Търсене в този блог

четвъртък, 20 октомври 2016 г.

Бавно печено телешко с дюли и сливи

    Бавно печено телешко с дюли и сливи. Само мисълта за него у дома ме караше да нямам търпение да се прибера, да си налеем чаша червено вино и да му се насладим, докато навън тихо румоли дъжда. 
    Дюлята е един изключително интересен есенен плод, популярен основно за направата на сладка, компоти и конфитюри и по-малко в основни ястия. Суров плодът е много твърд и стипчив. Момичетата го помислиха за ябълка и без да ме попитат тайничко си грабнаха две парченца, докато готвех с него. Много се смях, когато започнаха да мижат от стипчивост и трудно да го преглъщат :)) Изпечена дюлята придобива мекота и друг вкус. Нестандартното в случая са подправките, които реших да използвам, като канела, джинджифил, индийско орехче. Крайният вкус на ястието е леко сладникав, много наситен от аромати и текстури. Препоръчвам ястието на хора, които търсят нови, нетрадиционни вкусове, които обичат комбинация сладко солено, месо с плодове и ярки аромати. У дома реакциите бяха различни. Аз, съпругът ми и Бети много харесахме бавното печено с плодове, докато Аида не го одобри.;)
Оставям на Вас преценката дали това е Вашият вкус.  


Продукти:

1 кг телешко месо за готвене
3 бр. дюли
4 бр. сини сливи
500 г малки лукчета
4 бр. картофа
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. сух джинджифил
сол и черен пипер
3 дафинови листа
2 ч.л. захар
1/2 ч.л. индийско орехче
150 мл. консерва домати на кубчета
1/2 ч.л. червен пипер
70 мл. зехтин
1 ч.ч. качествено червено вино


Почистете месото, нарежете го на кубчета. Поставете го в тенджера под налягане. Поръсете със сол и черен пипер, полейте със струя зехтин, налейте вода, колкото да го покрие и сварете месото за час.


През това време почистете и нарежете зеленчуците на кубчета - картофи, сини сливи, дюли (без да ги белите). Лукчетата пуснете за минута във вряща вода, извадете ги и ги обелете. Люспата ще се отдели много лесно. Разпределете всички зеленчуци в глинен гювеч. Поръсете с всички подправки, добавете късовете сварено телешко месо, сипете доматите на кубчета, полейте със зехтина и за финал излейте половината от останалия бульон в тенджерата под налягане, от вареното телешко месо. Разбъркайте внимателно. Затворете капака и печете на 200 градуса 1 час, след това намалете на 150 градуса и печете още 1 час, като последния половин час можете да отстраните капака, за да се изпари течността и да остане на мазнинка. 
Поднесете топло с чаша червено вино и мек хляб.

Да ви е сладко и уютно!


2 коментара:

  1. Ани,наситен
    правила съм постна яхния с дюли, много вкусна става.Правила съм и пълнени дюли с кайма, но и твоето ястие е много интересно и наситено на вкусове и подправки.Когато дюлите се оставят на стайна температура придобиват наситен жълт цвят и стипчивостта не е толкова силна, тя почти изчезва.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, пълнените дюли с кайма и аз съм си ги набелязала. Правила и цвекло пълнено и е много вкусно. Ще опитам да оставя дюлите да ги оставя отвън по-дълго. Благодаря за съвета.

    ОтговорИзтриване