Търсене в този блог

петък, 21 февруари 2014 г.

Печено, цяло пиле с ориз

   Наскоро публикувах, на фейсбук страницата на Вкуснотека, снимка на печени пилешки бутчета с ориз, с домашен бульон, която предизвика голям интерес към рецептата. Не я бях публикувала, тъй като прецених, че всеки българин знае как да приготви това традиционно българско ястие. 
    Днес обаче реших, все пак, да ви представя рецептата, като внесох някои промени. Този път пекох цяло пиле, от естетическа гледна точка, изпробвах, нашумелия напоследък, ориз Баланс, който се сготви за същото време като белия ориз и не се различаваше на вкус от него, направих бульона само от пилето, без добавени зеленчуци, придадох допълнителна сочност на месото ала Джейми Оливър, като пъхнах резени лимон във вътрешността му и добавих зеленчуци към ориза, за да обогатя вкуса му. Резултатът беше крехко месо, със златиста коричка и пухкав, не слепен ориз, в ароматен домашен бульон. Много вкусно!
     Ще ви дам идея и как пилето да добие златиста коричка и да не изглежда като сварено, без да изсушавате ориза. След като оризът поеме бульона, изрежете дупка по средата на фолиото, с големина размера на пилето и отново го покрийте. Намажете го с масло и го полейте с малко от бульона и отново запечете ястието за още 15 минути, докато добие златист загар. Оризът ще остане сочен и влажен. 
    Определено подобрената версия на пилето с ориз много ми хареса. Надявам се да го опитате :) 

Продукти за пилето:

1 цяло пиле, почистено от вътрешности
1 с.л. червен пипер
2 четвъртинки лимон
50 г масло
черен пипер
сол
1 зеленчуков био бульон
2 дафинови листа
зърна черен пипер
зехтин

продукти за ориза:

1 и 1/2 голяма ч.ч. ориз Баланс (Крина)
1 глава лук
1 морков
2 шепи замразен грах
4-5 бр. гъби
черен пипер
сол
50 г масло

пресен магданоз за поръсване

Измийте добре пилето и го натрийте с черен пипер, червен пипер и сол. Не махайте връвта, която държи краката. Сложете го в тенджера под налягане. 


Налейте вода, да покрие пилето. Полейте със струйка зехтин, пуснете вътре зърната черен пипер, два дафинови листа, био бульона и сол. Затворете капака и сложете тенджерата на силен огън, с вдигната клапа. Щом свирне бутнете клапата надолу и намалете силата на огъня на минимум. Гответе пилето 20 минути. 
През това време измийте ориза в цедка. Нарежете лука и моркова на ситно. Измийте гъбите и ги нарежете и тях. Задушете зеленчуците в маслото с мъничко вода, заедно с две шепи грах, докато омекнат. Добавете измития ориз и бъркайте непрекъснато на силен огън, докато кристализира. Отдръпнете от огъня. 


Загрейте фурната на 200 градуса.
Внимателно извадете свареното пиле с помощта на големи лъжици и го поставете да легне в тава. Поръсете го с червен пипер отново, малко сол и черен пипер. Пъхнете в дупката две четвъртинки лимон. Разпределете ориза покрай него. Поръсете със сол и черен пипер. Прецедете през цедка 4 и 1/2 големи ч.ч. от бульона и полейте ориза с него. Налейте струйка зехтин, покрийте с фолио цялата тава и печете 1 час. 


След това време оризът е поел течността. Отстранете фолиото и внимателно изрежете дупка по средата му, с големина размерът на пилето. Поставете го отново. Намажете пилето с масло и го полейте с малко от останалия бульон. Запечете само пилето за още 15 минути, докато придобие златиста коричка.
Поднесете ястието топло, поръсено с пресен магданоз.


Да ви е сладко!




6 коментара:

  1. Страхотно е! А тортата стана - един път!:)Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, пиленцето изглежда адски апетитно :)
    И аз си зная как се готви пиле с ориз, но твоята техника ме впечатли и обезателно ще изненадам фамилията с това толкова вкусно ястие ... сърдечно ти благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересен вариант за апетитно пиле с ориз, с богат вкус!
    Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, опрделено и на мен много ми хареса, голяма вкусотия! :)
    Да ви е сладко и хубав ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Брей,цялото слънце се е събрало в това пиленце! Страшно вкусно изглежда.

    ОтговорИзтриване