Търсене в този блог

сряда, 16 февруари 2011 г.

Ананасово-малиново брауни

  
Представям ви едно ново амплоа на ананаса, а именно ананасово-малиново брауни. Комбинацията от шоколадово брауни с ядки, нежен крем Маскарпоне и сладък ананас в малиново сладко простичко бих нарекла "гурме".
За браунито използвах добре познатата рецепта на Йоли за Шоколадов десерт. За мен това е най-вкусното брауни. Йоли, благодаря ти!
Десертът днес напомня "панджиало" като вкус. Който го е опитвал знае каква наслада е изпитал. 
Надявам се и моето ананасово-малиново брауни да ви се услади :)



Продукти за браунито:

150 г масло

200 г пудра захар
4 с.л. горчиво какао
100 г орехи
50 г лешници
4 яйца
1 ванилия
кокосови стърготини
60 г брашно


Продукти за крема:
 
150 гр. маскарпоне
1 ч.ч. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. захар
1 ванилия
кората на 1 лимон
 
Продукти за декорация:
 
отгоре 1 пресен ананас (или от консерва)
сладко от малини (препоръчвам Schwartau extra)
 
 
   Разтопете маслото заедно със захарта в тенджерка на котлона. Прибавете какаото, кокоса и накълцаните на ситно орехи и лешници. По желание можете да добавите и бадеми. Разбъркайте, за да се смесят добре всички продукти. Овкусете с ванилия. Отдръпнете от котлона и оставете да изстине. Прибавете четирите жълтъка и брашното и разбитите на твърд сняг белтъци. Разбъркайте и изсипете сместа в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна, приблизително 20 минути до половин час и извадете напълно да се охлади.
  За да приготвите крема разбийте на сняг сметаната с помощта на миксер. Добавете маскарпонето и захарта и отново разбъркайте. Накрая ароматизирайте с ванилия и кората от един лимон.
   С помощта на метален ринг отрежете кръгове от блата, като просто го притиснете в браунито и леко раздвижвате, за да се отдели. Обърнете отрязаното кръгче с меката страна нагоре и отново го сложете в ринга. Както е така сложете отгоре от маскарпоне крема, като се стремите горе-долу да са с еднаква дебелина с блатчето и добре заравнете. След няколко минути чукнете леко ринга в плота и го повдигнете внимателно. Десертът се е оформил.
   Почистете ананаса от корите и го нарежете на кръгчета. С помощта на формичка за сладки отрежете кочана по средата на всяко кръгче. Така ще получите красива форма. Аз използвах формичка цвете. Сложете ананасовото кръгче върху крема и запълнете дупката по средата с малиново сладко.
   Охладете и поднесете това сладко изкушение с ароматно кафе.
 

    Да ви е сладко!

22 коментара:

  1. Фантазтично изглежда, Ани! Любопитно ми е съчетанието от вкусове-ще го изпробвам в близко време!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. О, това брауни усмихна деня ми :-) Изглежда божествено!

    Усмихнат ден и на теб :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно изглежда това брауни ! :)
    Поздравления за прекрасния блог !

    ОтговорИзтриване
  4. Ани ,комплименти! Изглежда много вкусно !Благодаря!!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, невероятно изкушение и съчетание на вкусове :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Я,това пък чудо какво е.Ми страшно е направо.Като слънце е грейнало.

    ОтговорИзтриване
  7. Момичета, правите ме много щастлива с думите си:) Много се радвам, че ви харесва ананасовото брауни. А на тези, които решат да го пробват мога само да завиждам;)))
    Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  8. Отговори
    1. Здравейте Албена, слага се само 60 г. , плюс орехите и лешниците, които също играят тази роля. Това е брауни.

      Изтриване
  9. Здравей Ани,много хора нямат понятие от брауни както и аз, сега за пръв път правя и благодаря на Албена, че попита за брашното, защото много мъгляво е обяснено. Иначе благодаря за прекрасната рецепта, както и за останалите твои, които съм правила :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Петинка,
      брауни е много шоколадов сладкиш, почти без никакво брашно, основата на който е шоколадът и яйцата. Получава се влажен и сбит като текстура кейк. В много рецепти е доминиран от ядки, които ситно смлени заместват брашното. Надявам се сега да ви се е изяснило. Радвам се, че десертът ви е харесал. Добре сте ми дошла :)

      Изтриване
    2. Добре заварила. О да, изясни ми се,това го разбрах веднага. Аз се опитах да обясня, че в комбиниране на продуктите за сместа за браунито не се споменава брашното. Не искам да обиждам никого, напротив спомагам да се изяснят неяснотиите. Иначе имаш страхотен блог и невероятни рецепти. Продължавай да ни радваш все така....

      Изтриване
    3. Петинка, благодаря ви, чак сега ви разбрах. Пропуснала съм добавянето на брашното. Сега го дописах, добавя се при жълтъците в сместа. :) Сърдечни поздрави

      Изтриване
    4. Радвам се,че се разбрахме. Днес за втори път ще правя ананасовото брауни, смятам да изненадам свекървата ми. В случай че не сте видяла (явно трябва на Ви да си говорим :)) снимка на моето първо ананасово брауни, показах в "Домашни гозби"

      Изтриване
    5. Много се радвам, че сте харесали десерта. Надявам се да впечатлите свекърва ви. Не съм видяла снимката. Търсих, но явно е много назад. Може да ми я изпратите на фейсбук страницата на Вкуснотека.

      Изтриване
  10. Здравейн Ани..мисля да направя тези браунита , но искам само да попитам за грамажа на кокосовите стърготини:)Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ели. Спряла сте се на страхотна рецепта. Кокосът е на око, около 1-2 супени лъжици.

      Изтриване
  11. Извинете, може ли да кажете с какъв размер е тавичката?

    ОтговорИзтриване