се отворят при печене. 


Подредете кифличките в тавата на разстояние една от друга.  При мен 2 топки запълваха една тава с кифлички. Общо три тави. 


Намажете ги с четка с разбито яйце и поръсете със сух риган.
Печете 13 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. По същия начин навийте и изпечете и останалите кифлички.


Да ви е сладко!

1. Ако обичате солени кифлички, опитайте и рецептата за Кифлички калцоне с плънка от кайма: http://vkusnoteka.blogspot.com/2012/06/blog-post_11.html
2. Ако обичате сладки кифлички опитайте рецептата за Кифлички с мармалад от сини сливи и орехи: http://vkusnoteka.blogspot.com/2011/06/blog-post_10.html

59 коментара:

  1. Стара, изпитана рецепта! Правя и с мас /с маргарин, поне сегашния не стават така добре/, и с амонячна сода.
    Ани, прекрасни са! Меки, апетитни! Радвам се че ме подсети за тази рецепта!
    Прегръдки и чудесна неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Позбравена класика!
    Чудесни са станали!

    ОтговорИзтриване
  3. Да, страхотни са, малкият ми помага, когато реши, че иска да му ги приготвя. И аз не ползвам маргарин и амонячна сода. Чудесен загар имат, Ани, чудни са ти се получили!

    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  4. Точно на закуска пристигам!:) Чудни са! Поздрави и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани страхотни са, даде ми идея какво да направя на децата :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ани, страхотни са! И всеки път, когато споделиш, че децата са одобрили, просто съм напълно "за" идеята. Да ви е сладко (солено) на цялото семейство!
    Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много са сполучливи и обясненията ти са отлични, а резултата - превъзходен!
    Прегръдки, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ани, чудесно изглеждат тези соленки! Оформени като малки кифлички са още по апетитни!

    ОтговорИзтриване
  9. О,познат ни е и у нас този вкус-много запомнащ се!Ето,че и на теб ти помагат,Ани,още от сега! :)
    СТрахотни са ти станали кифличките!Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  10. Ани, честита нова година! Пожелавам на теб и близките ти много щастие, здраве, късмет и прекрасни мигове!
    Кифличките са чудесни!

    ОтговорИзтриване
  11. Ани, уникатни са, пекат се в момента....мерси много и успешна и здрава година :).

    ОтговорИзтриване
  12. Готовото тесто може ли да престои в хладилника до следващия ден?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Читателка ми писа, че е пробвала и не е имала никакъв проблем.

      Изтриване
    2. Благодаря:) Снощи стана късно докато привърша с другите неща и не ми останаха сили, направихме ги сутринта с дъщерята- голям кеф да завива:) Чудесно се получи-благодаря още веднъж за споделената рецепта:) И хубави празници! :)

      Изтриване
    3. Децата много обичат да помагат в кухнята. :) Много се радвам, че кифличките са ви харесали : Поздрави

      Изтриване
    4. Здравейте! Благодаря за прекрасно описаната рецепта. Мисля да я пробвам днес. Само искам да попитам, това тесто дали би могло да се замрази във фризер, има ли някой опит, пробвал ли е? Хубав ден!

      Изтриване
    5. Лично аз не съм пробвала Марги и не мога да препоръчам замразяване.

      Изтриване
  13. Здравейте, сега ги направихме с моето момиче. За 1ви път правя такива кифлички и станаха супер успешни и вкусни, благодарим за сполучливата рецепта! Усмихнат ден!
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, благодаря ви. Сигурна съм, че много сте се забавлявали майка и дъщеря. Аида също много обича да ми помага. Да ви е сладко! :)

      Изтриване
  14. Благодаря за рецептата. Моята дъщеря не яде нито сирене, нито кашкавал, но с удоволствие ми помага да ги направим и след това изяде цяла купа с кифлички и каза " Мамо, сиренцето вътре е много вкусно" - глупаче, явно само печено в кифлички и харесва :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рали, сладката тя :) И моите се лъжат лесно, що се отнася до ядене :) Душичка. Много се радвам, че са й харесали кифличките. Като ги направя у дома настава война :)))

      Изтриване
  15. I az gi probvah no moite ne se nadignaha. ina4e sa vkusni.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако сте спазили рецептата точно няма причина да не се надигнат.

      Изтриване
  16. Благодаря за рецептата! Станаха ми много мекички :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са ви харесали. Изчезват за секунди. Толкова са пухкави.

      Изтриване
  17. Ako gi napravq na lenti4ki 6te staneli

    ОтговорИзтриване
  18. Дали ще станат ако ползвам само кашкавал, без сирене?

    ОтговорИзтриване
  19. Здрасти, Ани! Направих кифличките и станаха много вкусни и бяха оценени подобаващо от децата, като си ги похапнаха с удоволствие. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да са ви живи и здрави дечицата, че имат прекрасна майка, която отделя време да приготви домашни сиренки за тях. Моите поздравления!

      Изтриване
  20. Привет, Ани! За първи път пиша коментар в кулинарен блог макар, че използвам още няколко! Обожавам соленки и съм пробвала различни рецепти, но до вчера всички свършваха в кофата за боклук. И така вчера реших да изпробвам твоята рецепта, на която попаднах съвсем случайно. Страхотна е, соленките се получиха от първия път! Много благодаря ! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Лилия. Много се радвам, че отделихте време да ми пишете. Аз много се радвам на всички коментари от отзиви за рецептите ми от моите читатели. Соленките са невероятно вкусни. Аз лично не мога да се спра, затова рядко си ги позволявам:) Радвам се на успеха ви!

      Изтриване
  21. Здравейте Ани-поздрав за блока Ви.Имам въпрос-при васата рецепта 1ч.часа брашно на колко грама се равнява?Благодаря предварително,поздрав.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 1 ч.ч. се равнява на 200 г. Дани. На прекрасна рецепта сте се спряли.

      Изтриване
  22. Мерси Ани-пробвах я вече, но някъде прочетох ,че 1ч.ч.=140г, и така направих рецептата.Станаха вкусни соленки, но чесно доста се намъчих с тестото.Затова............който пита -не скита.Трябваше първо Вас да питам.Благодаря за бързия одговор.

    ОтговорИзтриване
  23. http://www.supichka.com/2011/04/blog-post_26.html
    погледайте, но не се доверявайте 100%...........аз така направих и сгреших.

    ОтговорИзтриване
  24. Ани сега пак отворих, и не видях някаде да пише 200г.Вече, незнам какво бъркам???????Извин. че излишно те занимавам с това.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма нищо. Не го мисли. Питай, когато имаш нужда от уточнение за някоя моя рецепта. Старая се да отговарям винаги, когато видя коментар.

      Изтриване
  25. Благодаря за рецептата.Кифличките станаха прекрасни,ухаещи на масло.Тестото ми пое по-малко брашно от посоченото,но резултата е отличен.Всичко добро ви желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че сте харесали тези апетитни кифлички. Децата много ги обичат.

      Изтриване
  26. Здравей, Ани. Приготвих кифличките за рождения ден на синът ми, мога да кажа че това е една от най сполучливите рецепти, които съм правила някога. Децата ги изядоха почти моментално и получих похвали за тях. Благодаря за споделената рецепта. Всичко добро ви желая и много вдъхновение. Нора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно! Дечицата са били радостни. Изчезват за минути тези соленки. Много са подходящи за рождени дни и празненства.Да ви е сладко Нора.

      Изтриване
  27. Здравейте,може ли да заменя половината от бялото брашно с брашно от лимец?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можете разбира се. Дори и аз бих опитала изцяло с лимецово брашно да ги направя.

      Изтриване
  28. Страхотни соленки! Един трик , за да запазят хубава форма на кроасанчета при печене- поставят се в тавата , като острото връхче по средчата трябва да е под самото кроасанче, така не се отваря при печене и запазват красива форма. Също така леко се завиват крайщата на полумесец :)

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте! Много ми допаднаха вашите кифлички, но имах само малко пакетче масло -125г и добавих 100мл олио. Тестото обаче не се разтегля, а се чупи, меко е, мазничко, добавях още брашно...Може ли съвет?

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте, рецептите ви са много сполучливи! Дали бихте могли да пишете във всяка, вместимостта на чаената чаша, която използвате?! За да няма едни и същи въпроси
    Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  31. Здравейте. Искам да попитам на вентилатор или реотани ги печете? За 3ти път правя рецептата и все не ми се получава печенето. Не стават за 13 минути и не мога да разбера къде бъркам. ☹

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте пека на 180 градуса на горен и долен нагревател.

      Изтриване
    2. Благодаря. ��

      Изтриване
  32. Искам само да уточня, че чаша 200 мл е около 130 г брашно. То е по-леко от водата, при която 1 мл = 1 г
    Обем е тегло не са едно и също.

    ОтговорИзтриване
  33. Направих половин доза използвайки безглутеново брашно. Тестото ми се чупеше и лепнеше, не се разточваше. Къде е грешката ми?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не съм ползвала безглутеново брашно и ми е трудно да ви кажа как то се държи.

      Изтриване