Търсене в този блог

сряда, 3 ноември 2021 г.

Баница с праз и сирене

   Ако обичате хрупкава баничка, същевременно със сочна плънка, непременно опитайте тази лесна и бърза рецепта за баничка с праз лук и сирене. Децата казаха, че не са яли по-вкусна баница и още на следващия ден поискаха отново да направя. 


Продукти:

1 пакет фини кори за баница (аз ползвам Белла)

30 г масло


продукти за плънката:


500 г праз лук

300 г краве сирене Боровица 

3 яйца

черен пипер

125 г масло


Измийте и нарежете праза на ситно. Задушете го в тенджера с масло и малко водичка до омекване. Охладете го.

В купа натрошете с ръце сиренето. Добавете яйцата и черния пипер. Накраясложете и задушения праз лук. Разбъркайте плънката много добре.

В малка тенджерка стопете маслото. Охладете го леко.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Разтворете корите за баницата. 

Пригответе си кръгла форма за печене на баницата. Намажете дъното с масло.

Намажете с масло първата кора. Вдигнете я и я прехлупете върху следващата. Трябва да слепвате с масло две по две корите, преди да сложите плънката.

С помощта на чаена лъжица разположете плънката по късата страна на кората на около 0,5 см от ръба. Навийте двете кори заедно на руло. Прехвърлете го в тавичката и го завийте.

По същия начин намажете с масло две по две корите и навийте и останалите рула.  Сложете ги в тавичката. Разпределете си плънката, така че да ви стигне. Накрая намажете цялата баница с останалото масло.

Изпечете баницата за около 30 минути, докато добие златист загар и стане хрупкава.

Да ви е сладко!

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)

24 коментара:

  1. Отговори
    1. Наистина е страхотна. Хем хрупкава отвън, хем сочна отвътре, същевременно комбинация от сладко солен вкус. Вълшебна е.

      Изтриване
  2. Пакет от колко грама кори използвате за тази плънка? 300, 400 или 500 грама?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, използвах кори от 400 г на Белла в случая.

      Изтриване
  3. Благодаря, отивам в магазина!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна. Аз също приготвям баница с праз.

    ОтговорИзтриване
  5. Баницата в електрическа тенджера ли е печена? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да :)) Много често я ползвам, защото е в удобен среден размер :)

      Изтриване
  6. Аз също приготвям баница с праз,но вместо сирене прибавят каима.....мн вкусна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че и с кайма е много вкусна, но се опасявам да не натежава малко повече. Ако обичате с кайма вижте рецептата за баница с кайма.

      Изтриване
  7. Бях забравила за тази баница. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  8. Много сполучлива рецепта, стана страхотна!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, че ми припомните. Баба я правеше. Имам праз, започвам. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) А нашите баби просто знаят как. Всички пазим спомена от бабите ни кулинарки :)

      Изтриване
  10. Сега я правя! Ще е втората баница в живота ми ;) Стискайте палци!
    Ани, много се радвам, че те намерих по край една приятелка. Прегледах рецептите. Изглеждат вкусни и лесни. Вдъхновяващи ме да ги изпробвам! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептите ви дават вдъхновение да готвите Олеся. Добре сте дошла в моята кухня :) Получи ли се баницата?

      Изтриване
  11. Страхотна баница :))) За първи път правих такава баница и стана много вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че експериментирате с нови вкусове. Опитайте и баницата със солена тиква. Ще ви очарова и изненада :)

      Изтриване