Търсене в този блог

петък, 14 февруари 2014 г.

Торта "Обичам те" троен шоколад

    Какъв по-подходящ  момент да ви представя торта "Обичам те" от навечерието на празника на влюбените св. Валентин? Тортата беше изненада за един много обичан рожденик  и както разбрах от гостите е била много вкусна :) Мога само да им завиждам и да съжалявам, че няма да я опитам :) 
    Нарекох я троен шоколад, защото се състои от три шоколадови пласта - пласт от натурален шоколад с дъх на кафе, мус от млечен шоколад и мус от бял шоколад и маскарпоне. Напрактика тортата няма блат, защото най-долният пласт е силно шоколадов, без брашно. Декорирах я с ягоди, потопени в шоколад и рози от шоколад, които можете да видите как оформих по-долу.
   Честит празник на влюбените скъпи приятели! Пожелавам ви да отворите сърцата си за всички измерения на любовта. Бъдете влюбени в живота, в приятелите си, в децата си, в хобито си, в пътешествията по света, в работата си..Поканете любовта в душата си и не забравяйте да се усмихвате...Пиша тази публикация в 1.30 ч. през нощта и точно преди миг моят любим влезе в стаята с прекрасен букет от любимите ми розово-лилави лалета :) Как да не се усмихне човек :) 



Продукти за пласта от натурален шоколад: 

200 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
4 яйца (разделени жълтъци от белтъци)
1 ванилия
1/3 ч.ч. кафява захар
1 ч.л. кафе на ситно
щипка сол

продукти за муса от млечен шоколад:

200 г млечен шоколад
1 и 1/2 голяма ч.ч. сладкарска сметана

продукти за муса от бял шоколад:

250 г сирене Маскарпоне
1 голяма ч.ч. сладкарска сметана
150 г бял шоколад
1 ванилия

продукти за декорацията:

3 бр. ягоди
млечен шоколад
бял шоколад
горчиво какао за поръсване

за розите от шоколад:

198 г млечен шоколад


За пласта от натурален шоколад:

Включете фурната да загрее на 200 градуса. Подгответе си формата със свалящ се ринг, като я намажете с масло. 
Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете жълтъците и ванилията към шоколадовата смес. Разбъркайте добре. Разтворете кафето в чаена лъжичка хладка вода и го добавете в шоколадовата смес. Разбийте белтъците на сняг и внимателно прибавете на два пъти кафявата захар към тях. Бийте, докато белтъците станат на връхчета. Прибавете белтъчната смес към шоколадовата. Бъркайте внимателно, за да запазите въздуха в нея. Сложете щипка сол. Изсипете шоколадовата смес във формата и печете около 15 минути, докато клечката излезе почти суха. Това е блат без брашно и трябва да бъде леко влажен. Оставете го да се охлади, внимателно прокарайте нож по ръба и отстранете ринга. Обърнете го върху подложка или поднос и отново го стегнете с ринга. 


Снимката е направена в ресторанта с телефон, извинявам се за качеството!

За муса от млечен шоколад:

Разбийте сметаната на сняг. Разтопете млечния шоколад на водна баня, оставете го да се охлади напълно и го разбъркайте със сметаната с шпатула. Не бъркайте с миксер, защото мусът ще се пресече. Намажете шоколадовия мус върху блата и го заравнете добре. Приберете тортата в хладилник, за да стегне, докато приготвите муса от бял шоколад.

За муса от бял шоколад:

Стопете на водна баня белия шоколад и го охладете напълно.
Разбийте сметаната на сняг и добавете сиренето Маскарпоне. Разбийте с миксер и сложете една ванилия. Накрая добавете белия шоколад и разбъркайте отново с шпатула.
Намажете муса от бял шоколад върху млечния. Заравнете добре и приберете тортата да се охлади за една нощ. Декорирайте я преди поднасяне.

За розите от шоколад:

Направете тесто от шоколад, с който можете да моделирате различни декорации.
Отмерете 198 г шоколад с кухненска везна и го стопете на водна баня. Не е необходимо да го темперирате. Докато е още топъл долейте в шоколада 98 г. глюкоза. Започнете да бъркате с лъжица и точно след минута-две ще видите как шоколадът започва да се сгъстява и добива консистенцията на тесто. Омесете го с ръце ако прецените. Потупайте го с кухненска хартия, за да отнемете от влажността му. Увийте го в прозрачно кухненско фолио два пъти и го поставете в кутия, затворена с капак. Оставете кутията на стайна температура минумум за 12 часа, преди да започнете работа с тестото. 
Публикувам видеото в You tube, от което аз се научих да правя рози от шоколад. Мисля, че е много добре обяснено и ще ви бъде полезно.
От тестото можете да правите различни форми и декорации, като например панделки, като използвате машина за паста, за да изтъните тестото. 
След като направите розите ги оставете върху хартия за печене да изсъхнат в хладилника за няколко часа, след което можете да ги поставите върху тортата. 


Да ви е сладко!



64 коментара:

  1. Прекрасна торта, Ани!
    И много красиви лалета ;)
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, вече не знам коя е най-красивата ти торта - тази е достоен конкурент, съгласи се. :)
    Желая ти да блика любовта в душата ти, много, много! Бъди здрава, Аничка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, съгласих се мила. И аз много я харесвам :))) Нещо съм на вълна торти напоследък и направо не мога да се спра. Доставя ми огромно удоволствие да ги правя и украсявам :)

      Изтриване
  3. Прекрасна торта, Ани -
    много нежна, красива и неустоимо шоколадова...
    Хубав, влюбен и усмихнат празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти за милите пожелания. Сигурна съм, че и вие сте имали чудесен празник.

      Изтриване
  4. Ани,нямам грам съмнение,че тортата е била истинска награда за небцето!Предчувствам какво блаженство е всяка хапка!Красиво декорирана!
    Поздравления и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росче, от гостите на събитието разбрах, че наистина е била много вкусна и балансирана. Благодаря ти :)

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Йоли, по наш вкус мила. Сигурна съм, че щеше да ти хареса ;)

      Изтриване
  6. Честит празник и наздраве! Разкошна торта!

    ОтговорИзтриване
  7. Прелестна е, с пожелания за прекрасен празник! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  8. Честити празници! Много красива, стилна и елегантна торта!
    Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, наистина стана много елегантна торта, все пак беше изненада за елегантен мъж :)

      Изтриване
  9. Много красива и ефектна торта! Поздравления, Ани! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  10. Прелестна е, изящна и неустоима! Честит празник, Ани! Нека Любовта е винаги с вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, много се радвам, че ти харесва :)) Благодаря от сърце.

      Изтриване
  11. Поздрави, Ани! Прекрасна торта просто нямам думи .Ако може само да споделиш колко голям ринг използва.

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасна е, Ани!!! И толкова много шоколад има вътре, че ще усмихне доволно всеки опитал я! Честит празник на любовта и виното, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Татянче, много се радвам, че ти харесва мила. Наистина е много шоколадова. Предположих, че е била много сладка, но ми казаха, че е била много балансирана наистина и не прекалено сладка, което е чудесно според мен! :)

      Изтриване
  13. Изящна и много изкушаваща! Браво, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Нелка :) Радвам се, че ти харесва :)

      Изтриване
  14. Прекрасна торта, поздравления! Имам питане, формата с какъв размер е за тази торта и тези рози може ли да се ядат! Благодаря ви предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Елза. Тортата е 24 см диаметър. Розите са ядливи, разбира се, и освен това ако ползвате качествен шоколад са и ужасно вкусни, топят се в устата. Обичам да правя ядливи декорации. По тази причина не ползвам фондан, защото според мен не е вкусен.

      Изтриване
  15. Благодаря ти, Ани! И аз не го харесвам този фондан,само за сватбата на сина ми ползвах понеже пътувахме 600 км. и .... но и аз не харесвам вкуса му.Блога ти е страхотен, много неща може да научи човек от теб.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  16. Поздравления за красивата торта!Искам да попитам без желатин мусовете стягат ли и сметаната с животински произход ли е или растителна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Георги, благодаря ви за добрите отзиви за тортата. Да стягат, няма никакъв проблем. Сметаната е Хопла, растителна сладкарска.

      Изтриване
  17. Здравейте, Ани:)
    Искам да Ви попитам дали тортата става много сладникава и тръпчива? Понеже смятам да я приготвя за един рожденик, но той обича по-леките торти.
    Също така не разбрах за първия блат... като го извадих от фурната и оставим да се охлади, трябва ли да го махаме от формата за торта или да си седи там, докато намажем другия блат?
    Трябва ли да го слагаме в хладилника докато приготвяме следващия блат?
    И още само 2 въпроса... хехе, извинявам се за това, че толкова нахалствам:
    Та, може ли да покажеш какви чаши ползваш за измерване - и какво разбираш под малка чаена чаша и голяма.
    И сметаната, която се използва, колко пакетчета излиза?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ако рожденикът обича по-леки торти ви препоръчвам да му направите Френската селска торта или Торта Рафаело например. Тази торта троен шоколад все пак е сладка, доста шоколадова. Иначе да, запазвате ринга, докато сложите и другите два пласта крем. Държим в хладилника междувременно. Чашите, които ползвам са малката 120 мл, а голямата е към 200 мл. Сметаната от 500 мл ще ви свърши работа.Поздрави.

      Изтриване
    2. Благодаря много за отговора :)) Отначало се колебаех между тортата с маскарпоне и бадеми и тази тук, но сега ще поразгледам и другите Ви предложения.
      Хубав ден:)

      Изтриване
  18. Тази торта я правя вече няколко пъти и всички адски я харесват. Сега пак ще я правя за един юбилей! Страхотни рецепти, Ани! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, много ти благодаря, че ми писа. Тортата е много стилна и вкусна. Радвам се, че сте я оценили вече няколко пъти :) Поздрави

      Изтриване
  19. Много, много добре изглежда, а и предвкусвам колко ще е вкусна, ммм... Ако я правя във форма с диаметър 28 см трябва ли да направя доза и половина от всичко?
    Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, тази торта беше около 24 см. Вашата ще бъде малко по-голяма и може просто да стане малко по-ниска. Ако не увеличете всичко с половин доза.

      Изтриване
  20. Здравей мила Ани. Тортата наистина е великолепна и мисля да я приготвя за една мов приятелка, която умира за такъв вид торта. Но искам да попитам - като разтопя нанводня баня шоколада за първия и втория блат, махам ли от водната баня, за да прибавя останалите продукти или всичко допълвам докато сместта е на водна баня?

    ОтговорИзтриване
  21. казвате, че сметаната е сладкарска. но подсладена ли е или не, много моля за уточнение? много ме изкушава тази торта наистина. имам тежка задача - да направя шоколадова торта за човек, който не обича такива /за разлика от дъщеря му ;-)/ и мисля, че тази би била подходяща.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Спряли сте се на страхотна торта! Много шоколадова!
      Сметаната щом е сладкарска винаги е подсладена. Другата е готварска. Желая ви успех и човекът, за когото е адресирана много да я хареса :)

      Изтриване
    2. ами....аз по-скоро бих определила сметаната като сладкарска /за разбиване/ и готварска /с по-нисък процент масленост/, като от своя страна сметаната за разбиване може да е подсладена и неподсладена. подробности....аз лично предпочитам да купувам неподсладена животинска сметана и да й добавям захар.

      Изтриване
  22. Здравейте,сърцето от шоколад вие ли сте го правили?

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей, Ани! Скоро имаме празник и искам да направя тази торта- изглежда прекрасна. Само да попитам за първия блат - разтапяме натурални шоколад и маслото по отделно ли? Ако да, трябва ли да ги охладим напълно преди да ги смесим?
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте,
    приготвих тортата за рожденният ми ден /6.12/ , но чак сега ще кажа ,че това е най- вкусната шоколадова и не натъртваща торта , която сме опитвали. Определено ми е в топ 3 рецепти за торти , вече. На вид не ми се получи както на снимките , но на вкус бешеееее просто превъзходна. Блатът е като брауни , а мусовете го допълват много добре. Благодаря за добре описаните рецепти и труда , поради което се получи страхотен резултат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анна. Много се радвам, че тортата Ви е в топ 3. Този блат го обожавам и често го използвам. Благодаря Ви за милите думи!

      Изтриване
  25. Здравейте направих вашата торта и след това прочетох отзивите ,че вашата сметана е растителна.Аз сложих животинска и не сложих захар защото нямаше в рецептата,сега сигурно няма да е сладка изобщо.

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей Ани 98г глюкоза или 98мл мисля че има разлика.

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте, как освобождавате от ринга, че да е толкова гладка отстрани? С нещо облепяте стените на формата ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      ринга отстранявам като предварително прекарам остър нож по ръба на ринга отвътрешната страна и след това нежно разширявам. Отделя се перфектно и при чийзкейк така.

      Изтриване
  28. Здравейте,какъв шоколад е използван за тортата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ползвам сладкарски шоколад на копчета от магазин Змееборец, кв. Редута, ул. Кадемлия 6. Има бял, черен и млечен. В началото имаха белгийски, сега имат основно италиански. Продава се на килограм.

      Изтриване
  29. Здравейте Ани, подготвям се да нпаравя тази торта за предстоящия рожден ден на моя съпруг, но имам едни впърос относно кафето: нес - кафе ли се използва в рецептата или обикновено?

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте, тортата е повече от прекрасна. Вече няколко пъти я правих и всички много я харесват. Искам да попитам може ли да се замрази във фризер за 1 седмица например? Дали ще промени вкуса си или ще стане като сладоледена ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че не би трябвало да има проблем да се замрази. Радвам се, че ви харесва :)

      Изтриване
  31. Здравейте, как успявате толкова равномерно да положите мусовете, особено по краищата? Правих тортата вече няколко пъти, но цялостната визия на борда не е както вашата. Разрезът иначе е супер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, старая се количеството крем да е равномерно в трите цвята и го разпределям много внимателно от центъра към периферията с помощта на супена лъжица. Хубаво заравнявам.

      Изтриване