Търсене в този блог

четвъртък, 20 март 2014 г.

Пана кота с малиново и манго желе в кошнички от бял шоколад

        Признавам, за мен е огромно предизвикателство всяка една рецепта, която ви представям в рубриката "Гурме с магазин Дар от Боговете и Вкуснотека". Мисля я много време като технология, като вкус, след това и като визия, в която да ви я представя. Искам да е най-вече вкусно, приготвено с качествените продукти на магазин "Дар от Боговете", красиво поднесено и същевременно постижимо като изпълнение от всеки, който реши да опита рецептата, дори и с по-обикновени продукти. Разбира се, вкусът на пана кота, който се постига с бял шоколад Valhrona и професионалната сладкарска сметана на Elle & Vire е изключително нежен и млечен. Текстурата е гладка и хомогенна. За оригиналния и балансиран вкус  на десерта допринесоха и готовите, замразени плодови пюрета на Боарон, с които си спестих много време, без да губя от качеството. Спестих си пюрирането и прецеждането на малините от семената, както и почистването на натрапчивите власинки на мангото. Директно изсипах отпусналото се пюре в тигана, след което добавих захарта и желатина и приготвих плодовите желета. Те изключително много освежиха десерта и му придадоха приятна киселинност на иначе сладкия крем пана кота. 


     Ще ви разкажа и моите впечатления от поведението на белия шоколад на Valhrona за моделиране. Изпитвах леко притеснение дали ще стегне добре за кошничките от шоколад, тъй като по начало белият шоколад е по-мек от натуралния, но в крайна сметка не съм имала никакъв проблем! Необходимо е да го темперирате. Това означава да стопите половината количество на водна баня и след това да добавите в него останалата половина шоколад, която ще се стопи от топлината му и по естествен начин ще го темперира. Ако с натуралния шоколад е достатъчно да измажете формите един път, то със стопения бял шоколад е необходимо да измажете силиконовите или хартиени форми два пъти, за да получите необходимата ви здравина. Тъй като не разполагам с професионален шоков охладител, какъвто ползвахме при заснемането на предаването "Щипка сол",  използвах камерата, за да шокирам шоколада и да стегне по-добре. След втория пласт шоколад и наливането на крема го свалих в хладилника. Шоколадът остана твърд. На другия ден се отлепи идеално от силиконовите форми, без да се чупи. Направи ми впечатление, че на стайна температура не омекна бързо, докато го снимах, както би реагирал един обикновен бял шоколад. 
     С настъпването на пролетта пригответе тези малки бижута за своите гости и бъдете сигурни, че ще ги впечатлите. Продуктите са за 4 бр. в кошнички от шоколад.


продукти за кошничките от бял шоколад: 

200 г бял шоколад Vahlrona Ivoire

продукти за пана кота крема:

100 мл. прясно мляко Elle & Vire 1,5 %
500 мл. животинска течна сметана Elle & Vire Professional Creme Excellence
100 г бял шоколад Vahlrona Ivoire
1 ванилия
20 г желатин (2 пакетчета)

продукти за малиновото желе: 

250 г малиново пюре на френската фирма Боарон
5 с.л. захар
10 г желатин (1 пакетче)

продукти за желето от манго:

250 г пюре от манго на френската фирма Боарон
4 с.л. захар
10 г желатин (1 пакетче)

продукти за декорация: 

настърган бял шоколад Vahlrona Ivoire
листа прясна мента
прясно манго

Стопете на водна баня 100 г от шоколада за кошничките. Водата не бива да завира. Отместете от котлона и сложете в стопения шоколад останалите 100 г шоколад. Той ще се стопи от неговата топлина и по естествен начин ще го темперира. 
Вземете силиконови форми за мъфини и ги измажете с помощта на четка по вътрешните стени и дъното. Приберете ги в камерата за няколко минути, след това извадете и повторете измазването втори пласт. Приберете ги отново в камерата. 


за крема: 
Стопете на водна баня 100 г шоколад за крема. 
Изсипете две пакетчета желатин в 60 мл. студена вода в стъклена, топлоустойчива купичка и го изчакайте да набъбне за минута-две. След това го сложете на водна баня и бъркайте, докато се стопи и стане течен. 
Сложете в тенджера прясното мляко, сметаната и ванилията и ги загрейте на слаб огън на котлона. Сместа не бива да бъде гореща, нито да ври, просто да се затопли. Добавете стопения бял шоколад и бъркайте много леко и нежно, само колкото да се стопи. Не бъркайте енергично сместа, защото по този начин ще се образуват балончета и после десертът няма да бъде идеално гладък. Щом сместа стане хомогенна сложете няколко лъжици от нея в желатина и разбъркайте да се темперира, след това го излейте в общата смес. Разбъркайте леко и отстранете от огъня. Оставете крема да изстине напълно и го налейте до половина, през цедка, в купичките. Приберете вече в хладилник за няколко часа, докато се желира.


Когато кремът е стегнал пригответе плодовите желета.

за малиновото желе: 
Отново по същия начин пригответе 1 пакетче желатин. Първо във вода да набъбне, след това го стопете на водна баня.
Излейте малиновото пюре в тиган или тенджера. Сложете захарта и бъркайте, докато се стопи. Сложете малко от пюрето в желатина, за да го темперирате и след това го налейте в общата смес. Разбъркайте и оставете да изстине напълно. След това го налейте в кошничките, върху крема. Приберете в хладилник, докато се желира и втория пласт.
Поднесете десерта декориран с настърган бял шоколад и стрък свежа мента.


за желето от манго: 
Пригответе 1 пакетче желатин. Първо във вода да набъбне, след това го стопете на водна баня.
Излейте пюрето от манго в тиган или тенджера. Сложете захарта и бъркайте, докато се стопи. Сложете малко от пюрето в желатина, за да го темперирате и след това го налейте в общата смес. Разбъркайте и оставете да изстине напълно. След това го налейте в кошничките, върху крема. Приберете в хладилник, докато се желира и втория пласт.
Поднесете десерта декориран с настърган бял шоколад и парченце манго.

На другия ден внимателно отстранете силиконовите форми. Първо внимателно отлепете ръбовете и след това буквално ги съблечете от шоколада - обръщате и дърпате надолу. Ако сте ги измазали на два пласта трябва кошничките да излязат цели и да не се чупят. 


Да ви е сладко!

Източник: адаптирано от Вкусно с Йоли



8 коментара:

  1. Страхотни са кошничките! Десертът изглежда впечатляващо, Ани! Не съм опитвала тези продукти, но предполагам качеството им си заслужава и бих ги пробвала. Особено белия шоколад!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво на моето момиче! Знаех си аз, че ще ги направиш вълшебни!

    ОтговорИзтриване
  3. Фантастично посрещане на пролетта, а този бял шоколад непременно ще Пробвам!

    ОтговорИзтриване
  4. Изумителни са. Ти си вълшебница! Усмихнат ден от мен. Тони

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления,Ани-прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  6. Впечатляващи са ... много красота, финес и свежест!
    Прекрасна рецепта и вълшебни снимки, Ани!
    Честита, усмихната и щастлива пролет!

    ОтговорИзтриване