Търсене в този блог

понеделник, 4 септември 2023 г.

Здравословен сладкиш със смокини

   Много обичам смокини. Освен, че са изключително полезни, те са и много вкусен плод, особено екологично чист, откъснат току-що от дървото в двора на свекърва ми.

Тъй като смокините бързо се развалят реших да приготвя десерт с тях. 

Желанието ми беше да бъде здравословен, без глутен и захар, но с добро съдържание на протеини.

Експериментирах с някои съставки и да ви призная се получи много интересен сладкиш, наподобяващ чийзкейк. Не е много сладък, но ако вие обичате по-сладки десерти бихте могли да увеличите меда в крема. 

Хапвайте го с чиста съвест. :)


 Продукти за основата (20:30 см тавичка):

100 г бадемово брашно

80 г фини овесени ядки

30 г счукани орехи

100 г студено масло

1 с.л. мед


продукти за крема:

200 г Скир

150 г сирене Котидж

2 яйца

2 с.л. мед

кората от 1 лайм

ванилия


9-10 бр. пресни смокини

2 с.л. мед


Загрейте фурната на 200 градуса.

Измийте смокините, отрежете дръжките и ги разполовете. Печете на силно загрята фурна за около 30 минути, докато омекнат добре. 

Сложете в купа сухите съставки - бадемовото брашно, овесените ядки, счуканите орехи и добавете нарязано на кубчета студено масло и лъжица мед. Претрийте с пръсти сместа и я изсипете в тава, покрита с хартия за печене. Заравнете добре.

В друга купа смесете Скир, котидж чийз, 2 яйца, 2 с.л. мед, кора от един лайм и една ванилия. Разбийте с миксер и излейте върху основата.

Печете сладкиша на силно загрята фурна около 30 минути, като след първите 10 минути извадете сладкиша и подредете, обърнати на горе половинките смокини. Допечете за останалата част от времето, докато стегне.

Оставете го да изстине и охладете в хладилник за няколко часа преди сервиране.


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар