От известно време искам да приготвя соленки (кифлички) на децата за следобедна закуска. Когато се събудят винаги са много гладни и ми се искаше да е нещо соленичко и засищащо, а не сладко. Пробвала съм различни рецепти и никога не оставах удовлетворена. Затова реших да им направя соленките на мама, рецептата, която тя има записана от една своя приятелка в тефтера си. Оказаха се абсолютната класика. Разбира се направих някои подобрения. Замених маргарина с масло и силно миришещата амонячна сода с бакпулвер. Пропуснах кима в тестото, намазах ги с яйце за повече блясък и поръсих със сух риган.
Смея да твърдя, че това са най-вкусните солени кифлички, които съм яла! Мекички, миришат на масло..топят се в устата. Хубавото в тях е, че нямат плънка. На практика всичко необходимо си е в самото тесто, дори сиренето и кашкавала. Правят се толкова лесно, че в тази рецепта, спокойно можете да включите като помощници и децата над 4 г. Аида ми помогна да ги навием. Още щом се разнесе ароматът на топли кифлички от кухнята и тримата се строиха до барплота :))) Не почакаха дори да изстинат. Нападнаха ги топли....Едвам успях да отделя тези, за да ги снимам.
От това количество продукти излязоха точно 48 солени кифлички. 6 топки x 8 триъгълника.
Ако обичате ким може да сложите малко в самото тесто. Тогава ги поръсете и отгоре с ким.
Продукти за 48 солени кифлички:
220 г меко масло
1 ч.ч. настъргано краве сирене
1 ч.ч. настърган кашкавал
1 ч.ч. кисело мляко + 1 пакетче (10г) бакпулер
3 ч.ч. брашно
сух риган за поръсване
1 яйце за намазване
Разбийте с миксер мекото масло, заедно с настърганото сирене и кашкавал. Изсипете пакетчето бакпулвер в чаената чаша с кисело мляко. Дръжте я над съда, в който ще го изсипете, защото ще шупне. Разбъркайте добре и изсипете киселото мляко в сместа. Разбийте. Накрая добавете брашното и бъркайте, докато получите меко тесто. Покрийте с фолио и оставете тестото да почине, задължително два часа в хладилник.
Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене.
Извадете тестото и го разделете на 6 равни части. Аз разрязах един път хоризонтално и два пъти диагонално.
Поръсете леко работния плот с брашно. Разточете първата топка на кръг с дебелина 3 мм.
Приберете останалите в хладилника. Ще ги вадим една по една.
Разрежете кръга на 8 триъгълника по диагонал. Навийте всеки триъгълник на кифличка, като приплъзнете с пръсти широката страна към тясната. Притиснете леко острото връхче в тестото, за да не се отворят при печене.
Подредете кифличките в тавата на разстояние една от друга. При мен 2 топки запълваха една тава с кифлички. Общо три тави.
Намажете ги с четка с разбито яйце и поръсете със сух риган.
Печете 13 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. По същия начин навийте и изпечете и останалите кифлички.
Да ви е сладко!
1. Ако обичате солени кифлички, опитайте и рецептата за Кифлички калцоне с плънка от кайма: http://vkusnoteka.blogspot.com/2012/06/blog-post_11.html
2. Ако обичате сладки кифлички опитайте рецептата за Кифлички с мармалад от сини сливи и орехи: http://vkusnoteka.blogspot.com/2011/06/blog-post_10.html
1. Ако обичате солени кифлички, опитайте и рецептата за Кифлички калцоне с плънка от кайма: http://vkusnoteka.blogspot.com/2012/06/blog-post_11.html
2. Ако обичате сладки кифлички опитайте рецептата за Кифлички с мармалад от сини сливи и орехи: http://vkusnoteka.blogspot.com/2011/06/blog-post_10.html
Стара, изпитана рецепта! Правя и с мас /с маргарин, поне сегашния не стават така добре/, и с амонячна сода.
ОтговорИзтриванеАни, прекрасни са! Меки, апетитни! Радвам се че ме подсети за тази рецепта!
Прегръдки и чудесна неделя!
Позбравена класика!
ОтговорИзтриванеЧудесни са станали!
Да, страхотни са, малкият ми помага, когато реши, че иска да му ги приготвя. И аз не ползвам маргарин и амонячна сода. Чудесен загар имат, Ани, чудни са ти се получили!
ОтговорИзтриванеХубава неделя :)
Точно на закуска пристигам!:) Чудни са! Поздрави и прекрасна неделя!
ОтговорИзтриванеАни страхотни са, даде ми идея какво да направя на децата :)
ОтговорИзтриванеАни, страхотни са! И всеки път, когато споделиш, че децата са одобрили, просто съм напълно "за" идеята. Да ви е сладко (солено) на цялото семейство!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер! :)
Много са сполучливи и обясненията ти са отлични, а резултата - превъзходен!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Маги :)
Ани, чудесно изглеждат тези соленки! Оформени като малки кифлички са още по апетитни!
ОтговорИзтриванеО,познат ни е и у нас този вкус-много запомнащ се!Ето,че и на теб ти помагат,Ани,още от сега! :)
ОтговорИзтриванеСТрахотни са ти станали кифличките!Хубав вторник!
Ани, честита нова година! Пожелавам на теб и близките ти много щастие, здраве, късмет и прекрасни мигове!
ОтговорИзтриванеКифличките са чудесни!
Ани, уникатни са, пекат се в момента....мерси много и успешна и здрава година :).
ОтговорИзтриванеГотовото тесто може ли да престои в хладилника до следващия ден?
ОтговорИзтриванеЧитателка ми писа, че е пробвала и не е имала никакъв проблем.
ИзтриванеБлагодаря:) Снощи стана късно докато привърша с другите неща и не ми останаха сили, направихме ги сутринта с дъщерята- голям кеф да завива:) Чудесно се получи-благодаря още веднъж за споделената рецепта:) И хубави празници! :)
ИзтриванеДецата много обичат да помагат в кухнята. :) Много се радвам, че кифличките са ви харесали : Поздрави
ИзтриванеЗдравейте! Благодаря за прекрасно описаната рецепта. Мисля да я пробвам днес. Само искам да попитам, това тесто дали би могло да се замрази във фризер, има ли някой опит, пробвал ли е? Хубав ден!
ИзтриванеЛично аз не съм пробвала Марги и не мога да препоръчам замразяване.
ИзтриванеЗдравейте, сега ги направихме с моето момиче. За 1ви път правя такива кифлички и станаха супер успешни и вкусни, благодарим за сполучливата рецепта! Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеИна
Ина, благодаря ви. Сигурна съм, че много сте се забавлявали майка и дъщеря. Аида също много обича да ми помага. Да ви е сладко! :)
ИзтриванеБлагодаря за рецептата. Моята дъщеря не яде нито сирене, нито кашкавал, но с удоволствие ми помага да ги направим и след това изяде цяла купа с кифлички и каза " Мамо, сиренцето вътре е много вкусно" - глупаче, явно само печено в кифлички и харесва :)
ОтговорИзтриванеРали, сладката тя :) И моите се лъжат лесно, що се отнася до ядене :) Душичка. Много се радвам, че са й харесали кифличките. Като ги направя у дома настава война :)))
ИзтриванеI az gi probvah no moite ne se nadignaha. ina4e sa vkusni.
ОтговорИзтриванеАко сте спазили рецептата точно няма причина да не се надигнат.
ИзтриванеБлагодаря за рецептата! Станаха ми много мекички :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че са ви харесали. Изчезват за секунди. Толкова са пухкави.
ИзтриванеAko gi napravq na lenti4ki 6te staneli
ОтговорИзтриванеМисля, че да. Усучете ги.
ИзтриванеДали ще станат ако ползвам само кашкавал, без сирене?
ОтговорИзтриванеДа разбирам се.
ИзтриванеДа разбирам се.
ИзтриванеЗдрасти, Ани! Направих кифличките и станаха много вкусни и бяха оценени подобаващо от децата, като си ги похапнаха с удоволствие. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеДа са ви живи и здрави дечицата, че имат прекрасна майка, която отделя време да приготви домашни сиренки за тях. Моите поздравления!
ИзтриванеПривет, Ани! За първи път пиша коментар в кулинарен блог макар, че използвам още няколко! Обожавам соленки и съм пробвала различни рецепти, но до вчера всички свършваха в кофата за боклук. И така вчера реших да изпробвам твоята рецепта, на която попаднах съвсем случайно. Страхотна е, соленките се получиха от първия път! Много благодаря ! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Лилия. Много се радвам, че отделихте време да ми пишете. Аз много се радвам на всички коментари от отзиви за рецептите ми от моите читатели. Соленките са невероятно вкусни. Аз лично не мога да се спра, затова рядко си ги позволявам:) Радвам се на успеха ви!
ИзтриванеЗдравейте Ани-поздрав за блока Ви.Имам въпрос-при васата рецепта 1ч.часа брашно на колко грама се равнява?Благодаря предварително,поздрав.
ОтговорИзтриване1 ч.ч. се равнява на 200 г. Дани. На прекрасна рецепта сте се спряли.
ИзтриванеМерси Ани-пробвах я вече, но някъде прочетох ,че 1ч.ч.=140г, и така направих рецептата.Станаха вкусни соленки, но чесно доста се намъчих с тестото.Затова............който пита -не скита.Трябваше първо Вас да питам.Благодаря за бързия одговор.
ОтговорИзтриванеhttp://www.supichka.com/2011/04/blog-post_26.html
ОтговорИзтриванепогледайте, но не се доверявайте 100%...........аз така направих и сгреших.
Дани и при Супичка, 1 ч.ч. е 200 г.
ИзтриванеАни сега пак отворих, и не видях някаде да пише 200г.Вече, незнам какво бъркам???????Извин. че излишно те занимавам с това.Благодаря.
ОтговорИзтриванеНяма нищо. Не го мисли. Питай, когато имаш нужда от уточнение за някоя моя рецепта. Старая се да отговарям винаги, когато видя коментар.
ИзтриванеБлагодаря за рецептата.Кифличките станаха прекрасни,ухаещи на масло.Тестото ми пое по-малко брашно от посоченото,но резултата е отличен.Всичко добро ви желая!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че сте харесали тези апетитни кифлички. Децата много ги обичат.
ИзтриванеЗдравей, Ани. Приготвих кифличките за рождения ден на синът ми, мога да кажа че това е една от най сполучливите рецепти, които съм правила някога. Децата ги изядоха почти моментално и получих похвали за тях. Благодаря за споделената рецепта. Всичко добро ви желая и много вдъхновение. Нора.
ОтговорИзтриванеСтрахотно! Дечицата са били радостни. Изчезват за минути тези соленки. Много са подходящи за рождени дни и празненства.Да ви е сладко Нора.
ИзтриванеЗдравейте,може ли да заменя половината от бялото брашно с брашно от лимец?
ОтговорИзтриванеМожете разбира се. Дори и аз бих опитала изцяло с лимецово брашно да ги направя.
ИзтриванеСтрахотни соленки! Един трик , за да запазят хубава форма на кроасанчета при печене- поставят се в тавата , като острото връхче по средчата трябва да е под самото кроасанче, така не се отваря при печене и запазват красива форма. Също така леко се завиват крайщата на полумесец :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че сте харесали соленките :))
ИзтриванеЗдравейте! Много ми допаднаха вашите кифлички, но имах само малко пакетче масло -125г и добавих 100мл олио. Тестото обаче не се разтегля, а се чупи, меко е, мазничко, добавях още брашно...Може ли съвет?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, рецептите ви са много сполучливи! Дали бихте могли да пишете във всяка, вместимостта на чаената чаша, която използвате?! За да няма едни и същи въпроси
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
Ще се постарая :)
ИзтриванеЗдравейте. Искам да попитам на вентилатор или реотани ги печете? За 3ти път правя рецептата и все не ми се получава печенето. Не стават за 13 минути и не мога да разбера къде бъркам. ☹
ОтговорИзтриванеЗдравейте пека на 180 градуса на горен и долен нагревател.
ИзтриванеБлагодаря. ��
ИзтриванеИскам само да уточня, че чаша 200 мл е около 130 г брашно. То е по-леко от водата, при която 1 мл = 1 г
ОтговорИзтриванеОбем е тегло не са едно и също.
Точно така е Гергана. Не са едно и също.
ИзтриванеНаправих половин доза използвайки безглутеново брашно. Тестото ми се чупеше и лепнеше, не се разточваше. Къде е грешката ми?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не съм ползвала безглутеново брашно и ми е трудно да ви кажа как то се държи.
Изтриване