Неделя. Любим почивен ден със семейството. Защо да не си приготвим вкусен шоколадов десерт? Торта фалшив гараш. Сладкиш от моето детство, който мама приготвяше често. Лесен за приготвяне и разбира се вкусен! Такива бяха десертите някога :)
Любимата ми част от него е шоколадовата глазура :) Особено, когато се втвърди. Всъщност това си е една много вкусна Индиана с орехи и шоколадова глазура. Като за първи път спазих рецептата, но следващия път непременно мисля да внеса някои екстри, като това да разрежа блата на две и да го намажа по-средата с мус от маскарпоне и бита сметана. Мисля, че ще стане страхотно! Защо вие не опитате?
250 г масло
5 с.л. натурално какао
5 с.л. вода
1 и 1/2 средно голяма ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. брашно + 1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 капачка ром
зелен кокос за поръсване
Сложете в тенджера маслото, какаото, водата и захарта и я поставете на котлона. Бъркайте непрекъснато, докато всичко се стопи и сместа се хомогенизира. Отстранете от котлона. Отсипете 1 ч.ч. от сместа за глазурата по-късно и я оставете настрана. Охладете останалата част. Разделете жълтъците от белтъците. Сложете жълтъците в шоколадовия крем. Разбъркайте добре с миксер. Добавете счуканите орехи, брашното, разбъркано с бакпулвера, ванилията и капачка ром. Разбъркайте добре. Накрая разбийте с миксер белтъците на сняг и внимателно ги добавете в сместа, като вече бъркате с помощта на лъжица или шпатула, стараейки се да запазите максимално въздуха в сместа.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Изсипете сместа във форма със свалящ се ринг и печете сладкиша, докато клечка излезе суха около 40-45 минути.
Извадете го и още топъл го намажете с отделената по-рано шоколадова глазура. От топлината на сладкиша глазурата ще се разнесе равномерно.Поръсете със зелен кокос отстрани.
Охладете напълно и отстранете ринга.
Да ви е сладко!
Ани, страхотно предложение! :) С удоволствие ще се почерпя за следобедна закуска. Искам само да ми издадеш тайната... Как ти се получи толкова равен отгоре сладкишът?
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Ани, много изкушаваща торта! Вземам си едно апетитно парченце и се отдавам на релакс :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Разкошен "Гараш" ! Вкусен спомен от детството!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ани!
Чудесно изглежда, Ани!
ОтговорИзтриванеПравила съм "фалшивият Гараш" на Йоли и знам вкуса!
Един крем ще я направи по-различна :)
Не съм силна в приготвянето на торти, но тази мисля да направя, а останалите пък са още по-разкошни Ани! Поздрави :)
ОтговорИзтриванеМного интересна и вкусна рецепта, Ани! Обезателно ще се изпробва! Поздрави :)
ОтговорИзтриванеАни,не знаех,че на тази рецепта й казват фалшив гараш,за първи път чувам даже това заглавие,но фактически с подобна технология имам записан от преди много време един Фъч,който така и още не съм направила.
ОтговорИзтриванеКакто и да му е името обаче не е толкова важно,колкото,че от снимките личи,че е сочен и адски вкусен сладкиш!
А че нашите от този уикенд се оказаха без време еднояйчни близнаци си е просто някакво невероятно за мен съвпадение,просто уникално!
Наистина,както и ти писа при мен последния път,все повече мислим в една посока,особено на тема сладичко :) .
И понеже моят сладкиш отиде при татко,ще се почерпя от твоя с едно голямо,блажено парче,мммм!
Прегръдка и целувки на момичетата!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеМарги, извинявай без да искам изтрих коментара ти. Моята форма е 24 см. Може би затова става по-висока.
ИзтриванеБлагодаря ти! Ще си взема и по-малка.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Ани,
ОтговорИзтриваневече втори път правя този сладкиш, като вкус е страхотен, но имам проблем със структурата. Първо спазвах стриктно рецептата, но прибавяйки брашното стана доста гъсто тесто и разредих малко с още вода. Впоследствие след изпичане обема спадна. Бих искала да попитам каква трябва да е консистенцията на сместа преди печене?
Поздрави!
Няма нужда от допълнителна вода. Пропорциите са много точни. Сместа е гъста, докато се добавят белтъците на сняг, тогава леко се олекотява.
ИзтриванеСладкиша е страхотен, от години го правя - по същата технология и с малко по-различно съотношение на съставките, но вида му е същия. Последните 2-3 години го правя безглутенов, защото не ядем вече глутен, замествам всичкото брашно със смлени орех, става страхотно. Ще опитам обаче и тази рецепта точно по нея, само че с оризово брашно. Благодаря.
ОтговорИзтриване