Търсене в този блог

петък, 7 февруари 2020 г.

Торта Лешникова фантазия

   Вдъхновението за тази божествена торта дойде от едно мое посещение в Столична сладкарница. Не, не съм я опитвала. Когато влязох в тази сладкарница усетих неустоим аромат на шоколадов блат с лешници. Толкова силен, че изпитах силно желание да направя домашна торта. Развихрих въображението си. Съчетах няколко мои рецепти и ето го резултата - разкошен вкус и аромат. Шоколадово-лешникови блатове с шоколадов, Маскарпоне крем. Перфектна комбинция. 
     За приготвянето на тортата ползвах моя любим, стационарен миксер Kitchen Aid. С него приготвянето на домашни десерти е изключително лесно. А на пролет в него меся тестото за козунак и става страхотно.
      Сега и Вие имате възможност да спечелите този фанстастичен кухненски робот с елегантен дизайн, който ще бъде като едно красиво бижу във Вашата кухня.
      В периода от 09.01.2020 до 15.04.2020г всяка седмица BILLA България провежда томбола за 1 брой кухненски робот KitchenAid. Необходимо е да закупите един брой съд за готвене от кампанията с Kitchen Aid, със събраните промо точки с до -80% намаление и да регистрирате кода от ръководството за употреба на www.billapromo.bg до 15.04.2020 г. От сърце Ви желая успех, защото Kitchen Aid е най-безценният уред в моята кухня.
 

продукти за 3 бр. блатове по 21 см: 

250 г меко масло
1 средно голяма ч.ч. светло кафява захар Demerara Brown Cane Sugar (130 г.)
2 яйца
2 с.л. натурално какао
140 г смлени, печени лешници
1 средно голяма ч.ч. брашно (130 г.)
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. прясно мляко

продукти за крема:

200 мл. сладкарска сметана
1 ч.ч. пудра захар (130 г)
500 г Маскарпоне
120 г натурален шоколад

едро натрошени лешници за декорация
натурален шоколад за настъргване


За блатовете:

Загрейте фурната на 180 градуса. 

Разбийте с миксер мекото масло, заедно с кафявата захар. Добавете едно по едно двете яйца. Сложете какаото, след това смлените, печени лешници. 


В чаша смесете брашното и бакпулвера и ги добавете в сместа.  Накрая налейте и прясното мляко. Разбъркайте добре с миксер.


Застелете тава с хартия за печене. Поставете ринга върху нея и излейте 1/3 част от сместа. Заравнете добре. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 15-20 минути, докато, забодена клечка излезе суха. По същия начин изпечете и другите два блата. 
Накрая трябва да получите 3 еднакви блата. Охладете ги.


За крема:

Стопете на водна баня шоколада и го охладете напълно.


Измийте бъркалката и купата и разбийте в купата сладкарската сметана на пухкав сняг. Добавете пудрата захар. 


След това сложете Маскарпонето и разбъркайте за кратко, колкото да се смесят добре. Отстранете купата от поставката и добавете стопения шоколад. Бъркайте на ръка, докато кремът стане хомогенен.

Сглобяване на тортата:


В поднос сложете първия блат. Отгоре намажете с част от крема. Редувайте блат и крем, като запазете една част от крема за измазване отстрани. Охладете за една нощ. Няма нужда от ринг, тортата е стабилна. Украсете с настърган шоколад посредата и натрошени на едро лешници по краищата. 


Да ви е сладко!


3 коментара:

  1. Здравейте, Ани, блатовете са по-скоро влажни и плътни или са по-сухи?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Сигурна съм, че е много вкусна тази тортичка!

    ОтговорИзтриване