Търсене в този блог

неделя, 23 февруари 2014 г.

Фалшив гараш

    Неделя. Любим почивен ден със семейството. Защо да не си приготвим вкусен шоколадов десерт? Торта фалшив гараш. Сладкиш от моето детство, който мама приготвяше често. Лесен за приготвяне и разбира се вкусен! Такива бяха десертите някога :) 
    Любимата ми част от него е шоколадовата глазура :) Особено, когато се втвърди. Всъщност това си е една много вкусна Индиана с орехи и шоколадова глазура. Като за първи път спазих рецептата, но следващия път непременно мисля да внеса някои екстри, като това да разрежа блата на две и да го намажа по-средата с мус от маскарпоне и бита сметана. Мисля, че ще стане страхотно! Защо вие не опитате?


Продукти: 

250 г масло
5 с.л. натурално какао
5 с.л. вода
1 и 1/2 средно голяма ч.ч. захар

4 яйца
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. брашно + 1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 капачка ром

зелен кокос за поръсване


Сложете в тенджера маслото, какаото, водата и захарта и я поставете на котлона. Бъркайте непрекъснато, докато всичко се стопи и сместа се хомогенизира. Отстранете от котлона. Отсипете 1 ч.ч. от сместа за глазурата по-късно и я оставете настрана. Охладете останалата част. Разделете жълтъците от белтъците. Сложете жълтъците в шоколадовия крем. Разбъркайте добре с миксер. Добавете счуканите орехи, брашното, разбъркано с бакпулвера, ванилията и капачка ром. Разбъркайте добре. Накрая разбийте с миксер белтъците на сняг и внимателно ги добавете в сместа, като вече бъркате с помощта на лъжица или шпатула, стараейки се да запазите максимално въздуха в сместа.


Загрейте фурната на 180 градуса. 
Изсипете сместа във форма със свалящ се ринг и печете сладкиша, докато клечка излезе суха около 40-45 минути. 
Извадете го и още топъл го намажете с отделената по-рано шоколадова глазура. От топлината на сладкиша глазурата ще се разнесе равномерно.Поръсете със зелен кокос отстрани.
Охладете напълно и отстранете ринга.

Да ви е сладко!

13 коментара:

  1. Ани, страхотно предложение! :) С удоволствие ще се почерпя за следобедна закуска. Искам само да ми издадеш тайната... Как ти се получи толкова равен отгоре сладкишът?
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, много изкушаваща торта! Вземам си едно апетитно парченце и се отдавам на релакс :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошен "Гараш" ! Вкусен спомен от детството!
    Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно изглежда, Ани!
    Правила съм "фалшивият Гараш" на Йоли и знам вкуса!
    Един крем ще я направи по-различна :)

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм силна в приготвянето на торти, но тази мисля да направя, а останалите пък са още по-разкошни Ани! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересна и вкусна рецепта, Ани! Обезателно ще се изпробва! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ани,не знаех,че на тази рецепта й казват фалшив гараш,за първи път чувам даже това заглавие,но фактически с подобна технология имам записан от преди много време един Фъч,който така и още не съм направила.
    Както и да му е името обаче не е толкова важно,колкото,че от снимките личи,че е сочен и адски вкусен сладкиш!
    А че нашите от този уикенд се оказаха без време еднояйчни близнаци си е просто някакво невероятно за мен съвпадение,просто уникално!
    Наистина,както и ти писа при мен последния път,все повече мислим в една посока,особено на тема сладичко :) .
    И понеже моят сладкиш отиде при татко,ще се почерпя от твоя с едно голямо,блажено парче,мммм!
    Прегръдка и целувки на момичетата!

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марги, извинявай без да искам изтрих коментара ти. Моята форма е 24 см. Може би затова става по-висока.

      Изтриване
  9. Благодаря ти! Ще си взема и по-малка.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте Ани,
    вече втори път правя този сладкиш, като вкус е страхотен, но имам проблем със структурата. Първо спазвах стриктно рецептата, но прибавяйки брашното стана доста гъсто тесто и разредих малко с още вода. Впоследствие след изпичане обема спадна. Бих искала да попитам каква трябва да е консистенцията на сместа преди печене?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма нужда от допълнителна вода. Пропорциите са много точни. Сместа е гъста, докато се добавят белтъците на сняг, тогава леко се олекотява.

      Изтриване
  11. Сладкиша е страхотен, от години го правя - по същата технология и с малко по-различно съотношение на съставките, но вида му е същия. Последните 2-3 години го правя безглутенов, защото не ядем вече глутен, замествам всичкото брашно със смлени орех, става страхотно. Ще опитам обаче и тази рецепта точно по нея, само че с оризово брашно. Благодаря.

    ОтговорИзтриване