На 13 март съпругът ми имаше рожден ден. По традиция винаги за този ден приготвям две торти - една за семейството и една за празника с колегите. Той си пожела любимата му Ябълкова торта за работата (дори обнових снимките), а другата остави на фантазията ми.
Направих домашна торта с шоколадови блатове и домашен, млечен крем. Имаше и нововъведение - крънчи пласт на дъното на тортата, състоящ се от шоколад, овесени ядки и смлени, печени бадеми, който придаде невероятен вкус на тортата. Определено ще го използвам и в други торти. Ефектът е много добър, особено, когато тортата е студена от хладилника, защото приятно хрупка и същевременно се топи в устата.
Тъй като импровизирах на момента кремът се получи малко повече, от колкото ми беше необходимо за самата торта. От останалия крем, който е фантастичен, можете да си сглобите една лека, малка, бисквитена тортичка или например да го сложите в чаши с малко ягоди.
Разрязахме тортата в ресторанта и всички гости останаха очаровани от вкуса й. Надявам се и на вас да ви хареса :)
60 г масло
1 ванилия
40 г брашно
40 г натурално какао
4 големи яйца
150 г захар
2 капачки ром
продукти за крънчи пласта:
140 г млечен шоколад
1/2 ч.ч. овесени ядки
1 ч.ч. смлени, печени бадеми
продукти за крема:
1 литър прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии
кората от 1 лимон
125 г масло
200 г заквасена сметана
продукти за шоколадовия ганаш:
100 г масло
4 с.л. вода
3 с.л. натурално какао
1/2 ч.ч. захар
ягоди
филирани бадеми
За блатовете:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Стопете маслото. Отдръпнете от огъня и отстранете с лъжица пяната. Добавете ванилия и разбъркайте, след това оставете настрани.
Пресейте брашното и какаото три пъти.
Сложете яйцата и захарта в метална купа и ги разбийте с миксер. Поставете купата на водна баня и бъркайте с миксер около две минути. Отстранете от водата. Поставете тенджерката с пречистеното масло над водата, за да се стопли.
Бийте яйцата и захарта, докато удвоят обема си. Добавете в сместа 1/3 от брашното и какаото и бъркайте с шпатула. Постепенно добавете и останалата част. Бъркайте внимателно, така че да запазите въздуха в сместа. Сложете 1 чаша от какаовата смес в топлото пречистено масло и бъркайте, докато го поеме добре. С помощта на шпатула пресипете маслено-шоколадовата смес в останалата смес и бъркайте внимателно.
Изсипете сместа във форма с ринг, върху хартия за печене, заравнете и печете 30-тина минути, докато клечка излезе суха. Охладете напълно и разрежете хоризонтално на два блата.
За крънчи пласта:
Стопете на водна баня шоколада. Смелете печените бадеми и ги добавете в шоколада. Сложете и половин чаена чаша овесени ядки. Разбъркайте. Поставете ринга върху подноса или картона, върху който ще поднесете тортата. Излейте в него шоколада и разпределете равномерно по дъното.
Веднага поставете върху него единия от блатовете и внимателно притиснете. Полейте с капачка ром. Поставете в хладилник, за да стегне крънчи слоя.
За крема:
Налейте прясното мляко в тенджера и го сложете на котлона да загрее, без да завира.
В купа сложете захарта, брашното, ванилията и чукнете жълтъците. Разбъркайте. Внимателно и постепенно започнете да наливате топлото мляко, като бъркате с миксер. Прелейте сместа обратно в тенджерата и сварете крема, на среден огън, като непрекъснато бъркате.
Охладете го напълно. Разбийте маслото с миксер и го добавете в крема. Разбъркайте. Настържете кората от един лимон и накрая добавете заквасената сметана и отново разбъркайте до хомогенност.
Сглобяване на тортата:
Извадете формата от хладилника и намажете блата с част от крема. Поставете втория блат, полейте с малко ром и отново намажете с крем. Приберете в хладилника и охладете за една нощ, докато кремът стегне добре. Отстранете ринга.
На сутринта сложете в тенджерка на котлона маслото, какаото, водата и захарта и бъркайте, докато се стопят и получите хомогенна смес. Изчакайте да се поохлади сместа и полейте тортата. Охладете тортата за минимум 5-6 часа. Декорирайте с ягоди и филирани бадеми по избор.
Да ви е сладко!
40 gr брашно за блата не е ли малко?
ОтговорИзтриванеНе, не е малко. Блатовете са сочни какаови.
ИзтриванеАни, прекрасни торти! Хрупкавият слой е чудесна идея :) Много ми харесва тортения ти стил със семли, но изящни украси :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ани, ей това е домашна и прекрасна торта - с вкусни блатове, с млечен крем и с ганаш, който всички сме ползвали за глазура на сладкиши (с масло и какао). Да е жив и здрав съпругът ти и винаги да се радвате на любовта си! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ани, да е жив и здрав любимият ти мъж :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна е идеята за хрупкавия слой!
И тортата като визия е чудена!
Поздрави!
Да е жив и здрав рожденника и много да те слуша!
ОтговорИзтриванеТортата е прекрасна!
Ани,как ги правиш толкова равни тези блатове отстрани-много красиво стоят.С топъл нож ли ги отделяш от ринга?
Здраве и щастие пожелавам на рожденика!
ОтговорИзтриванеТорта е прекрасна! Много интерес ми е този крънчи пласт.
Ани, с какъв диаметър ти е формата?
Приятна петъчна вечер!
Ани да е жив и здрав съпруга ти още повече ,че ми е набор и изглеждат и двете торти прекрасно ще опитам да ги направя !!!
ОтговорИзтриванеЧестит рожден ден на половинката ти, Ани! :) Пак красива и вкусна торта при теб! :) Прегръдка от мен :)
ОтговорИзтриванеДа е жив и здрав съпругът ти! Тортата е вълшебна !Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдраве, щастие и много късмет на любимия човек до теб, Ани! Прекрасно съчетание на вкусове! Тортата изглежда невероятно! :) А идеята за крънчи основата ме грабна. Усмивки!
ОтговорИзтриванеО Ани, отново страхотна торта, да знаеш голям фен съм ти! Любимата ми е с кафе и шоколад, а на моите приятелки с маскарпоне, бадеми и черен шоколад. Да не забравя да поздравя любовта на живота ти, макар и на патерици, да ти е живо и здраво момчето, много да се обичате и непрекъснато да се усмихвате. Та сега да те попитам, на 29.03 стават 11 години откакто казах "Да" на мъжа до мен и искам да направя тази торта. Интересуваме какъв е размера на тавата в която печеш блатовете? Това е. Лека вечер. До кукане!
ОтговорИзтриванеЛерзан
Привет, привет :) Благодаря за пожеланията :)
ИзтриванеТортата я правих във форма с ринг, диаметър 23 см. Желая ви един много вълнуващ, сладък и красив празник :)
Ани,честит ти рожденик,мила!
ОтговорИзтриванеДа ти е здрав и много успехи да жъне!
Прекрасна торта си му приготвила,че даже и две!
Прегръдка и хубава седмица,мила!
Здравейте,
ОтговорИзтриванеИскам да споделя, че опитах тази торта и наистина е невероятна на вкус. Много добра вкусова комбинация с крънчи пласта!!! Имам един въпрос: при разрязването, крънчи пласта се режеше доста трудно, или оставаше в подноса. Така ли се получава по принцип или има някаква друга причина?
Благодаря!
Катя
Здравейте Катя. Прекрасен избор на торта сте направила. Крънчи пласта е истинско откритие за мен! Придава чудесен вкус на тортата. Зависи колко дълго сте охладили тортата в хладилника. Ако много е стегнал е възможно по-трудно да се реже. При мен не е имало такъв проблем, тъй като занесох тортата в ресторанта за рождения ден на съпруга ми и там я поднесоха. Много се радвам, че ви е харесала :) Сърдечни поздрави
ИзтриванеЗдравейте, искам да попитам 1/2 от изброените съставки за приготвянето на крема достатъчно ли ще бъде, за да стигне за тортата без да остава в излишък? Или 2/3 от количеството? Много ще ви бъда благодарна ако ми отговорите, защото искам да приготвя утре тортата, за да бъде готова за сервиране в Новогодишната вечер. Изглежда наистина прекрасно! :)
ОтговорИзтриванеПо-скоро 2/3 да. Но дори и да направите целия ви уверявам, че няма да стане зян. Много е вкусен. Може да си сглобите една мини бисквитена тортичка с орехчета или с плод по избор. Да ви е сладко.
ИзтриванеБлагодаря Ви, Ани! Ще видим, ще го измисля в движение, може да направя наистина целия крем, тъй като и без друго моята форма е с диаметър 26см. А това ще представлява ли някакъв проблем за блатовете и крънчи слоя? Тъй като Вие сте използвали 22см, до колкото разбирам? Благодаря отново. :)
ИзтриванеНе никакъв проблем. Дори по-добре. Защото и без това блатовете са по-високи, тъкмо ще станат по-тънки. И за крънчи пласта не е проблем. Ще е по-тънък.
ИзтриванеМного Ви благодаря, Ани! Нямам търпение да направя тортата вече! :) Желая Ви весело посрещане на Новата година и всичко добро! :)
ИзтриванеПривет Ани направила си фантастична торта.Ще я пробвам непременно,като се надявам да излезе и при мен сполучлива.Поздрави.
ОтговорИзтриванеЖелая ви успех, няма къде да сбъркате.
Изтриванемного вкусна торта!Малко повече време иска.....но е вкусна и всички мои гости много я харесаха!Благодаря за рецептата!Здрава да сте!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, много се радвам, че ви е харесала.
ИзтриванеКакви точно овесени ядки сте използвали и няма ли да се пресече крема като се добавя студената заквасена сметана накрая?
ОтговорИзтриванеКремът се охлажда преди да добавите сметаната. Не се пресича. Дори се бие с миксер.
ИзтриванеОвесените ядки са обикновени цели, не трици.
Поздравления Ани!Тортата е страхотна,направих я само където крънчи пласта трудно се режеше,мисля че ако бях сложила олио щеше да се получи,но както и да е.Благодаря за вкусната тортичка :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, много се радвам, че тортата ви е харесала. Да ви е сладко.
ИзтриванеЗдравейте, бадемите , които намирам в магазините са печени и солени.Трябва ли да са солени за рецептата?
ОтговорИзтриванеКупете белени и ги изпечете за 10 минути на 200 градуса.
ИзтриванеБлагодаря за бързия отговор, мислих и за вариант вместо овесени ядки и отделно бадеми, да сложа от това
Изтриванеhttp://befit.bg/eshop/FAMILIA-BIO-ХРУПКАВО-МЮСЛИ-С-ШОКОЛАД-И-АМАРАНТ-375-ГР.530030
Дали ще се получи? Или да заложа на изпитан вариант? :))
Опитайте.
ИзтриванеНаправих я, стана любима на всички у дома!
ОтговорИзтриванеМного се радвам :)
ИзтриванеМоята определено не стана, кремът е толкова течен, че става само за сервиране в купа, крънчи пласта при тези съставки стана основно ядки и мюсли, шоколада само полепна по тях, а шоколадов ганаш няма как да излея върху чорбаливия крем... В момента е с ринга в хладилника и се чудя какво да я правя!
ОтговорИзтриванеМного неприятно.:( Разкажате ми как приготвихте крема и как крънчи пласта. Спазихте ли пропорциите и като цяло рецептата? В сладкарството всичко е важно. За крема е важно да сложите маслото. За крънчи пласта да спазите грамажите и да охладите, за да стегне шоколада. Въпреки всичко съм сигурна, че ще бъде вкусна. Всеки отделен пласт сам по себе си е вкусен и съм сигурна, че ще стане вкусна. Не се тревожете. Поръсете с кокос отгоре или с филирани бадеми за украса, без ганаш.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванедали крънчи слоя може да се сложи между двата пласта крем, вместо на дъното на формата?
Бих искала да направя -> блат, крем, крънчи слой, крем, блат и за финал крем.
Според мен няма да стегне така добре между два крема. Това е проблемът. Идеята е, че като е на дъното и се притисне с блат ще стегне по-добре.
Изтриване