Солените кишове са ми слабост. Приготвят се много приятно и плънката може да варира според вкуса на този, който го прави. Лично аз съм любител на сезонните продукти и затова приготвих есенен киш с праз лук, гъби и спанак със сирене Чедър, който буквално се топи в устата. Получи се изключително вкусно, експлозия от вкусове.
NB! Запазете си рецептата за масленото тесто, защото тя е основна рецепта за всички пайове и кишове. Ако е сладка, съответно солта се заменя със захар.
Продукти за основата:
200 г брашно
125 г студено масло
1/2 ч.л. сол
1 яйце
1-2 с.л. студена вода
продукти за плънката:
30 мл. зехтин
2 стръка праз лук
100 г бейби спанак
100 г гъби
1 скилидка чесън
3-4 сушени доматчета
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
3 яйца
200 мл. прясно мляко
150 г сирене Чедър
Сложете в купа брашното и солта. Нарежете на малки парченца студеното масло. С две ръце претрийте брашното, докато получите маслени трохи. Добавете яйцето и 1-2 с.л. вода. Омесете, докато получите хубава топка тесто. Увийте я във фолио и я приберете в хладилника да се изстуди за половин час.
През това време нарежете на ситно праз лука. Измийте и нарежете на ситно спанака. Измийте и нарежете на филийки гъбите.
В тиган налейте малко зехтин и задушете нарязания праз лук с една скилидка чесън, до омекване. Добавете гъбите и ги сотирайте. На финала добавете и бейби спанака и нарязаните сушени доматчета. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус. Оставете плънката да изстине напълно.
В купа разбийте яйцата и прясното мляко. Добавете 1/4 ч.л. сол и черен пипер и настържете сиренето Чедър в сместа. Разбъркайте всичко много добре.
Извадете студеното тесто от хладилника. Леко го размачкайте с ръце да поомекне.
Поръсете работния плот с малко брашно и разточете тестото във формата на кръг с диаметър, малко по-голям от диаметъра на кръгла форма за печене на пай. С помощта на точилката прехвърлете едната четвъртинка на тестото и внимателно повдигнете целия кръг тесто. Прехвърлете го във формата за печене. Уверете се, че равномерно и добре е покрило страниците на формата.
Надупчете с вилица дъното и печете основата за пая на загрята фурна на 170 градуса за около 15-20 минути до готовност.
Извадете го и разпределете отгоре плънката от праз, спанак и гъби.
Разбъркайте добре заливката и я излейте върху плънката. Разпределете добре сиренето и с помощта на вилица леко извадете на повърхността праз лук, гъби и спанак, за да не потънат по време на печенето и да изглежда по-красиво изпечен.
Печете пая на 180 градуса, около 30 минути до готовност.
Да ви е сладко!
Фантазия.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Веси. Много е лесен и вкусен.
ИзтриванеМоже ли, бялото брашно да се замени с пълнозърнесто ?
ОтговорИзтриванеДа, можете.
ИзтриванеИзключително вкусен киш. Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви от сърце. Така се радвам, че ви е харесал кишът.
ИзтриванеЗдравейте, какъв е диаметъра на тавичката🙂
ОтговорИзтриванеЗдравейте, диаметърът е 20 см. на тавичката.
Изтриване