Търсене в този блог

сряда, 5 март 2014 г.

Пролетен галет с пресен спанак, тиквички и чери домати

    Поредното пролетно предложение от мен - галет с пресен спанак, тиквички и чери домати. Вкусен, лек и здравословен. Насладете му се :)


продукти:

140 г бяло брашно
60 г пълнозърнесто брашно
125 г меко масло
1 яйце
1 ч.л. сол

продукти за плънката:

500 г пресен спанак
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
1/2 ч.л. индийско орехче
2 яйца
150 г краве сирене
1 малка тиквичка
6 бр. чери домати
струйка зехтин
черен пипер
сол

галета

Сложете в купа двете брашна. Нарежете на малки парченца маслото и претрийте през пръсти, докато получите маслени трохи. Чукнете яйцето, добавете солта и омесете тесто. Увийте го във фолио и го охладете за половин час в хладилника. 
През това време пригответе плънката. 
Измийте добре тиквичката и я нарежете на кръгчета. Изпечете ги от двете страни, в тиган с капка зехтин. Извадете ги в чиния. В същия тиган задушете до омекване ситно нарязаните лук и чесън. Добавете измитите и нарязани листа спанак. Поръсете с индийско орехче, черен пипер и сол и задушете за 2-3 минути, докато омекне. Отдръпнете от котлона. 
В купа разбийте две яйца, добавете натрошеното сирене и спаначената смес. Разбъркайте добре.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете тестото и го разточете на тънка кръгла кора върху хартия за печене. Прехвърлете листа внимателно върху тава. Поръсете средата на кората с галета. Изсипете плънката и внимателно я разпределете равномерно, като оставяте празно място отстрани, за да прегънете кората.


Подредете кръгчета тиквички по повърхността и боднете тук там половинки чери домати. Внимателно повдигнете свободната част от борда и прищипете краищата. 


Полейте със струйка зехтин и печете на предварително загрята фурна на 200 градуса около половин час, до готовност.


Да ви е сладко!


4 коментара:

  1. Ани, ами те всички твои галети са толкова прекрасни... Не знм кой ми харесва повече, ама този е чудесен! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ей на това му се казва перфектен галет! Давай! Чакам си вестника вече!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани,кой от кой по-неустоим галет ни поднасяш и този също е не само вкусен(много я обичам тази спаначена плънка) ,ами и толкова добре се вписват тиквичките и черитата,безкрайно е красиво,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Не само вкусно, но и красиво! Чудесно пролетно предложение!
    Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване