петък, 15 юли 2016 г.

Кейк с бира и маково семе

    Искам да Ви предложа един много интересен Кейк с бира и маково семе. Наличието на малките, хрупкави семенца прави чудеса с вкуса на този кейк, а бирата му придава пухкава и нежна текстура. Един различен и интересен сладкиш, който вярвам, че ще събуди любопитството Ви.
  Рецептата можете да видите и на сайта на Метро: https://www.metro.bg/metro-inspirations/recepti-kulinarni-blogeri/cake-bira-makovo-seme


Продукти:

200 мл. прясно мляко
1 ч.ч. маково семе
1 ч.ч. пудра захар
4 яйца
125 г меко масло
2 и 1/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
1 ч.ч. бира


Загрейте фурната на 180 градуса.
Кипнете млякото на котлона. Отстранете и накиснете в него маковото семе. Оставете настрана.


 

Отделете жълтъците от белтъците. Оставете белтъците настрана. 
В купа смесете всички сухи съставки - брашното, бакпулвера, ванилията и солта.


В друга купа разбийте с миксер пудрата захар с мекото масло и жълтъците. 


Добавете бирата, като внимавате много да не се пени. В началото сместа изглежда леко като пресечена, но като разбиете с миксер става хомогенна. 


Сложете сухите съставки и разбийте добре. Отцедете маковото семе от млякото и го сложете в сместа. Разбийте добре.


Измийте бъркалките на миксера, подсушете ги и разбийте на сняг белтъците. Добавете ги с внимателно бъркане в сместа, като продължите да бъркате с шпатула или лъжица.
Намаслете форма за кекс и набрашнете. Излейте сместа и заравнете. Печете кейка на загрята фурна 45 минути, до готовност, докато клечка, забодена в кейка излезе суха.
Извадете го да почине и след 10 минути внимателно го обърнете. Оставете го напълно да изстине няколко часа и чак след това го разрежете.


Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Здравейте! Направих кекса по тази рецепта, но вкусът на бирата се усещаше дори след изпичането. Спазвах много точно всички пропорции, но накрая останах малко разочарована.
    Това е първото нещо от блога, което не ми хареса на вкус, но поне опитах.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте. Съжалявам, че не ви е харесал вкусът на кейка. Бирата не се изпарява напълно и се усеща.

    ОтговорИзтриване