Здравейте приятели! Сигурно вече знаете, че обичам предизвикателствата и новите проекти.
Много се вълнувам да поставя началото на нова рубрика в блога - "Гурме с магазин Дар от Боговете и Вкуснотека". В нея ще ви представя 10 изкусителни рецепти, по една на седмица, приготвени с продукти, предоставени от магазин Дар от Боговете, за което сърдечно им благодаря.
За тези от вас, които не са запознати, магазин Дар от Боговете е деликатесен магазин от висок клас, в който можете да намерите богата селекция от висококачествени френски и швейцарски сирена, колбаси, френски млечни и консервирани продукти, различни видове здравословна паста, на място приготвени вкусни десерти, печени френски кроасани и богат избор на вина. Аз съм късметлийка, че любимият ми магазин е в близост до дома ми и често наминавам да опитам някои техни предложения. Понякога уикендите сутрин отскачам и за топли кроасани за вкусна семейна закуска. А с новата ми рубрика ще имам възможност да опитам и другите им качествени продукти, като френската серия млечни продукти на марката Elle & Vire (сирена, масло, сметани) и най-добрият френски шоколад Valrhona, представен в магазина в три разновидности - натурален (Guanaya), карамелен (Dulcey) и бял шоколад (Ivoire). Шоколадът се предлага и в опаковки от 1 кг. за сладкарство.
Първата рецепта, която ще ви представя е Карамелен мус с карамелизиран ананас, приготвен с уникалния, според мен, карамелен шоколад Valrhona Dulcey.
Ще споделя моите впечатления от продуктите. Освен, че шоколадът е много вкусен, на водна баня се топи много равномерно. Маслото ме впечатли с това, че когато разгърнеш опаковката от вътрешната страна е разграфен грамажа на по 20 г, което намирам за много практично.
Трябваха ми 40 г и ги отмерих без кантара. Опитах го, намазано върху кроасани и е много вкусно. Сметаната е професионална, специално за разбиване. Трябваше й малко повече време да се разбие на пяна, но консистенцията й е много по-лека и не така мазна като на обикновените сметани. Шприцира се с лекота. Последният продукт, който използвах беше консервиран ананас Delmonte. Интересно е как французите винаги мислят за практичността. Не се наложи да се боря с отварачката за консерви, защото отгоре имаше метална дръжка. Лесно и удобно. Ананасът е нарязан на кръгчета, в естествен пречистен сироп и не съдържа консерванти.
Мисля, че не съм яла по-вкусен карамелен мус, при това без сурови жълтъци. Като консистенция е толкова нежен и кадифен, съвършено допълнен от карамелизирания ананас. Декорирах с бита сметана, пръски карамелен сос и цвете от ананас.
Ето и самата рецепта със снимки стъпка по стъпка:
1/3 ч.ч. (70 г.) бяла захар
40 г масло Elle & Vire
1 и 1/2 голяма ч.ч. сладкарска сметана Elle & Vire Professional Creme Excellence
120 г карамелен шоколад Valrhona Dulcey
продукти за карамелизирания ананас:
350 г ананас от консерва Delmonte
40 г масло Elle & Vire
2 с.л. кафява захар
още малко сметана за шприциране отгоре
1 ананас за сушените цветя
Изсипете захарта в тенджера на слаб огън и я карамелизирайте. Веднага добавете бучката масло и бъркайте с телена бъркалка, докато се стопи. Внимавайте да не ви опръска, защото ще ви изгори. На три пъти налейте 1/2 ч.ч. от сметаната и бъркайте енергично. Сместа ще започне да образува балончета и да бълбука. Продължете да бъркате, докато се хомогенизира. Отстранете от котлона.
Отсипете 2 с.л. от нея в чаша. Оставете останалата смес да почине, докато приготвите другите съставки от муса.
Разбийте на сняг останалата 1 ч.ч. от сметаната. Приберете я в хладилник да се охлади.
Стопете на водна баня карамеления шоколад
и веднага излейте в него карамеления сос. Бъркайте с бъркалката енергично от средата навън, в концентрични кръгове, докато се смесят.
Извадете сметаната от хладилника и внимателно я добавете на два пъти в карамелената смес, като вече бъркате с шпатула. Мусът трябва да бъде хомогенен, нежен като кадифе.
Отворете консервата ананас и нарежете шайбите на малки парченца.
Стопете в тиган маслото и кафявата захар, след това добавете кубчетата ананас. Гответе ги няколко минути на силен огън, докато се карамелизират и течността се изпари. Охладете ги.
Сипете на дъното на високи чаши карамелизиран ананас. Полейте обилно с карамеления мус. Охладете за едно денонощие. На другия ден декорирайте с шприцирана бита сметана, отделения карамелен сос и цвете от сушен ананас. Ето тук можете да видите как се правят.
Да ви е сладко!
NB! Ако не разполагате с гореописаните продукти можете да ги замените с други. Карамеления шоколад заменете с млечен. Отново ще получите карамелен мус, макар и с леко различен вкус.
Ани, честито ти ново предизвикателство! Със сигурност ще е чудесно, съдейки по първото ти предложение - толкова финес, красота и толкова вълшебен вкус... Пък да не хваля и снимките! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни и успех! :)
Ани, обичам шоколадов мус и съм сигурна, че този има чудесен вкус.
ОтговорИзтриванеПо принцип повечето френски масла имат такова разграфяване на опаковката!
А иначе този магазин го обичам най-вече заради сирената!
Поздрави!
Нямам и капка съмнения за вкуса, а магазина е страхотен, поздравления за предизвикателството, страхотно представяне и невероятни фотоси!
ОтговорИзтриванеС пожелания за хубава вечер!
Ани, успех в новото начинание!
ОтговорИзтриванеМусът е разкошен, снимките - невероятни!
Поздрави!
Браво, чудесен мус, снимките са просто " един път" :)))
ОтговорИзтриванеВпечатлена съм, Ани! Много красиво, много! Рецептата ми хареса - представям си ефирен вкус и неустоим аромат. Пожелавам ти успех в новия проект и с интерес ще чакам следващите предложения.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Ани,страхотно е,че имате възможност да пазарувате от подобен богат на деликатеси магазин!Хайде,номер 3 да е във Варна :) .
ОтговорИзтриванеПревъзходен десерт си приготвила и толкова елегантно си ни го представила,поздравления!
Несъмнено съчетанието от карамелизиран ананас и карамелен крем е несравнимо вкусно!
Наистина изискан десерт!
Маслото от тази марка и аз го харесвам и купувам от Била.
Поздрави и щастлив празник утре!
Отдавна не ми се бе случвало да ми се прииска да пресегна през екрана - да можех само леко да топна пръстче в едната чашка, само веднъж...! :) Чудни снимки и отлична рецепта! Изглежда много екзотично с това ананасово цвете, Ани! Kомплименти!
ОтговорИзтриванеХубав и успешен ден!