Търсене в този блог

петък, 28 март 2014 г.

Киш с аспержи, артишок и козе сирене

      Днес в рубриката Гурме с магазин "Дар от Боговете" и Вкуснотека ще ви представя една много изискана рецепта - Киш с аспержи, артишок и козе сирене. 


        Трябва да ви призная, че съм силно впечатлена от вкуса, който постигнах. Самата аз рядко консумирам аспержи и артишок, може би, защото при първия ми досег с аспержите не се заинтригувах много от вкуса им. Но приготвени по този начин, в комбинация с изключително качествените продукти на магазин Дар от Боговете буквално затворих очи от удоволствие, когато го опитах. Нежен, деликатен и балансиран вкус на маринован артишок и аспержи, доминиран от ароматно френско козе сирене, който те кара да се почувстваш истински щастлив! Предизвиквам ви да го опитате! Ще останете очаровани. Много сочен и вкусен киш!
Аз бях улеснена от готово маринования, нарязан артишок на Дар от Боговете, но ако вие не разполагате с такъв можете да използвате пресен, като по-долу ще видите илюстрация как се почиства артишок. 
          Ще ви споделя няколко думи за полезните свойства на тези два малко познати зеленчука.
       Аспержите са многогодишно растение от семейство Лилии. Те са отличен източник на витамин K, витамин C, витамин А, както и на витамините от група B, манган, мед, фосфор и калий. Берат се през пролетта. Съществуват около 3000 вида аспержи, но най-разпространени на пазара са белите, зелените и виолетовите аспержи.
          Артишок или ангинари е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни. В кулинарията се използва сърцевината на не разцъфналата цветна пъпка на растението и част от стеблото. Вкусът на артишока е леко горчив, нещо средно между корен от целина, праз лук и аспержи. Известни са над десет вида, но китайският, френският и йерусалимският артишок са най-търсени. Артишокът е отличен източник на витамини А, C, групата B, минерали и фибри. 
Съдържа цинарин - мощен антиоксидант, който не се съдържа в никой друг зеленчук.
Днес артишокът е ценен деликатесен зеленчук във Франция, Италия и други западноевропейски страни. 
         Ето и упътване от The Cook's Book в няколко стъпки как се почистват тези два зеленчука: 


Форма с диаметър 22 см.
Продукти за тестото: 

220 г брашно
125 г меко масло Elle & Vire
1 ч.л. сол
1 яйце
2 с.л. вода

продукти за плънката:
10 бр. пресни аспержи
200 г маринован артишок
120 г козе сирене Sainte Maure
4 с.л. сос Pesto con Basilico Genovese
4 (домашни) яйца
1/2 голяма ч.ч. готварска сметана  Elle & Vire Creme Legere
шепа Пармезан Zanetti на люспи
черен пипер
сол




Обелете аспержите с белачка за картофи от цвета надолу към дръжката. Отрежете най-долната част. Сложете ги в тенджера с вода и след като водата кипне ги варете 3-4 минути. Веднага ги прехвърлете в купа със студена вода, с кубчета лед, за да спрете процеса на варене и да запазите зеления им цвят свеж.
Изсипете брашното в купа и нарежете маслото на малки парченца в него. Добавете солта и претрийте с ръка до маслени трохи. Чукнете яйцето и разбъркайте. Накрая сложете 2 с.л. вода и омесете тестото. Увийте във фолио и охладете тестото в хладилник за половин час. 
Извадете тестото и го разточете на кръгла голяма кора. Внимателно я прихлупете от единия край върху точилката и я прехвърлете върху формата за киш. 


Притиснете по дъното и стените с ръце и внимателно отрежете с нож висящото по края тесто. Прищипете с пръсти ръбовете. Не е необходимо да печете кората предварително.


Нарежете аспержите на кръгчета, като запазите 5 от тях цели за украсата, и ги разпределете по дъното на формата. Нарежете маринования артишок и сложете парчетата. Разпределете козе сиренето и поръсете с няколко лъжици сос Песто. 


Разбийте в купа 4 яйца и налейте 1/2 ч.ч. сметана. Поръсете с черен пипер и малко сол. Разбийте сместа добре и залейте киша. Поръсете с люспите Пармезан. Подредете целите аспержи на повърхността, във формата на звезда. 


Печете киша 35 минути на 190 градуса, докато добие златист загар и центъра на киша стегне.




Да ви е сладко!

NB: Рецептата може да бъде приготвена като замените продуктите с други, но разбира се вкусът на готовия киш ще бъде по-различен. 

Източник: адаптирано от http://www.closetcooking.com/

6 коментара:

  1. Чудесен киш ни предлагаш., Ани!
    За артишока е добре да е маринован, за мен, защото е много удобно :)
    Сърдечни поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, и аз предпочитам да е маринован. Радвам се, че кишът ти харесва. Успешна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, не харесвам козето сирене, с какво друго мога да го заменя? Овче? Или някое от меките сирена като Бри?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Ани! Страхотна рецепта! Искам да попитам откъде са закупени козето сирене, пестото и пармезана. Рядко се намират хубави такива, а ми се иска вкусът на киша да е наистина хубав. Може би и марката на маринованите аспержи. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, закупени са от Дар от боговете.

      Изтриване