Търсене в този блог

сряда, 19 април 2017 г.

Бонбони от шарен боб с печени орехи (Арменска кухня)

    Тази оригинална рецепта научих от моята приятелка Лия Григорян. Тя е извор за автентични арменски рецепти, които аз мигновено приготвям. Бонбоните от шарен боб са невероятни. Не би ми хрумнало да ги приготвя. Изчистени от подправки и вкусове, в тях се усеща прекрасно вкуса на шарения боб, маслото, лука и чесъна, както и печените орехи, които хармонират перфектно с останалите съставки и дават онзи фин завършек на всяка хапка. Бонбоните са чудесни като елегантно предястие или мезе за чаша бяло вино. Много ще се радвам да ги опитате :) 
    А красивата дъска, която виждате на снимките ми е подарък от едни много талантливи млади хора от Shkurca, които изработват персонализирани, оригинални, дървени дъски и много други полезни пособия от дърво. Непременно надникнете в тяхното творчество!


Продукти за 15 бр:

250 г шарен боб
125 г масло
1 глава лук
2 големи скилидки чесън
черен пипер
сол
150 г орехи


Сложете боба в тенджера с вода и 1 ч.л. сода да поври около час. След това изхвърлете водата, измийте боба и го прехвърлете в тенджера под налягане. Налейте вода, колкото да го покрие, добавете малко сол и го варете под налягане 45 минути. Опитайте го, за да се уверите, че е уврял.

През това време стопете маслото на котлона на бавен огън. 

Нарежете на ситно лука и го задушете на слаб огън, в друга тенджера с 4-5 с.л. от маслото. 

Загрейте фурната и изпечете в тава орехите за около 10 минути. Внимавайте да не ги прегорите. Разклатете леко тавата на половината време. 

Извадете боба с черпак, като внимателно го отцедите, за да няма течност. Прехвърлете го в блендер. Добавете задушения лук, чесън, сол, пипер и останалото стопено масло. Блендирайте до пухкавост. Прехвърлете в купа, покрийте с прозрачно фолио и охладете за час, два в хладилник, за да стегне сместа от маслото. 

Измийте блендера, подсушете го и пасирайте печените орехи. Сложете ги в купичка.

Навлажнете леко ръце, вземете от бобовата смес и оформете топче, с големината на орех. Оваляйте го в смлените, печени орехи. По същия начин оформете и останалите топчета. 

Охладете и поднесете с чаша бяло вино.


Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Никога нямаше да се сетя за бонбони от боб :)))) Дори като се замисля и за солени такива...но идеята ми допада доста, красиво мезе за вино са!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Ани,
    идеята за използването на пюре от фасул за приготвянето на бонбони, разядки и майонези е широко застъпена в постната руска кухня.Чудесни бонбони са се получили и то солени.Веднага ще ги пробвам.
    Поздрави и Христос Воскресе !

    ОтговорИзтриване