Много обичам смокини. Освен, че са изключително полезни, те са и много вкусен плод, особено екологично чист, откъснат току-що от дървото в двора на свекърва ми.
Тъй като смокините бързо се развалят реших да приготвя десерт с тях.
Желанието ми беше да бъде здравословен, без глутен и захар, но с добро съдържание на протеини.
Експериментирах с някои съставки и да ви призная се получи много интересен сладкиш, наподобяващ чийзкейк. Не е много сладък, но ако вие обичате по-сладки десерти бихте могли да увеличите меда в крема.
Хапвайте го с чиста съвест. :)
100 г бадемово брашно
80 г фини овесени ядки
30 г счукани орехи
100 г студено масло
1 с.л. мед
продукти за крема:
200 г Скир
150 г сирене Котидж
2 яйца
2 с.л. мед
кората от 1 лайм
ванилия
9-10 бр. пресни смокини
2 с.л. мед
Загрейте фурната на 200 градуса.
Измийте смокините, отрежете дръжките и ги разполовете. Печете на силно загрята фурна за около 30 минути, докато омекнат добре.
Сложете в купа сухите съставки - бадемовото брашно, овесените ядки, счуканите орехи и добавете нарязано на кубчета студено масло и лъжица мед. Претрийте с пръсти сместа и я изсипете в тава, покрита с хартия за печене. Заравнете добре.
В друга купа смесете Скир, котидж чийз, 2 яйца, 2 с.л. мед, кора от един лайм и една ванилия. Разбийте с миксер и излейте върху основата.
Печете сладкиша на силно загрята фурна около 30 минути, като след първите 10 минути извадете сладкиша и подредете, обърнати на горе половинките смокини. Допечете за останалата част от времето, докато стегне.
Оставете го да изстине и охладете в хладилник за няколко часа преди сервиране.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар