продукти:
140 г бяло брашно
60 г пълнозърнесто брашно
125 г меко масло
1 яйце
1 ч.л. сол
продукти за плънката:
500 г пресен спанак
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
1/2 ч.л. индийско орехче
2 яйца
150 г краве сирене
1 малка тиквичка
6 бр. чери домати
струйка зехтин
черен пипер
сол
галета
Сложете в купа двете брашна. Нарежете на малки парченца маслото и претрийте през пръсти, докато получите маслени трохи. Чукнете яйцето, добавете солта и омесете тесто. Увийте го във фолио и го охладете за половин час в хладилника.
През това време пригответе плънката.
Измийте добре тиквичката и я нарежете на кръгчета. Изпечете ги от двете страни, в тиган с капка зехтин. Извадете ги в чиния. В същия тиган задушете до омекване ситно нарязаните лук и чесън. Добавете измитите и нарязани листа спанак. Поръсете с индийско орехче, черен пипер и сол и задушете за 2-3 минути, докато омекне. Отдръпнете от котлона.
В купа разбийте две яйца, добавете натрошеното сирене и спаначената смес. Разбъркайте добре.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете тестото и го разточете на тънка кръгла кора върху хартия за печене. Прехвърлете листа внимателно върху тава. Поръсете средата на кората с галета. Изсипете плънката и внимателно я разпределете равномерно, като оставяте празно място отстрани, за да прегънете кората.
Подредете кръгчета тиквички по повърхността и боднете тук там половинки чери домати. Внимателно повдигнете свободната част от борда и прищипете краищата.
Полейте със струйка зехтин и печете на предварително загрята фурна на 200 градуса около половин час, до готовност.
Да ви е сладко!
Ани, ами те всички твои галети са толкова прекрасни... Не знм кой ми харесва повече, ама този е чудесен! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ей на това му се казва перфектен галет! Давай! Чакам си вестника вече!
ОтговорИзтриванеАни,кой от кой по-неустоим галет ни поднасяш и този също е не само вкусен(много я обичам тази спаначена плънка) ,ами и толкова добре се вписват тиквичките и черитата,безкрайно е красиво,поздравления!
ОтговорИзтриванеНе само вкусно, но и красиво! Чудесно пролетно предложение!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ани!