От доста време обмислях да направя вариация на Пролетния венец, като исках да е без зеленини, а с повече кореноплодни и зеленчуци. Така случайно попаднах на рецепта за Зеленчуков кугел (вид еврейско зеленчуково ястие) и веднага реших, че тази рецепта може да се доразвие и подобри. Към зеленчуците добавих целина и червена чушка за повече колорит, добавих сирена (краве сирене и Пармезан), готварска сметана, мащерка и масло. Получи се превъзходно, бързо и много лесно пролетно зеленчуково ястие, в което съм сигурна, че ще се влюбите! Приготвя се изключително лесно - просто настъргвате всички зеленчуци, а праз лука задушавате до карамелизиране, след това смесвате всичко в една купа, заедно с яйцата, сирената и подправките и печете. Бързо и здравословно похапване. Непременно го опитайте! :)
Продукти:
2 картофа
2 стръка праз лук
2 моркова
2 тиквички
парче целина
1 червена чушка
1 скилидка чесън
100 г краве сирене
50 г сирене Пармезан
2 яйца
1 кафена чаша готварска сметана
шепа листенца прясна мащерка
50 г масло
2 с.л. брашно
зехтин
черен пипер
сол
Загрейте фурната на 200 градуса.
Подгответе си зеленчуците. Измийте тиквичките добре с четка без да ги белите. Обелете картофите, морковите, целината, чесъна и почистете чушката и праз лука. Нарежете праз лука на ситно и го задушете в малко зехтин, докато омекне и леко се карамелизира. Посолете на вкус.
Настържете в гевгир, с подложена чиния отдолу, картофите, морковите, тиквичките, целината и чушката. Посолете ги и оставете да пуснат водата си.
В купа натрошете краве сиренето, настържете пармезана, наронете мащерката, чукнете две яйца, сложете сметаната, брашното, черния пипер и солта. Добавете задушения праз лук и накрая сложете изстисканите с ръце зеленчуци. Постарайте се добре да ги отцедите. Разбъркайте всичко много добре и го изсипете в постлана с хартия за печене тава. Печете ястието 35-40 минути, докато добие златист загар, като по средата на печенето поставете отгоре бучици масло, които да се стопят. Нарежете на парчета и поднесете самостоятелно или в компанията на салата.
Да ви е сладко!
Ухааа! Стра-хот-но!!!
ОтговорИзтриванеАко знаеш само колко съм ти благодарна за тази публикация и рецепта, Ани... направо ми иде да те разцелувам! :) Мама някога правеше точно такова нещо, рядко, че само аз и тя си го хапвахме, но винаги потривах едва ли не ръце щом ми замиришеше на него. С годините и след като вече не е сред нас, съвсем го бях забравила. Обожавам вкусът му и в най-скоро време, да не кажа още утре, ще го спретна у дома. Много ти благодаря, Ани! Прегръщам те и ти желая спорна и красива седмица!
Ани, днес преядох с един твой галет, който стана страхотен, сега и това :) - думи нямам, мерси много. Лора
ОтговорИзтриванеThis is fantastic...
ОтговорИзтриванеЧудесна комбинация от зеленчуци, яйца и сиренца, обичам такива неща! Поздрави, Ани!
ОтговорИзтриванеТолкова е примамливо! Апетитна комбинация с налични продукти! Изглежда фантастично!
ОтговорИзтриванеСлънчева и топла седмица, Ани!
О, това със сигурност е много вкусно, имайки предвид какво забърках вчера... е с много по-малко зеленчуци, де :))
ОтговорИзтриванеРазкошно е, Ани!
Апетитно, несъмнено вкусно, стилно поднесено, красиво снимано... ЧУдничКо е, Ани!
ОтговорИзтриванеУсмихнато утре от мен и сладки сънища :)
Ани, много ми хареса и със сигурност ще го пробвам. Изглежда божествено, а и снимките са красиви. Поздрави!
ОтговорИзтриванеАни, най обичам такива предложения. Определено са страшно вкусни. А твоето изглежда чудесно!
ОтговорИзтриванеУсмивки!
Вкусно, само че ми отне 2 часа печенето, а кртофите си седяха сурови почти до края. Забравих сметаната, вместо чесън и мащерака сложих листа целина - свърши за отирицателно време;0-)) благодаря за идеята.
ОтговорИзтриванеНе мога да повярвам, че сте го пекли два часа??? :)) На каква температура го пекохте? :) Моят кугел се изпече точно за посоченото време. То всъщност няма какво толкова да се пекат зеленчуците, няма месо в ястието.:) А картофите ако са настъргани не би трябвало да са били сурови, дори и след 40 мин. Ако искате следващия път ги сварете предварително, но само ще си загубите ценно време :) Радвам се, че ви е харесало, въпреки емоциите :) Сърдечни поздрави
ИзтриванеПредполагам, че зеленчуците не са били добре изцедени. Затова е отнело толкова време. Аз ги изцедих добре и пекох може би около час. Не съм засичала точно. Исках да направи златиста коричка. Много е вкусен.
ИзтриванеАз също си изцедих зеленчуците много добре, не сложих сирене и кашкавал, разтлах го много тънък слой в две тавички и ги пекох 1час и 40мин, даже накрая включих и вентилатор. Който реши да го прави да знае, че не става за 30-45мин.
ОтговорИзтриванеЗа 1час и 20мин го пекох, извинявам се за грешката в по-горния пост "1час и 40мин''.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, скоро отново ще го направя кугела, за да проверя отново времето за печене. Но при мен не е имало такъв проблем миналия път. Когато зеленчуците са силно отцедени (като пулпа) и се смесят със сирената, брашното (да не би да ви е било малко), подправките и яйцата, просто няма начин да не се изпече. Спояват го яйцата и брашното. Надявам се, че въпреки времето за печене кугелът ви е харесал. Поздрави
ОтговорИзтриванеЗдравейте Ани, пекох кугела 1ч.20мин, както писах и не беше добре опечен, повторих втори път, като сложих 4 яйца, зеленчуцуте ги бях изцедила мн добре и 3часа ги оставих да се одцедят-нямаше никаква вода, сложих да се пекат пак за около 1ч20-пак същото.
ОтговорИзтриванеЗа празниците бяхме в Германия при наши приятли, там ядох и мн ми хареса, затова реших да изпробвам и тоя, съжалявам, но не останах доволна. Ще публикувам рецептата, може да хареса на някой. Може да се направи и в един голям тиган, като го покриете с похлупак, става по-бързо -трябва да се обърне да се изпече от двете страни. Кугел:
2 големи връзки магданоз
1 1/2-праз
3 глви големи лук
7- яйца
Сол, куркума, копър-сух
2 лъжици брашно, но само ако е мн рядка сместта
праза се задушава
Магданозът, лука, се смилат в блендер, след, което се омесва всичко, слага се масло- моята приятелка готви с масло Ги, но това вече е въпрос на избор, а и с какво разполагаме и печем.
Извинявайте, но не разборах от кой кугел не сте останали доволна? От немския или от моя? Моят е с букет от зеленчуци, които, както съм написала се изстискват с ръце, докато станат сухи, не се отцеждат. Също така е важно да добавите брашно?
ИзтриванеЗдравейте Ани! От една седмица ми се иска да сготвя това примамливо излеждащо ястие, но коментарите ме спираха. Днес събрах смелост и го направих! Получи се невероятно вкусно!!!! Пекох го точно 40 минути ,на 200 градуса,до златиста коричка. Благодаря за рецептата! Не знам защо не се е получило при момичетата... Може би е важно да бъде много добре изстискано....При мен така ми се провалиха едни рьощи.. докато не разбрах,че трябва да бъдат изстискани ....
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Радвам се, че ми се доверихте и кугелът ви се е получил. Важно е добре да се изстискат зеленчуците, така е. Наистина е много вкусен. Да ви е сладко.
ИзтриванеАни, кафена или чаена чаша е сметаната?
ОтговорИзтриванеРазбира се кафена чаша :))) Благодаря!
ИзтриванеБлагодаря, Ани. Много вкусно стана.
ИзтриванеМного се радвам. Да ви е сладко.
ИзтриванеЗдравейте! Какъв е размерът на тавичката в която го изпичате? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеТавичката, в която пека е 20:30 см.
ИзтриванеХубава рецепта ...правя я от няколко години , като сменям зеленчуците в зависимост от това какво има в хладилника , като запазвам пропорцията едно яйце , една лъжица брашно с връх и две лъжици олио или друга мазнина. Може спанак, грах, зелен боб,много магданоз ,копър ,лапад...и там каквото има. Благодаря за хубавата рецепта:)
ОтговорИзтриване