сряда, 17 ноември 2021 г.

Киш с праз, спанак и гъби

    Солените кишове са ми слабост. Приготвят се много приятно и плънката може да варира според вкуса на този, който го прави. Лично аз съм любител на сезонните продукти и затова приготвих есенен киш с праз лук, гъби и спанак със сирене Чедър, който буквално се топи в устата. Получи се изключително вкусно, експлозия от вкусове.

NB! Запазете си рецептата за масленото тесто, защото тя е основна рецепта за всички пайове и кишове. Ако е сладка, съответно солта се заменя със захар.

 Продукти за основата:

200 г брашно

125 г студено масло

1/2 ч.л. сол

1 яйце

1-2 с.л. студена вода


продукти за плънката:

30 мл. зехтин

2 стръка праз лук

100 г бейби спанак

100 г гъби

1 скилидка чесън

3-4 сушени доматчета

1/4 ч.л. индийско орехче

черен пипер

сол

3 яйца

200 мл. прясно мляко

150 г сирене Чедър


Сложете в купа брашното и солта. Нарежете на малки парченца студеното масло. С две ръце претрийте брашното, докато получите маслени трохи. Добавете яйцето и 1-2 с.л. вода. Омесете, докато получите хубава топка тесто. Увийте я във фолио и я приберете в хладилника да се изстуди за половин час. 

През това време нарежете на ситно праз лука. Измийте и нарежете на ситно спанака. Измийте и нарежете на филийки гъбите.


В тиган налейте малко зехтин и задушете нарязания праз лук с една скилидка чесън, до омекване. Добавете гъбите и ги сотирайте. На финала добавете и бейби спанака и нарязаните сушени доматчета. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус. Оставете плънката да изстине напълно.


В купа разбийте яйцата и прясното мляко. Добавете 1/4 ч.л. сол и черен пипер и настържете сиренето Чедър в сместа. Разбъркайте всичко много добре.

Извадете студеното тесто от хладилника. Леко го размачкайте с ръце да поомекне.

Поръсете работния плот с малко брашно и разточете тестото във формата на кръг с диаметър, малко по-голям от диаметъра на кръгла форма за печене на пай. С помощта на точилката прехвърлете едната четвъртинка на тестото и внимателно повдигнете целия кръг тесто. Прехвърлете го във формата за печене. Уверете се, че равномерно и добре е покрило страниците на формата. 

Надупчете с вилица дъното и печете основата за пая на загрята фурна на 170 градуса за около 15-20 минути до готовност. 

Извадете го и разпределете отгоре плънката от праз, спанак и гъби. 


Разбъркайте добре заливката и я излейте върху плънката. Разпределете добре сиренето и с помощта на вилица леко извадете на повърхността праз лук, гъби и спанак, за да не потънат по време на печенето и да изглежда по-красиво изпечен.

Печете пая на 180 градуса, около 30 минути до готовност.


Да ви е сладко!




2 коментара: