Търсене в този блог

събота, 17 септември 2016 г.

Хрупкава, домашна баничка

    Едва ли мога да си представя по-уютна неделна закуска от вкусна, домашна баничка с айран. Обичаме я! Хрупкава отвън, мекичка отвътре, ухаеща на масло и сирене и изключително лесна. 
    Едно от най-важните условия за вкусна баница са хубавите съставки, които влагаме в нея. Нашето семейство много обича млечни продукти. Хапваме огромни количества кисело мляко, сирене и когато готвя много, ползвам винаги масло. От тази гледна точка съм и доста придирчива относно тяхното качество. Преди години майка ми имаше една позната технолог, която й беше казала, че едни от най-добрите кисели млека са на Бор Чвор. Харесвам гъстата му консистенция, липсата на сладникавост или прекалена киселинност, която не ми допада при другите млека. Вкусът е нежен и балансиран. Мнението ми се потвърди и от експеримента на една майка от форум bg-mamma, която е направила опит да закваси домашно, прясно мляко с четири различни вида кисели млека, наблюдавала е резултатите и единствено с Бор Чвор е постигнала перфектен резултат - гъст и хубав каймак и отличен вкус. Можете да видите целия експеримент тук. Киселото мляко е много полезно и за малките деца. То им набавя калции и доставя необходимото количество добри бактерии на организма - т.нар. бифидус, който регулира храносмилателната система. У дома почти всяка сутрин го хапваме разбъркано със сусамов тахан и мед или го добавяме в домашното мюсли. 
      За първи път правя баница, без заливка и съм страхотно доволна от резултата - баничката е хрупкава отвън и много мекичка отвътре. Много е вкусна поднесена с айран. И както често се получава, докато мама снима се намира някоя малка ръчичка, която да отмъкне едно от нагласените за снимка парченца :)



Продукти:

300 г краве сирене Бор Чвор
3 яйца
1 кафена чаша кисело мляко Бор Чвор
1/4 ч.л. сода
80 мл. олио
100 г масло Бор Чвор
пакет Одрински кори



Загрейте фурната на 230 градуса.
В малка, разлята тавичка стопете във фурната маслото, заедно с олиото. Оставете мазнината настрана да се охлади.


В купа натрошете сиренето с ръце или с вилица. Добавете яйцата. Разбъркайте добре. Угасете содата в кафена чаша кисело мляко и я сложете при останалите съставки за плънката. Разбъркайте отново.


Намажете тавата за печене на баницата с мазнина. Разтворете корите. Потопете ръце в мазнината и намажете първата кора с две ръце. Поставете от плънката в долния край на кората по дължина. Навийте на руло, като добавяте по малко плънка в краищата, за да има добро количество по цялата дължина. Ако ви е по-удобно може да намажете цялата кора с плънката и да я навиете на руло. Поставете готовото руло по ръба на тавата. По същия начин навийте и останалите рула и ги увийте в тавата. 


Полейте с останалата мазнина и пъхнете баницата във фурната. Готова е след около 30 минути, когато е добила златист загар. Извадете я от фурната и я напръскайте леко с вода. Покрийте с кърпа, за да поомекне леко.


Да ви е сладко!

25 коментара:

  1. Страхотна и много вкусна баница! Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, че сте я опитали Петя. Да ви е сладко :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че вкусна баничка си напарвила, Ани! Напарво запреглъщах здраво! Грабвам си парченце и бягам, преди да си видала, че съм те подяла :) Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти Люска. Аз още преглъщам, че свърши за половин ден цялата тава. Със сигурност ще я направя отново в най-скоро време. Аз лично останах възхитена колко е вкусна.

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна баница се получи, използвах същите кори и продукти. Следващия път мисля лееекинко да завиша сиренцето като количество:) Благодаря ви, Ани, облизахме си пръстите:)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте Вики! Много ме зарадвахте, че сте опитали баничката. Лично аз в най-скоро време ще я повторя, буквално още я споменаваме у дома ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Добра вечер.
    Направих баницата по вашата рецепта.Изглежда вкусна.
    Още е топла.
    Спазих всичко,но ми останаха 4 коли.
    Някакъв коментар или съвет.
    Предварително БЛАГОДАРЯ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Поздравления за баничката. Кори могат да са ви останали в зависимост от това каква тава сте избрали за баницата си и дали сте си разпределили правилно количеството плънка, за да стигне за всички кори. Така или иначе не е фатално. :)

      Изтриване
  8. От толкова години се опитвам да направя хубава баничка и най-накрая ми се получи с твоята рецепта! Благодаря ти Ани, че ни я сподели :) Вече за втори път правя от нея и резултата пак е преполовина тава още в съшия ден :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Петя. Радвам се, че най-накрая сте открили перфектната рецепта за домашна баничка. Тавата буквално свършва на един път, не знам как се получава така :)) Да ви е сладко :)

      Изтриване
  9. Важно е човек как възприема нещата и какво търси да види! Хубав ден.

    ОтговорИзтриване
  10. Поздравления за поредната отлична рецепта и благодарности, че я споделяте.Не открих същите продукти, но стана повече от великолепна. Децата я харесаха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ви благодаря, че ми писахте отзивите си. Радвам се, че това е Вашата баничка :)

      Изтриване
  11. Единствено не мога да се съглася за Бор-Чвор. да, има идеална супергладка консистенция, която просто е невъзможна без добавки - най-вероятно нишесте, желатин или и двете. Най-простото и натурално КРАВЕ заквасено мляко няма как да стане с този вид, какъвто имат т.нар. йогурти. Да не говоря как веднъж попаднах на тяхно кис. мляко 2% с толкова желатин, че не можа да се разбие на айрян и това ме отказа напълно от марката.
    Иначе в скоро време ще пробвам баничката, съгласна съм за Одринските кори.
    С респект - Гергана

    ОтговорИзтриване
  12. За пореден път се доверявам на вашите рецепти. Невероятно вкусни шедьоври са се получавали винаги. Благодаря за споделените рецепти. С уважение и поклон - Пламен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ви благодаря за топлите думи Пламен. За мен това е най-важно от всичко!Да ви е сладко и хрупкаво :)

      Изтриване
  13. Здравейте,кафената чаша кисело мляко колко е кято грамаж? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  14. Леле Ани, уникална баница, облизахме си пръстите, супер точна рецепта, благодаря������

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам Тинче. Баничката наистина е уникална. Хрупкава. Сякаш е с домашно точени кори.

      Изтриване
  15. Чудесна рецепта! Най-вкусната баница, която съм правила досега :)
    За Бор Чвор определено не съм съгласна :)

    ОтговорИзтриване
  16. Какви са ви корите?От снимката ми се струва ,че са нарязани на триъгълници и навити.Одринските ,които купувам в пакет са продълговати и немога да ги навия така.Баницата ми се получи вкусна но парченцата се смачкаха(по-тънки)

    ОтговорИзтриване
  17. Какви са ви корите? Струва ми се от снимките че са нарязани на триъгълници и навити.Одринските които са в пакет са продълговати и така неможе да се навият!

    ОтговорИзтриване
  18. Какви са ви корите? Струва ми се от снимките че са нарязани на триъгълници и навити.Одринските които са в пакет са продълговати и така неможе да се навият!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Одринските са два вида, имат и кръгли и правоъгълни.

      Изтриване