Продукти:
1 пакет фини кори за баница (аз ползвам Белла)
30 г масло
продукти за плънката:
500 г праз лук
300 г краве сирене Боровица
3 яйца
черен пипер
125 г масло
Измийте и нарежете праза на ситно. Задушете го в тенджера с масло и малко водичка до омекване. Охладете го.
В купа натрошете с ръце сиренето. Добавете яйцата и черния пипер. Накраясложете и задушения праз лук. Разбъркайте плънката много добре.
В малка тенджерка стопете маслото. Охладете го леко.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Разтворете корите за баницата.
Пригответе си кръгла форма за печене на баницата. Намажете дъното с масло.
Намажете с масло първата кора. Вдигнете я и я прехлупете върху следващата. Трябва да слепвате с масло две по две корите, преди да сложите плънката.
С помощта на чаена лъжица разположете плънката по късата страна на кората на около 0,5 см от ръба. Навийте двете кори заедно на руло. Прехвърлете го в тавичката и го завийте.
По същия начин намажете с масло две по две корите и навийте и останалите рула. Сложете ги в тавичката. Разпределете си плънката, така че да ви стигне. Накрая намажете цялата баница с останалото масло.
Изпечете баницата за около 30 минути, докато добие златист загар и стане хрупкава.
Да ви е сладко!
Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)
Обичам тази баница!
ОтговорИзтриванеНаистина е страхотна. Хем хрупкава отвън, хем сочна отвътре, същевременно комбинация от сладко солен вкус. Вълшебна е.
ИзтриванеПакет от колко грама кори използвате за тази плънка? 300, 400 или 500 грама?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, използвах кори от 400 г на Белла в случая.
ИзтриванеБлагодаря, отивам в магазина!
ОтговорИзтриванеНямам търпение да споделите :)
ИзтриванеСтрахотна. Аз също приготвям баница с праз.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Да ви е сладко :)
ИзтриванеСтрахотна баница.
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко! Много благодаря!
ИзтриванеБаницата в електрическа тенджера ли е печена? Благодаря!
ОтговорИзтриванеДа :)) Много често я ползвам, защото е в удобен среден размер :)
ИзтриванеАз също приготвям баница с праз,но вместо сирене прибавят каима.....мн вкусна
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че и с кайма е много вкусна, но се опасявам да не натежава малко повече. Ако обичате с кайма вижте рецептата за баница с кайма.
ИзтриванеБях забравила за тази баница. Благодаря.
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко, ако не сте я опитвали.
ИзтриванеМного сполучлива рецепта, стана страхотна!
ОтговорИзтриванеПрекрасно! Да ви е сладко!
ИзтриванеБлагодаря, че ми припомните. Баба я правеше. Имам праз, започвам. Благодаря!
ОтговорИзтриване:) А нашите баби просто знаят как. Всички пазим спомена от бабите ни кулинарки :)
ИзтриванеСега я правя! Ще е втората баница в живота ми ;) Стискайте палци!
ОтговорИзтриванеАни, много се радвам, че те намерих по край една приятелка. Прегледах рецептите. Изглеждат вкусни и лесни. Вдъхновяващи ме да ги изпробвам! Благодаря ти!
Много се радвам, че рецептите ви дават вдъхновение да готвите Олеся. Добре сте дошла в моята кухня :) Получи ли се баницата?
ИзтриванеСтрахотна баница :))) За първи път правих такава баница и стана много вкусна!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че експериментирате с нови вкусове. Опитайте и баницата със солена тиква. Ще ви очарова и изненада :)
Изтриване