Търсене в този блог

сряда, 12 март 2014 г.

Лазаня с пресен бейби спанак, доматен сос и четири сирена

      Ако сте от любителите на лазанята със сигурност ще се влюбите в тази рецепта. Изчистена, непретенциозна, но изключително ароматна и много вкусна. 


Продукти: 

1 кг пресен бейби спанак
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
зехтин

сирена:

150 г сирене Ементал
150 г сирене Гауда
125 г сирене Моцарела
100 г краве кашкавал

продукти за доматения сос:

500 мл доматен сос
3 скилидки чесън
зехтин
черен пипер
сол

кори за лазаня


Измийте листата спанак и ги нарежете на ситно. Не хвърляйте коренчетата. От тях ще направим салата.* Почистете и нарежете на ситно пресния лук и чесън и ги задушете в малко зехтин и вода, до омекване. Сложете и спанака и задушете за 2-3 минути, докато се свие и омекне. Подправете с индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Отстранете от котлона и отцедете течността. 
Загрейте зехтин в тенджера на котлона и стиснете в него скилидките чесън за доматения сос. Запържете ги само за няколко секунди, докато отделят аромата си и веднага налейте доматения сос. Подправете с черен пипер и сол, кипнете, след това намалете огъня и гответе, докато се посгъсти.
Вземете йена или тава и сложете два черпака от доматения сос на дъното. Поставете една кора. Сложете отново от доматения сос и поръсете с част от спаначената смес. Отгоре подредете нарязани парчета Ементал, Гауда и Моцарела. Покрийте с втора кора и отново полейте с доматен сос. Сложете част от спанака и подредете отгоре от нарязаните сирена. Покрийте с трета кора. В същата хронология продължете, докато ви свършат продуктите. Завършете с кора, полята обилно с доматен сос.
Печете на 200 градуса 20 минути под капак. Извадете, поръсете с настърган кашкавал и допечете с отворен капак още 5 минути.
Поднесете топла.

Да ви е сладко!

* За салатата от спаначени коренчета измийте добре коренчетата под течаща вода. Сложете ги в тенджера с подсолена вода и ги варете 5 минути до омекване. Отцедете. Прехвърлете в купа. Полейте със зехтин и лимонов сок, поръсете с черен пипер и сол и поднесете. Това е арменска салата.





19 коментара:

  1. Malak savet: salatkata e po-vkusna sas surovi korencheta.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм опитвала със сурови. Боб да я прости баба ми я правеше така. Вареше коренчетата и после подправяше с дресинга. :) Ще опитам и със сурови, благодаря :)

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, не съм правила такава лазаня, ще пробвам твоята рецепта...Изглежда ми много, много вкусна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, наистина е много вкусна, без излишни аромати, семпла и много уютна :)

      Изтриване
  4. Здравейте!Имам въпрос относно корите за лазаня.Купих си едни такива къдрави и са сухи като макароните,трябва ли предварително да ги варя.
    Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Даниела, какви са тези къдрави кори за лазаня?
      Когато нямам време да си правя сама купувам от едни пакетирани полу-готови кори, те са меки големи правоъгълни листа. Ето такива са: https://www.google.bg/search?q=%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%8F&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=iy0iU4jbJcbOtQbr-oA4&ved=0CCwQsAQ&biw=1366&bih=643#facrc=_&imgdii=_&imgrc=h8jbrwdFP8Vl5M%253A%3BncCQgmIHBTtrfM%3Bhttp%253A%252F%252Fdoyoulovetoeat.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F10%252FDSC_06371.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fdoyoulovetoeat.com%252Fosnovni_iastia%252Fs_meso%252Flazania_boloneze%252F%3B800%3B533
      Но дори и да сте купили сухите на барила не ви съветвам предварително да ги варите. Аз никога не ги варя, дори и канелоните. Когато са добре покрити със сос и лазаняра се пече под фолио или капак те добри си омекват, не се тревожете. Успех! :)

      Изтриване
  5. Вкусно! За коренчетата знам, че могат да се ползват за салата, но не съм пробвала. Тъкмо е подсещаш!
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, много са трудоемки, но пък са приятни на салатка :)

      Изтриване
  6. Лазанята със спанак ни е любима у дома, ще пробвам и твоя вариант, Ани! Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, надявам се да ви хареса. Добър апетит :)

      Изтриване
  7. Както винаги красота! Така ми се прияде от твоите снимки, Ани! Само ми дай нещо със сирене и мога да изям и джапанка! Прекрасна рецепта и обезателно ще я приготвя! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, много си мила, красавице :))
      Радвам се, че снимките събуждат апетита ти :) Непременно я опитай!

      Изтриване
  8. Лазанята е невероятна.Аз обаче смених моцарелата с пармезан и стана уникално!Благодаря ти за невероятните рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесала. Сирената са абсолютно произволни и на вкус. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  9. И аз направих лазанята с корите които като ги извадих от кутията бяха къдрави само по края/защо и аз се чудя,за красота може би/ и стана страхотна,мисля че ми хареса повече от тази с месо.Благодаря за чудната рецепта.
    Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам Даниела, че ви е харесала. Благодаря ви за доверието в моите рецепти! :)

      Изтриване
  10. Това е една страхотна рецепта!Вкъщи се хареса много.Аз правя с прясна паста.Доста повече ми харесва от болонезе например.Благодаря на автора! Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесала Теодора. Да ви е сладко!

      Изтриване