петък, 14 февруари 2014 г.

Торта "Обичам те" троен шоколад

    Какъв по-подходящ  момент да ви представя торта "Обичам те" от навечерието на празника на влюбените св. Валентин? Тортата беше изненада за един много обичан рожденик  и както разбрах от гостите е била много вкусна :) Мога само да им завиждам и да съжалявам, че няма да я опитам :) 
    Нарекох я троен шоколад, защото се състои от три шоколадови пласта - пласт от натурален шоколад с дъх на кафе, мус от млечен шоколад и мус от бял шоколад и маскарпоне. Напрактика тортата няма блат, защото най-долният пласт е силно шоколадов, без брашно. Декорирах я с ягоди, потопени в шоколад и рози от шоколад, които можете да видите как оформих по-долу.
   Честит празник на влюбените скъпи приятели! Пожелавам ви да отворите сърцата си за всички измерения на любовта. Бъдете влюбени в живота, в приятелите си, в децата си, в хобито си, в пътешествията по света, в работата си..Поканете любовта в душата си и не забравяйте да се усмихвате...Пиша тази публикация в 1.30 ч. през нощта и точно преди миг моят любим влезе в стаята с прекрасен букет от любимите ми розово-лилави лалета :) Как да не се усмихне човек :) 



Продукти за пласта от натурален шоколад: 

200 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
4 яйца (разделени жълтъци от белтъци)
1 ванилия
1/3 ч.ч. кафява захар
1 ч.л. кафе на ситно
щипка сол

продукти за муса от млечен шоколад:

200 г млечен шоколад
1 и 1/2 голяма ч.ч. сладкарска сметана

продукти за муса от бял шоколад:

250 г сирене Маскарпоне
1 голяма ч.ч. сладкарска сметана
150 г бял шоколад
1 ванилия

продукти за декорацията:

3 бр. ягоди
млечен шоколад
бял шоколад
горчиво какао за поръсване

за розите от шоколад:

198 г млечен шоколад


За пласта от натурален шоколад:

Включете фурната да загрее на 200 градуса. Подгответе си формата със свалящ се ринг, като я намажете с масло. 
Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете жълтъците и ванилията към шоколадовата смес. Разбъркайте добре. Разтворете кафето в чаена лъжичка хладка вода и го добавете в шоколадовата смес. Разбийте белтъците на сняг и внимателно прибавете на два пъти кафявата захар към тях. Бийте, докато белтъците станат на връхчета. Прибавете белтъчната смес към шоколадовата. Бъркайте внимателно, за да запазите въздуха в нея. Сложете щипка сол. Изсипете шоколадовата смес във формата и печете около 15 минути, докато клечката излезе почти суха. Това е блат без брашно и трябва да бъде леко влажен. Оставете го да се охлади, внимателно прокарайте нож по ръба и отстранете ринга. Обърнете го върху подложка или поднос и отново го стегнете с ринга. 


Снимката е направена в ресторанта с телефон, извинявам се за качеството!

За муса от млечен шоколад:

Разбийте сметаната на сняг. Разтопете млечния шоколад на водна баня, оставете го да се охлади напълно и го разбъркайте със сметаната с шпатула. Не бъркайте с миксер, защото мусът ще се пресече. Намажете шоколадовия мус върху блата и го заравнете добре. Приберете тортата в хладилник, за да стегне, докато приготвите муса от бял шоколад.

За муса от бял шоколад:

Стопете на водна баня белия шоколад и го охладете напълно.
Разбийте сметаната на сняг и добавете сиренето Маскарпоне. Разбийте с миксер и сложете една ванилия. Накрая добавете белия шоколад и разбъркайте отново с шпатула.
Намажете муса от бял шоколад върху млечния. Заравнете добре и приберете тортата да се охлади за една нощ. Декорирайте я преди поднасяне.

За розите от шоколад:

Направете тесто от шоколад, с който можете да моделирате различни декорации.
Отмерете 198 г шоколад с кухненска везна и го стопете на водна баня. Не е необходимо да го темперирате. Докато е още топъл долейте в шоколада 98 г. глюкоза. Започнете да бъркате с лъжица и точно след минута-две ще видите как шоколадът започва да се сгъстява и добива консистенцията на тесто. Омесете го с ръце ако прецените. Потупайте го с кухненска хартия, за да отнемете от влажността му. Увийте го в прозрачно кухненско фолио два пъти и го поставете в кутия, затворена с капак. Оставете кутията на стайна температура минумум за 12 часа, преди да започнете работа с тестото. 
Публикувам видеото в You tube, от което аз се научих да правя рози от шоколад. Мисля, че е много добре обяснено и ще ви бъде полезно.
От тестото можете да правите различни форми и декорации, като например панделки, като използвате машина за паста, за да изтъните тестото. 
След като направите розите ги оставете върху хартия за печене да изсъхнат в хладилника за няколко часа, след което можете да ги поставите върху тортата. 


Да ви е сладко!



48 коментара:

  1. Прекрасна торта, Ани!
    И много красиви лалета ;)
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, вече не знам коя е най-красивата ти торта - тази е достоен конкурент, съгласи се. :)
    Желая ти да блика любовта в душата ти, много, много! Бъди здрава, Аничка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, съгласих се мила. И аз много я харесвам :))) Нещо съм на вълна торти напоследък и направо не мога да се спра. Доставя ми огромно удоволствие да ги правя и украсявам :)

      Изтриване
  3. Прекрасна торта, Ани -
    много нежна, красива и неустоимо шоколадова...
    Хубав, влюбен и усмихнат празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти за милите пожелания. Сигурна съм, че и вие сте имали чудесен празник.

      Изтриване
  4. Ани,нямам грам съмнение,че тортата е била истинска награда за небцето!Предчувствам какво блаженство е всяка хапка!Красиво декорирана!
    Поздравления и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росче, от гостите на събитието разбрах, че наистина е била много вкусна и балансирана. Благодаря ти :)

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Йоли, по наш вкус мила. Сигурна съм, че щеше да ти хареса ;)

      Изтриване
  6. Честит празник и наздраве! Разкошна торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. traiana, благодаря ти, честит и на вас :)

      Изтриване
  7. Прелестна е, с пожелания за прекрасен празник! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, много си мила, благодаря ти

      Изтриване
  8. Честити празници! Много красива, стилна и елегантна торта!
    Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, наистина стана много елегантна торта, все пак беше изненада за елегантен мъж :)

      Изтриване
  9. Много красива и ефектна торта! Поздравления, Ани! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  10. Прелестна е, изящна и неустоима! Честит празник, Ани! Нека Любовта е винаги с вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, много се радвам, че ти харесва :)) Благодаря от сърце.

      Изтриване
  11. Поздрави, Ани! Прекрасна торта просто нямам думи .Ако може само да споделиш колко голям ринг използва.

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасна е, Ани!!! И толкова много шоколад има вътре, че ще усмихне доволно всеки опитал я! Честит празник на любовта и виното, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Татянче, много се радвам, че ти харесва мила. Наистина е много шоколадова. Предположих, че е била много сладка, но ми казаха, че е била много балансирана наистина и не прекалено сладка, което е чудесно според мен! :)

      Изтриване
  13. Изящна и много изкушаваща! Браво, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Нелка :) Радвам се, че ти харесва :)

      Изтриване
  14. Прекрасна торта, поздравления! Имам питане, формата с какъв размер е за тази торта и тези рози може ли да се ядат! Благодаря ви предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Елза. Тортата е 24 см диаметър. Розите са ядливи, разбира се, и освен това ако ползвате качествен шоколад са и ужасно вкусни, топят се в устата. Обичам да правя ядливи декорации. По тази причина не ползвам фондан, защото според мен не е вкусен.

      Изтриване
  15. Благодаря ти, Ани! И аз не го харесвам този фондан,само за сватбата на сина ми ползвах понеже пътувахме 600 км. и .... но и аз не харесвам вкуса му.Блога ти е страхотен, много неща може да научи човек от теб.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  16. Отговори
    1. Спасибо Алия :) Добро пожаловать на мой блог.

      Изтриване
  17. Поздравления за красивата торта!Искам да попитам без желатин мусовете стягат ли и сметаната с животински произход ли е или растителна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Георги, благодаря ви за добрите отзиви за тортата. Да стягат, няма никакъв проблем. Сметаната е Хопла, растителна сладкарска.

      Изтриване
  18. Здравейте, Ани:)
    Искам да Ви попитам дали тортата става много сладникава и тръпчива? Понеже смятам да я приготвя за един рожденик, но той обича по-леките торти.
    Също така не разбрах за първия блат... като го извадих от фурната и оставим да се охлади, трябва ли да го махаме от формата за торта или да си седи там, докато намажем другия блат?
    Трябва ли да го слагаме в хладилника докато приготвяме следващия блат?
    И още само 2 въпроса... хехе, извинявам се за това, че толкова нахалствам:
    Та, може ли да покажеш какви чаши ползваш за измерване - и какво разбираш под малка чаена чаша и голяма.
    И сметаната, която се използва, колко пакетчета излиза?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ако рожденикът обича по-леки торти ви препоръчвам да му направите Френската селска торта или Торта Рафаело например. Тази торта троен шоколад все пак е сладка, доста шоколадова. Иначе да, запазвате ринга, докато сложите и другите два пласта крем. Държим в хладилника междувременно. Чашите, които ползвам са малката 120 мл, а голямата е към 200 мл. Сметаната от 500 мл ще ви свърши работа.Поздрави.

      Изтриване
    2. Благодаря много за отговора :)) Отначало се колебаех между тортата с маскарпоне и бадеми и тази тук, но сега ще поразгледам и другите Ви предложения.
      Хубав ден:)

      Изтриване
  19. Тази торта я правя вече няколко пъти и всички адски я харесват. Сега пак ще я правя за един юбилей! Страхотни рецепти, Ани! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, много ти благодаря, че ми писа. Тортата е много стилна и вкусна. Радвам се, че сте я оценили вече няколко пъти :) Поздрави

      Изтриване
  20. Много, много добре изглежда, а и предвкусвам колко ще е вкусна, ммм... Ако я правя във форма с диаметър 28 см трябва ли да направя доза и половина от всичко?
    Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, тази торта беше около 24 см. Вашата ще бъде малко по-голяма и може просто да стане малко по-ниска. Ако не увеличете всичко с половин доза.

      Изтриване
  21. Здравей мила Ани. Тортата наистина е великолепна и мисля да я приготвя за една мов приятелка, която умира за такъв вид торта. Но искам да попитам - като разтопя нанводня баня шоколада за първия и втория блат, махам ли от водната баня, за да прибавя останалите продукти или всичко допълвам докато сместта е на водна баня?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сваляш от водната баня и ги добавяш.

      Изтриване
  22. казвате, че сметаната е сладкарска. но подсладена ли е или не, много моля за уточнение? много ме изкушава тази торта наистина. имам тежка задача - да направя шоколадова торта за човек, който не обича такива /за разлика от дъщеря му ;-)/ и мисля, че тази би била подходяща.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Спряли сте се на страхотна торта! Много шоколадова!
      Сметаната щом е сладкарска винаги е подсладена. Другата е готварска. Желая ви успех и човекът, за когото е адресирана много да я хареса :)

      Изтриване
    2. ами....аз по-скоро бих определила сметаната като сладкарска /за разбиване/ и готварска /с по-нисък процент масленост/, като от своя страна сметаната за разбиване може да е подсладена и неподсладена. подробности....аз лично предпочитам да купувам неподсладена животинска сметана и да й добавям захар.

      Изтриване
  23. Здравейте,сърцето от шоколад вие ли сте го правили?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да аз го направих от тесто от шоколад

      Изтриване