В рубриката Гурме с магазин "Дар от Боговете" и Вкуснотека тази седмица ще ви представя едно много изискано и деликатно предястие - Коктейлни хапки с круша, мус от синьо сирене и прошуто.
Много обичам синьо сирене и често си купувам, но честно да ви призная досега не съм опитвала синьо сирене като това на St. Agur. Сиренето е меко, нежно като текстура и направо се топи в устата. Същото впечатление остави у мен и крема сиренето St. Moret. Толкова е вкусно, че спокойно може да се хапва, намазано върху филийка хубав хляб без нищо друго.
Мусът, който приготвих с двата продукта, допълнен от орехи, пресен лук и черен пипер можете да използвате и за друг вид предястия. Можете, например да напълните бутер кошнички или да направите топло предястие от запечено авокадо с мус от синьо сирене. Сигурна съм, че ще останете очаровани от резултата.
Увих моите хапки в слайс Прошуто Парма - изключително фино, прясно нарязано в магазина, разделено с фолио, за да не се слепват едно в друго.
Разкрасете празничната си трапеза с красивите и вкусни коктейлни хапки с круша, мус от синьо сирене и прошуто и блеснете пред своите гости!
Продукти за 12 бр:
2 средно големи круши
2 с.л. лимонов сок
продукти за муса от синьо сирене:
150 г крема сирене St. Moret
80 г синьо сирене St. Agur
2 с.л. счукани орехи
2 стръка пресен лук
черен пипер
36 стръка прясна рукола
12 слайса прошуто Парма
150 мл. тъмен балсамов оцет за балсамовата редукция
1 с.л. смлени орехи за украса
Сложете в купа крема сиренето и синьото сирене и разбъркайте с лъжица до гладкост. Поръсете с черен пипер и нарежете на ситно две опашки пресен лук. Добавете и две супени лъжици ситно счукани орехи. Разбъркайте добре.
Измийте крушите и без да ги белите ги нарежете на две половини. След това всяка половина на 3 четвъртинки. Внимателно изрежете семките по средата на всяка четвъртина. Полейте ги с лимонов сок, за да не потъмнеят.
Смелете орехите на ситно.
Напълнете четвъртинка круша с муса от синьо сирене. Загладете с нож. Боднете три стръкчета рукола,
след това увийте в слайс прошуто, като се стараете да не е много дебел и да се вижда бялата част от слайса, за красота.
По същия начин пригответе и останалите хапки.
Накрая пригответе балсамовата редукция. Налейте 150 мл. тъмен балсамов оцет в тенджерка и го кипнете. Веднага щом заври намалете котлона на средна степен. След 5-7 минутки проверете с лъжичка дали капката се задържа върху чиния и отстранете от котлона.
Направете няколко линии и капки върху чинията, в която ще поднесете хапките. Поставете хапките отгоре. Поръсете с малко смлени орехи за красота.
Да ви е сладко!
NB! Ако не разполагате с гореописаните продукти, можете да ги замените с други в рецептата, но разбира се крайният резултат ще бъде малко по-различен като вкус.
Адаптирано от: http://www.sumptuousspoonfuls.com/
оххх Аниии, нареждам се да почерпиш :) С тия круши и сирене направо ме удряш в сърцето.
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки!
Пепи, и ние харесваме много тази комбинация. Неустоима е!
ИзтриванеСтилно, красиво и вкусно!
ОтговорИзтриванеЛека вечер, Ани!
Благодаря ти Тили!
ИзтриванеАни, поредното изкушение, чудесно си го представила! :)
ОтговорИзтриванеА ти ли измисляш рецептите с продуктите им, или са техни идеи?
Поздрави сърдечни! :)
Гери, да, аз мила, с невероятните продукти на Дар от боговете е истинско удоволствие да се твори! :) Радвам се, че ти харесват идеите ми :)
ИзтриванеИнициативата ти с Дар от боговете ще е една от най-вкусните в блога. Поне за мен ще е така. След морската храна най-много обичам сирената. Колкото се може по-уханни ... така да го кажа, че да прозвучи културно. Сега ще си черпя идейки от Анито! Супер си!
ОтговорИзтриванеЙоли, много се радвам, че рубриката ти харесва. Знам, че си любител на сирената и всичко ще ти е много по вкуса ;) Целувам те
ИзтриванеОбожавам комбинацията на сирена и плодове и определено ще опитам сирената, представени от теб. Страхотна презентация, Ани! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, много се радвам, че публикацията ти харесва. Благодаря за подкрепата, безрезервна, както винаги! Прегръдки
ИзтриванеДнес ме разходи в мои води, Ани :) Често купувам от сирената St Agur и St Moret :) Не знаех, че ги има и у нас. А Филип си има едно любимо кремообразно синьо сирене на St Agur (за мазане). Непременно го опитай, ако го има и него.
ОтговорИзтриванеМного вкусно нещо си направила, да не говорим за красиво! Чакам с нетърпение продължението :)
Татянче, да мила, тук плуваш в свои води, определено :) Щом си любител на тези сирена, значи знаеш за какво говоря. Има ги в България в магазини Дар от Боговете. Внасят ги от Франция. Ще попитам за синьото сирене за мазане, сигурно е страхотно! Очаквай продължението :)))
ИзтриванеСтрахотни са, направих ги на моите гости за рожденият ми ден. Всички много ги харесаха. Благодаря за страхотните рецепти, който споделяш! :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте ги харесали Мариана. Много ми е любима тази рецепта за хапки.
Изтриване