Ако сте от любителите на лазанята със сигурност ще се влюбите в тази рецепта. Изчистена, непретенциозна, но изключително ароматна и много вкусна.
Продукти:
1 кг пресен бейби спанак
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
зехтин
сирена:
150 г сирене Ементал
150 г сирене Гауда
125 г сирене Моцарела
100 г краве кашкавал
500 мл доматен сос
3 скилидки чесън
зехтин
черен пипер
сол
кори за лазаня
Измийте листата спанак и ги нарежете на ситно. Не хвърляйте коренчетата. От тях ще направим салата.* Почистете и нарежете на ситно пресния лук и чесън и ги задушете в малко зехтин и вода, до омекване. Сложете и спанака и задушете за 2-3 минути, докато се свие и омекне. Подправете с индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Отстранете от котлона и отцедете течността.
Загрейте зехтин в тенджера на котлона и стиснете в него скилидките чесън за доматения сос. Запържете ги само за няколко секунди, докато отделят аромата си и веднага налейте доматения сос. Подправете с черен пипер и сол, кипнете, след това намалете огъня и гответе, докато се посгъсти.
Вземете йена или тава и сложете два черпака от доматения сос на дъното. Поставете една кора. Сложете отново от доматения сос и поръсете с част от спаначената смес. Отгоре подредете нарязани парчета Ементал, Гауда и Моцарела. Покрийте с втора кора и отново полейте с доматен сос. Сложете част от спанака и подредете отгоре от нарязаните сирена. Покрийте с трета кора. В същата хронология продължете, докато ви свършат продуктите. Завършете с кора, полята обилно с доматен сос.
Печете на 200 градуса 20 минути под капак. Извадете, поръсете с настърган кашкавал и допечете с отворен капак още 5 минути.
Поднесете топла.
Да ви е сладко!
* За салатата от спаначени коренчета измийте добре коренчетата под течаща вода. Сложете ги в тенджера с подсолена вода и ги варете 5 минути до омекване. Отцедете. Прехвърлете в купа. Полейте със зехтин и лимонов сок, поръсете с черен пипер и сол и поднесете. Това е арменска салата.
Malak savet: salatkata e po-vkusna sas surovi korencheta.
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала със сурови. Боб да я прости баба ми я правеше така. Вареше коренчетата и после подправяше с дресинга. :) Ще опитам и със сурови, благодаря :)
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеАни, не съм правила такава лазаня, ще пробвам твоята рецепта...Изглежда ми много, много вкусна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРуми, наистина е много вкусна, без излишни аромати, семпла и много уютна :)
ИзтриванеЗдравейте!Имам въпрос относно корите за лазаня.Купих си едни такива къдрави и са сухи като макароните,трябва ли предварително да ги варя.
ОтговорИзтриванеДаниела
Здравейте Даниела, какви са тези къдрави кори за лазаня?
ИзтриванеКогато нямам време да си правя сама купувам от едни пакетирани полу-готови кори, те са меки големи правоъгълни листа. Ето такива са: https://www.google.bg/search?q=%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%8F&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=iy0iU4jbJcbOtQbr-oA4&ved=0CCwQsAQ&biw=1366&bih=643#facrc=_&imgdii=_&imgrc=h8jbrwdFP8Vl5M%253A%3BncCQgmIHBTtrfM%3Bhttp%253A%252F%252Fdoyoulovetoeat.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F10%252FDSC_06371.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fdoyoulovetoeat.com%252Fosnovni_iastia%252Fs_meso%252Flazania_boloneze%252F%3B800%3B533
Но дори и да сте купили сухите на барила не ви съветвам предварително да ги варите. Аз никога не ги варя, дори и канелоните. Когато са добре покрити със сос и лазаняра се пече под фолио или капак те добри си омекват, не се тревожете. Успех! :)
Вкусно! За коренчетата знам, че могат да се ползват за салата, но не съм пробвала. Тъкмо е подсещаш!
ОтговорИзтриванеСлънчев ден!
Тили, много са трудоемки, но пък са приятни на салатка :)
ИзтриванеЛазанята със спанак ни е любима у дома, ще пробвам и твоя вариант, Ани! Хубав четвъртък!
ОтговорИзтриванеИглика, надявам се да ви хареса. Добър апетит :)
ИзтриванеКакто винаги красота! Така ми се прияде от твоите снимки, Ани! Само ми дай нещо със сирене и мога да изям и джапанка! Прекрасна рецепта и обезателно ще я приготвя! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЛюска, много си мила, красавице :))
ИзтриванеРадвам се, че снимките събуждат апетита ти :) Непременно я опитай!
Лазанята е невероятна.Аз обаче смених моцарелата с пармезан и стана уникално!Благодаря ти за невероятните рецепти!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви е харесала. Сирената са абсолютно произволни и на вкус. Да ви е сладко :)
ИзтриванеИ аз направих лазанята с корите които като ги извадих от кутията бяха къдрави само по края/защо и аз се чудя,за красота може би/ и стана страхотна,мисля че ми хареса повече от тази с месо.Благодаря за чудната рецепта.
ОтговорИзтриванеДаниела
Много се радвам Даниела, че ви е харесала. Благодаря ви за доверието в моите рецепти! :)
ИзтриванеТова е една страхотна рецепта!Вкъщи се хареса много.Аз правя с прясна паста.Доста повече ми харесва от болонезе например.Благодаря на автора! Успех!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви е харесала Теодора. Да ви е сладко!
Изтриване