Търсене в този блог

сряда, 3 март 2021 г.

Лимоново-кокосов тарт

    Приготвих този вкусен, цитрусов тарт преди две седмици и от тогава нямам търпение да ви го споделя, но за съжаление Бети направи пирует с компютъра ми и успя да го счупи. Търпеливо изчаках ремонта му и веднага се заех да публикувам това сладко изкушение.

   Много обичам свежите лимонови десерти, а този лимонов тарт грее като истинско слънце на трапезата и очарова с фин, изискан вкус. Много е лек, не се пече и в него няма яйца. Ухае на кокос и лимони. Ако искате напълно вегански десерт заменете бисквитите с веганови и заменете маслото с кокосово масло.

   Имах съмнения дали кремът ми ще стегне, защото не бях правила крем досега с кокосова сметана, а и изглеждаше доста рядък, но на сутринта тартът беше стегнал прекрасно. Да ви призная дори децата го харесаха много.


 Продукти:

1 пакет чаени бисквити

100 г стопено масло


продукти за крема:

1 консерва кокосова сметана

1 ч.ч. захар

3 големи лимона + кора от 2 лимона

ванилен екстракт

4 с.л. царевично нишесте

1/3 ч.ч. кокосово мляко

1/4 кафена лъжичка жълта готварска боя

нарязани лимони и боровинки за декорация


Смелете бисквитите в блендера. Добавете стопеното масло и разбъркайте всичко добре. Покрийте дъното и стените на форма за тарт с бисквитените трохи. Приберете в хладилник, докато приготвите крема.

Поставете малка тенджерка на котлона и кипнете кокосовата сметана в нея. Разбърквайте непрекъснато. Добавете захарта, лимоновия сок и кората, както и ваниления екстракт. Бъркайте непрекъснато на слаб огън.

В отделна купа смесете кокосовото мляко с царевичното нишесте и разбъркайте добре, така че да не се получат бучици. Излейте внимателно сместа в тенджерката и бъркайте непрекъснато. На финала по желание подсилете леко цвета с прашинки жълта, готварска боя. Разбъркайте добре. Отстранете от котлона и охладете. 

Извадете основата за тарта и налейте в нея крема. Приберете в хладилник за една нощ. На другия ден тартът е стегнал. Декорирайте с лимонови резени, пресни боровинки и ядки по избор.

Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Здравейте, за НЕ-феновете на лимона, бихте ли споделили рецептата за невогото другарче по съседство - сладкиша с боворинки? :))

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Къде купихте кокосова сметана? И ако не успея да намеря, мога ли да я заменя с обикновена?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, кокосова сметана има във всички големи хипермаркети. Ако не намерите може да я замените с млечна.

      Изтриване
  3. Прекрасен тарт Ани.Мисля,че добре ще се получи и с портокал.Аз лично много харесвам аромата на лимон, но пък портокала е по - сладък.Но декорацията , която си направила е семпла, но много красива.
    Поздрави и усмихнат ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва Ели. Много ще се радвам да го опиташ :)

      Изтриване
  4. Чудесен е! Какъв размер е тавичката?

    ОтговорИзтриване
  5. Руми Деведжиева18 март 2021 г. в 14:37

    Здравей Ани. Няма да забравя как ме спечели, когато беше гост в предаването на Ива Дойчинова по FM +, с рецептата за тортата с ябълките. И от тогава съм ти фен :) То не бяха сиренки, халва, тората с ябълки. Вчера направих и този много свеж, и лимонен тарт. Многооо е добър! Продължавай все така с тези вкуснотийки. Целувки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Руми, радвам се, че така си ме открила :)) Много мило ми стана :) Ива е страхотна! Беше чест да й гостувам. Приятно готвене :)

      Изтриване
  6. Здравейте! Чудесна рецепта, обожавам свежестта и леко киселата нотка на лимона 🤗 Така направен кремът може ли да се използва за торта или нещо трябва да променя в пропорцоите? Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този крем е за тарт, той няма онази спечифична пухкавост на крем за торта. :)

      Изтриване