събота, 1 март 2014 г.

Торта Роял

    Честита баба Марта приятели! Пожелавам ви да бъдете много здрави, много усмихнати, румени и засмени! :) 
      Днес ви черпя с една мини тортичка Роял в духа на празника - в червено и бяло. 
Не знам дали ви се е случвало да видите някоя толкова апетитна снимка на десерт и после колкото и да се съпротивлявате да не ви излиза от ума :))) Видях тази рецепта за торта Роял при Алли и направо я сънувах, докато накрая не я направих. Тортата наистина се оказа уникално вкусна!! Не съм сгрешила в преценката си. Доста е сладка от кондензираното мляко, затова я олекотих малко като намалих малко захарта и добавих заквасена сметана в крема. Декорирах я с ягоди. Получи се малка тортичка с диаметър 15 см. Напълно достатъчно, защото се реже на малки парченца. И мен като Алли ме привлече това, че се пекат двойни блатове от маслено тесто, орехи и белтък. Редуват се с крема от кондензирано мляко, масло и заквасена сметана. Комбинацията е невероятна, напълно в синхрон с новите тенденции при десертите - усещат се три елемента - хрупкавост от блата, дъвчащ елемент от белтъчната платка и нежен, топящ се крем. Ако желаете да направите по-голяма торта, удвоете количеството. 


Продукти за масленото тесто:

2 жълтъка
1/3 голяма ч.ч.захар
100 г стопено масло
1/2 ч.л. сода
1 голяма ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. счукани орехи

продукти за белтъчните платки:

2 белтъка
1/4 ч.ч. захар

продукти за крема:

1/2 кутия подсладено кондензирано мляко
150 г меко масло
125 г заквасена сметана

пресни ягоди за гарниране


Разбийте с миксер жълтъците и захарта за масленото тесто. Добавете стопеното и охладено масло, содата и брашното и разбъркайте добре, докато получите тесто. Увийте го във фолио и охладете за половин час. 
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте белтъците на сняг и добавете малко по малко захарта, докато получите меки връхчета.
Извадете тестото и го разделете на 4. Притиснете едната топка с ръце, докато получите диск с големина 15 см. 


Поръсете със счукани орехи. Не ги правете много на ситно, за да се усещат. 


Накрая намажете отгоре част от белтъчната смес и разпределете равномерно. Разпределете си белтъчната смес, така че да ви стигне за 4 пъти. 


Печете на предварително загрята на 180 градуса фурна около 20  минути, докато леко покафенее и стегне.


Извадете блата, охладете и внимателно го прехвърлете с помощта на две шпатули в чиния.
По същия начин оформете втория блат - диск от маслено тесто, орехи и белтък. Изпечете и останалите блатове. 


През това време пригответе крема. Разбийте кондензираното мляко с маслото и заквасената сметана. Редувайте двоен блат с крем, докато свършат блатовете и крема. Завършете с крем. По желание декорирайте с ягоди или поръсете с орехи.
Когато се държи в хладилник тортата стяга много. Извадете я половин час преди консумация, за да омекне.


Да ви е сладко!

28 коментара:

  1. Аниии, разтапящо удоволствие... Прекрасна вкусотия! :)
    Честита Баба Марта, бъдете здрави и щастливи цялото семейство! :)

    ОтговорИзтриване
  2. О, това знам със сигурност, че много, много ще ми е по вкуса! Страхотна торта Ани!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна торта, Ани и съвсем тематична с днешния празник :)
    Честита Баба Марта!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна и със сигурност неустоимо вкусна!
    Честита Баба Марта, Ани!

    ОтговорИзтриване
  5. Браво, момичета!! Мисля да я пробвам този месец- и на шефчето ще се хареса- определено! Честит 1- ви март!!

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошна тортичка, пък и подходяща за празника!
    Ани, Честита Баба Марта!

    ОтговорИзтриване
  7. Излглежда доста сладичка, Ани! Но перфектна!
    Честита Баба Марта- бъдете здрави и весели!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, Малко помощ в разбирането  Снимката под текста „Печете на предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути, докато леко покафенее и стегне."

    не ми е ясно какво изобразява. Аз останах с впечатление, че се разстила масленото тесто, поръсва се с орехи, сипва се част от белтъчната смес и се пече. После това се повтаря още 3 пъти, като всеки път си се пече самостоятелно слой от маслено тесто, полято с белтъчна смес. Но на тази снимка, на мен ми изглежка, че има изпечена маслено-белтъчна„двойка“ и върху нея има полята белтъчна смес. Т.е, изпечената веднъж „двойка“ се връща заедно с новосуровия слой за печене заедно с вече изпечения, или нещо генерално не схващам от тази снимка. Определено ме обърква тази снимка. Моля за масло разяснение :)

    ОтговорИзтриване
  9. Пак аз :). Това сигурно е всъщност крема, но изглежда като белтъчната смес и понеже текста по тази снимка засяга само печенето, май се е получило това объркване. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, на тази снимка съм показала напрактика сглабянето на тортичката -масленият блат с белтъка е намазан с пласт от крема:))

      Изтриване
  10. Да, досетих се малко по-късно, :) но понеже имаше разминаване между текст и картина, в първия момент се обърках. Благодаря за отговора :)

    ОтговорИзтриване
  11. Дано не е много глупав въпроса ми,но тъй като съм новобранец в сладкарското изкуство,бих искала да знам содата за хляб ли е или бикарбонат?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никак дори не е глупав. Сода бикарбонат.

      Изтриване
  12. Ани, а с какъв диаметър горе-долу е тортата и колко дебели ги правите блатовете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Katenok, тортичката е малка, 15 см. диаметър. Ако искаш да направиш по-голяма удвои количеството на продуктите, но имай предвид, че е сладичка и се реже на малки парчета. Блатовете са, както ги виждаш на снимката, мисля около 0,3 мм.

      Изтриване
  13. Ани, благодаря! Толкова вкусно ми изглежда, определено ще се удвои поне ;)

    ОтговорИзтриване
  14. Интересна торта, Ани! А вкусът мисля, че е от пристрастяващите. Ще трябва да опитам :)
    Поздрави и хубав празничен ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Много необичайна торта, Ани! Толкова необичайна, че интересна! :) Пилето ми обича маслено тесто и целувки, трябва и тази комбинация да му хареса :)
    Честит празник, мила :)

    ОтговорИзтриване
  16. какво ще рече голяма чч и чч

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам предвид големите чаши от 200 мл.

      Изтриване
  17. Здравейте Ани,
    Страхотна торта. Много ми допаднаха белтъчените платки и леко хрупкавия вкус.
    Само искам да кажа, че при мен времето за печене на блатовете беше по-кратко от обявеното в рецептата. Разбира се това зависи от фурната. Тони

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Тони,
      много се радвам, че сте опитали тортата. На мен много, много ми хареса! Възможно е да има разлика във времето за печене спрямо различните фурни. Благодаря ви.

      Изтриване
  18. Здравей Ани,
    Тортата е страхотна, още като я видях разбрах, че това е тортата, която искам за рождения ден на внучката ми. Аз съм аматьор в тортите, но вложих много старание и тук можете да видите моята интерпретация https://www.facebook.com/photo.php?fbid=720441991311328&set=a.720441961311331.1073741828.100000366020996&type=1&theater

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Невероятно изглежда! Поздравления!!!! Да ви е жива и здрава внучката. Късметлийка е с такава баба :))) Поздрави

      Изтриване
  19. Колко ml е кондензираното мляко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кутия от 397 мл. Нужна ви е половината.

      Изтриване
  20. https://drive.google.com/file/d/0BzIO8D_VjO-XbG5XVGJkdVZHaVU/view?usp=docslist_api
    Катенок ме светна за тая торта. Това е предишно изпълнение, но за утре (Цветница) пак ще я правя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехааа, уникално висока е станала. Много е хубава тази торта, много различна!

      Изтриване