Търсене в този блог

неделя, 23 март 2014 г.

Зеленчуков кугел

      От доста време обмислях да направя вариация на Пролетния венец, като исках да е без зеленини, а с повече кореноплодни и зеленчуци. Така случайно попаднах на рецепта за Зеленчуков кугел (вид еврейско зеленчуково ястие) и веднага реших, че тази рецепта може да се доразвие и подобри. Към зеленчуците добавих целина и червена чушка за повече колорит, добавих сирена (краве сирене и Пармезан), готварска сметана, мащерка и масло. Получи се превъзходно, бързо и много лесно пролетно зеленчуково ястие, в което съм сигурна, че ще се влюбите! Приготвя се изключително лесно - просто настъргвате всички зеленчуци, а  праз лука задушавате до карамелизиране, след това смесвате всичко в една купа, заедно с яйцата, сирената и подправките и печете. Бързо и здравословно похапване. Непременно го опитайте! :) 


Продукти:

2 картофа
2 стръка праз лук
2 моркова
2 тиквички
парче целина
1 червена чушка
1 скилидка чесън
100 г краве сирене
50 г сирене Пармезан
2 яйца
1 кафена чаша готварска сметана
шепа листенца прясна мащерка
50 г масло
2 с.л. брашно
зехтин
черен пипер
сол

Загрейте фурната на 200 градуса.


Подгответе си зеленчуците. Измийте тиквичките добре с четка без да ги белите. Обелете картофите, морковите, целината, чесъна и почистете чушката и праз лука. Нарежете праз лука на ситно и го задушете в малко зехтин, докато омекне и леко се карамелизира. Посолете на вкус.
Настържете в гевгир, с подложена чиния отдолу, картофите, морковите, тиквичките, целината и чушката. Посолете ги и оставете да пуснат водата си. 


В купа натрошете краве сиренето, настържете пармезана, наронете мащерката, чукнете две яйца, сложете сметаната, брашното, черния пипер и солта. Добавете задушения праз лук и накрая сложете изстисканите с ръце зеленчуци. Постарайте се добре да ги отцедите. Разбъркайте всичко много добре и го изсипете в постлана с хартия за печене тава. Печете ястието 35-40 минути, докато добие златист загар, като по средата на печенето поставете отгоре бучици масло, които да се стопят.  Нарежете на парчета и поднесете самостоятелно или в компанията на салата.

Да ви е сладко!


26 коментара:

  1. Ухааа! Стра-хот-но!!!
    Ако знаеш само колко съм ти благодарна за тази публикация и рецепта, Ани... направо ми иде да те разцелувам! :) Мама някога правеше точно такова нещо, рядко, че само аз и тя си го хапвахме, но винаги потривах едва ли не ръце щом ми замиришеше на него. С годините и след като вече не е сред нас, съвсем го бях забравила. Обожавам вкусът му и в най-скоро време, да не кажа още утре, ще го спретна у дома. Много ти благодаря, Ани! Прегръщам те и ти желая спорна и красива седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, днес преядох с един твой галет, който стана страхотен, сега и това :) - думи нямам, мерси много. Лора

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна комбинация от зеленчуци, яйца и сиренца, обичам такива неща! Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова е примамливо! Апетитна комбинация с налични продукти! Изглежда фантастично!
    Слънчева и топла седмица, Ани!

    ОтговорИзтриване
  5. О, това със сигурност е много вкусно, имайки предвид какво забърках вчера... е с много по-малко зеленчуци, де :))
    Разкошно е, Ани!

    ОтговорИзтриване
  6. Апетитно, несъмнено вкусно, стилно поднесено, красиво снимано... ЧУдничКо е, Ани!
    Усмихнато утре от мен и сладки сънища :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ани, много ми хареса и със сигурност ще го пробвам. Изглежда божествено, а и снимките са красиви. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ани, най обичам такива предложения. Определено са страшно вкусни. А твоето изглежда чудесно!
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  9. Вкусно, само че ми отне 2 часа печенето, а кртофите си седяха сурови почти до края. Забравих сметаната, вместо чесън и мащерака сложих листа целина - свърши за отирицателно време;0-)) благодаря за идеята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да повярвам, че сте го пекли два часа??? :)) На каква температура го пекохте? :) Моят кугел се изпече точно за посоченото време. То всъщност няма какво толкова да се пекат зеленчуците, няма месо в ястието.:) А картофите ако са настъргани не би трябвало да са били сурови, дори и след 40 мин. Ако искате следващия път ги сварете предварително, но само ще си загубите ценно време :) Радвам се, че ви е харесало, въпреки емоциите :) Сърдечни поздрави

      Изтриване
    2. Предполагам, че зеленчуците не са били добре изцедени. Затова е отнело толкова време. Аз ги изцедих добре и пекох може би около час. Не съм засичала точно. Исках да направи златиста коричка. Много е вкусен.

      Изтриване
  10. Аз също си изцедих зеленчуците много добре, не сложих сирене и кашкавал, разтлах го много тънък слой в две тавички и ги пекох 1час и 40мин, даже накрая включих и вентилатор. Който реши да го прави да знае, че не става за 30-45мин.

    ОтговорИзтриване
  11. За 1час и 20мин го пекох, извинявам се за грешката в по-горния пост "1час и 40мин''.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, скоро отново ще го направя кугела, за да проверя отново времето за печене. Но при мен не е имало такъв проблем миналия път. Когато зеленчуците са силно отцедени (като пулпа) и се смесят със сирената, брашното (да не би да ви е било малко), подправките и яйцата, просто няма начин да не се изпече. Спояват го яйцата и брашното. Надявам се, че въпреки времето за печене кугелът ви е харесал. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте Ани, пекох кугела 1ч.20мин, както писах и не беше добре опечен, повторих втори път, като сложих 4 яйца, зеленчуцуте ги бях изцедила мн добре и 3часа ги оставих да се одцедят-нямаше никаква вода, сложих да се пекат пак за около 1ч20-пак същото.
    За празниците бяхме в Германия при наши приятли, там ядох и мн ми хареса, затова реших да изпробвам и тоя, съжалявам, но не останах доволна. Ще публикувам рецептата, може да хареса на някой. Може да се направи и в един голям тиган, като го покриете с похлупак, става по-бързо -трябва да се обърне да се изпече от двете страни. Кугел:
    2 големи връзки магданоз
    1 1/2-праз
    3 глви големи лук
    7- яйца
    Сол, куркума, копър-сух
    2 лъжици брашно, но само ако е мн рядка сместта
    праза се задушава
    Магданозът, лука, се смилат в блендер, след, което се омесва всичко, слага се масло- моята приятелка готви с масло Ги, но това вече е въпрос на избор, а и с какво разполагаме и печем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявайте, но не разборах от кой кугел не сте останали доволна? От немския или от моя? Моят е с букет от зеленчуци, които, както съм написала се изстискват с ръце, докато станат сухи, не се отцеждат. Също така е важно да добавите брашно?

      Изтриване
  14. Здравейте Ани! От една седмица ми се иска да сготвя това примамливо излеждащо ястие, но коментарите ме спираха. Днес събрах смелост и го направих! Получи се невероятно вкусно!!!! Пекох го точно 40 минути ,на 200 градуса,до златиста коричка. Благодаря за рецептата! Не знам защо не се е получило при момичетата... Може би е важно да бъде много добре изстискано....При мен така ми се провалиха едни рьощи.. докато не разбрах,че трябва да бъдат изстискани ....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Радвам се, че ми се доверихте и кугелът ви се е получил. Важно е добре да се изстискат зеленчуците, така е. Наистина е много вкусен. Да ви е сладко.

      Изтриване
  15. Ани, кафена или чаена чаша е сметаната?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се кафена чаша :))) Благодаря!

      Изтриване
    2. Благодаря, Ани. Много вкусно стана.

      Изтриване
    3. Много се радвам. Да ви е сладко.

      Изтриване
  16. Здравейте! Какъв е размерът на тавичката в която го изпичате? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  17. Хубава рецепта ...правя я от няколко години , като сменям зеленчуците в зависимост от това какво има в хладилника , като запазвам пропорцията едно яйце , една лъжица брашно с връх и две лъжици олио или друга мазнина. Може спанак, грах, зелен боб,много магданоз ,копър ,лапад...и там каквото има. Благодаря за хубавата рецепта:)

    ОтговорИзтриване