Търсене в този блог

петък, 28 февруари 2014 г.

Руло Стефани с пилаф

       Докато подготвях отговорите за интервюто в списание "Рецепти за здраве", което можете да намерите на пазара в четвъртък, отговорих на един от въпросите - "Кое ви е любимото традиционно българско ястие", с Руло Стефани. Тогава се замислих, че всъщност досега не съм ви показвала как приготвям моето пролетно Руло Стефани - с пресен лук и чесън, копър и магданоз.
    Реших да поправя този пропуск и едновременно с това да ви покажа как приготвям класически Пилаф за гарнитура, изпробвайки как се държи ориз Баланс. Останах много доволна от резултата. Рулото стана превъзходно, а оризът се задуши за същото време като белия, не се скашка и остана на зрънца, нещо много характерно за пилафа. Всичко стана много вкусно. Ето и рецептите:


Продукти за рулото:

800 г мляно месо смес (телешка и свинска плешка)
връзка пресен лук
връзка чесън
връзка пресен копър
връзка пресен магданоз
1 яйце
1 филия мокър хляб
1 ч.л. червен пипер
1 1/2 ч.л. кимион
черен пипер
сол
зехтин

5-6 твърдо сварени, обелени яйца
2-3 големи моркова
5-6 кисели краставички

100 г настърган кашкавал

продукти за ориза:

1 и 1/4 голяма ч.ч. ориз Баланс на Крина
80 г масло
2 и 1/2 големи ч.ч. вода
1 зеленчуков био бульон
черен пипер
сол

За рулото:



Загрейте фурната на 200 градуса.
Сложете каймата в купа. Чукнете едно яйце и наронете филия мокър хляб. Нарежете на ситно връзка пресен лук и връзка пресен чесън и ги добавете. Нарежете и добавете копъра и магданоза. Накрая сложете подправките и омесете каймата добре.
Покрийте работния плот с две парчета домакинско фолио. Изсипете каймата и я разстелете с ръце под формата на голям правоъгълник. 


Подредете по средата по дължина моркови, кисели краставички и сварените цели яйца. Ако желаете можете да ги нарежете на четвъртинки, но лично на мен разрезът ми стои по красив, когато са цели.


Внимателно повдигнете долния край на каймата, заедно с фолиото и прихлупете плънката един път. След това до навийте на руло по дължина. Поставете хартия за печене в голяма правоъгълна тава. Леко обърнете рулото заедно с фолиото, изсипвайки го в тавата. 


Отстранете фолиото. Полейте го със струйка зехтин и поръсете леко с червен пипер.
Печете рулото на предварително загрята фурна за половин час. Извадете го, поръсете отгоре настърган кашкавал и допечете за още 5 минути, докато приятно се разтопи.
Поднесете топло, нарязано на филии.


За ориза:
NB: При пилаф съотношението ориз: вода е 1:2.


Докато чакате да се изпече рулото пригответе ориза. 
Отмерете и измийте в цедка ориза. Стопете в дълбока тенджера маслото и веднага изсипете ориза. Бъркайте непрекъснато, докато кристализира, след това налейте бързо 2 и 1/2 големи чаени чаши вода (съотношение 1:2), намалете котлона на минимум, сложете сол, черен пипер и едно кубче био зеленчуков бульон, разбъркайте и захлупете с капак. Оставете го така за следващите 25 минути, без да бъркате, докато повърхността на ориза стане на кратерчета и е поел цялата вода.


Отстранете от котлона, поставете памучна кърпа отгоре и захлупете отново с капака. По този начин оризът ще си почине и ще омекне допълнително.
Преди поднасяне леко го разрошете с вилица. Хубавият пилаф трябва да стои на не слепени зрънца. Поднесете ориза като гарнитура на рулото Стефани.


Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Хубаво руло, поздравления ! Не всеки може да направи без да е напукано отгоре.
    Руло Стефани обаче никога не е било традиц.българско ястие,нищо че го помним откатко сме се родили.
    Поздрави,
    Нина Василева.

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, не само че ще е вкусно (макар да не го обичам особено това руло), ами е и страшно красиво! :) Бих споделила порцийката с някога - за мен от оризчето. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Впечатляващ колорит и хармония, Ани -
    много красиво, естетично и убедена съм, вкусно предложение.
    Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  4. Много пролетно, цветно, слънчево! Ани, невероятно поднасяне!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно поднесено и приготвено, Ани! Прияде ми се, още повече, че не съм опитвала такова руло от години...

    Честита Баба Марта! Бъдете здрави и усмихнати :)

    ОтговорИзтриване
  6. Всичко е много красиво но неразбрах копър на кайма 🤔 но всеки с вкуса си.Бъдете здрави.

    ОтговорИзтриване