Търсене в този блог

понеделник, 12 ноември 2018 г.

Руло от леща

    Обичам леща от дете. И днес никога не оставам без леща в шкафа и буквално всяка седмица, поне веднъж приготвям леща за децата. Тя е изключително полезна супер храна. Обичам също така да експериментирам с лещата на Крина, която по мое мнение увира най-бързо и е най-чиста, като приготвям салати и кюфтенца. 
    Днес ви предлагам още един експеримент, който се оказа особено успешен и съм сигурна, че много ще се хареса на хора, които не консумират месо. Руло от леща, което изключително много наподобява руло от кайма, пълнено с много зеленчуци. Ухае чудесно, докато се пече и е много оригинално като основно ястие, поднесено със свежа салата. Хората, които искат да го направят изцяло веган могат да пропуснат яйцето и Пармезана и да сложат малко повече зехтин за спойка. 



Продукти:

2 големи ч.ч. леща Екстра Natural Choice KRINA
7-8 бр. гъби
1 глава лук
2 моркова
1/2 глава целина
2 бр. червени чушки
4 бр. скилидки чесън
1 яйце
1/2 ч.ч. галета
1/2 ч.ч. фини овесени ядки
2 с.л. доматен сос
1 ч.л. суха чубрица
1/2 ч.л. сух босилек
връзка, пресен магданоз
черен пипер
сол
50 мл. зехтин
1 с.л. червен пипер


1/2 ч.л. кафява захар
4 с.л. домашен кетчуп за намазване
50 г Пармезан


Сварете, почистената леща във вода в съотношение 1:1 с малко сол, за около 50 минути, под налягане.
Охладете добре и прехвърлете в купа. Намачкайте с помощта на лъжица. 
Докато лещата се вари обелете и нарежете зеленчуците на ситно. В тенджера задушете с малко зехтин нарязани на ситно гъби, моркови, целина, лук, чесън и моркови. Подправете със сол, черен пипер, чубрица и босилек. 


Охладете и прибавете в купата с леща. Сложете още галета, овесени ядки, доматено пюре, 1 яйце, магданоз, нарязан на ситно, малко кафява захар и малко сол. 


Омесете като кайма.


Загрейте фурната на 200 градуса.
Покрийте тава с хартия за печене и оформете с ръце руло от лещата. Придайте му лека височина, сякаш е от месо. Намажете го със зехтин и червен пипер, след това размажете по повърхността домашен кетчуп, поръсете с малко кафява захар, за да се карамелизира и пъхнете във фурната за 35 минути. 


В края на печенето настържете Пармезан и запечете за още 2-3 минути.
Нарежете на филии и поднесете със свежа салата.


Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Ха! Много идейно това руло, Ани!
    Непременно ще го направя. Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани,
    чудесно руло от леща.Бях видяла подобно преди време в един руски сайт.За веган вариант яйцето може да се замени с малко смляно и накиснато ленено семе, а пермезана с веган кашкавали.Тук във Варна вече има веган варианти на Гауда, Чедър и подобни на основа кокосово масло.Или за поръска да се ползва хранителна мая или смес на тази мая с ядки / веган пермезан /.Пиша това за всички постещи, които ще направят рулото през настъпващия Коледен пост.
    Леки и спасителни пости ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно...аз не обичам особено леща, но дъщерята обича, ще и предложа да си направи.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! Моето стана много сухо. Чудя се къде сбърках?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Райна. Не знам спазили ли сте рецептата. По-добре да е по-сухо отвън, за да стои като кайма и да се реже лесно.

      Изтриване