Търсене в този блог

вторник, 15 март 2011 г.

Торта Рафаело с ягоди

   Поводът за тази пролетна торта е рожденият ден на моя съпруг на 13 Март. Обича ягодови торти и за мен беше удоволствие да му направя това сладко изкушение. 
   Честит рожден ден любов моя :)


   Рецептата за тортата е на Наталина - торта Рафаело. От мен добавих двата реда ягоди, бадеми и лимонова кора. Резултатът беше лека и ароматична торта с кокосов крем, бадеми и ягоди. Кремът за тортата е много оригинален и вкусен. 


   Моят съвет, обаче към тези, които решат да опитат тортата е да я направят един ден по-рано, за да омекне кокоса добре в крема. Аз не разполагах с толкова време, тъй като реших да покарам ски през уикенда. Накрая се оказах с три часа, в които да приготвя тортата на самия рожден ден и с оцапани шкафове и таван с  кокосов крем :) Историята е комична :) Поради липса на време и фактът, че по рецепта кремът трябва да престои 2 часа в хладилника преди сглобяването на тортата, прибрах купата с крема във фризера за 5-10 минути, за да се охлади добре и да стегне мигновено. В следващия момент виждам с периферното си зрение как вратата на фризера се отваря (фризерът е в надстройката на хладилника) и купата с крема полита надолу...за късмет се превъртя и тупна с крема нагоре, но за сметка на това цялата кухня стана в крем от рикошета...метнах се с плонж от фурната до хладилника и успях да хвана купата във въздуха след като отскочи от пода :)) Имах крем дори по косата :) Естествено както при всяка моя торта и тази не мина без емоции..важното е, че тортата е много вкусна и си заслужава!
Ето я и рецептата:


Продукти за 1 бр. блат: (приготвят се 2 блата)

3 яйца
3 с.л. кристална захар
2 с.л. брашно

за напояване:
1 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия

Продукти за крема:

240 гр. качествено масло (аз ползвам Президент) на стайна температура
1 кутия подсладено, кондензирано мляко Dutch Lady
40 гр. кокосови стърготини
1 ванилия
кората от 1/2 лимон

Продукти за украсата:

филирани бадеми
1 кг. ягоди
ягодов конфитюр


   Започнете с приготвянето на блатовете. Аз лично обичам по-ниски торти, затова, с редки изключения, правя тортите си с два блата. Блатовете за тази торта са пандишпан. Отделете жълтъците от белтъците на три от яйцата. Разбийте жълтъците със захарта на крем. В друга купа разбийте белтъците на сняг и с дървена лъжица или шпатула ги прибавете към яйчената смес като бъркате много внимателно на ръка до пълното им смесване. Сместа се вдига отдолу на горе. Целта е да запазите максимално въздуха на белтъците. Накрая сипете внимателно брашното и бъркайте с шпатула. Трябва да сте получили една много въздушна смес. Изсипете я върху хартия за печене във форма с отварящ се ринг и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса на горен и долен нагревател, като разположите тавата на 3то ниво от долу нагоре. През това време забъркайте със същото количество продукти и втория блат. Боднете блата с клечка след десетина минути, за да проверите дали е добре изпечен. Ако клечката излезе суха извадете блата и изчакайте напълно да се охлади. Опечете втория блат. Оставете да се охлади напълно.


   Докато чакате да изстинат блатовете пригответе за броени минути крема за тортата. Разбийте маслото с миксера и внимателно налейте кондензираното мляко. Бийте до гъст крем. Овкусете с една ванилия, кокосовите стърготини и лимоновата кора. Охладете крема за два часа в хладилник :)
   
   Сглобяване на тортата:



   Загрейте на котлона прясното мляко и му прибавете една ванилия. Отдръпнете от котлона.
   Измийте и нарежете ягодите на филийки.
  Обърнете първия блат надолу, отстранете хартията за печене и го напоете с ваниленото мляко. Отгоре намажете внимателно част от крема, поръсете с филирани бадеми и направете ветрило от ягодовите резени. Повторете процедурата, като отново сложите блат, напоявате го и отгоре намазвате с крем. За финал подредете отгоре ягоди под формата на ветрило. За да запазят свежия си вид плодовете, можете да ги намажете с четка с ягодов конфитюр. Така ще добият и лъскавина. 

   Да ви е сладко!

33 коментара:

  1. Ох как обичам ягоди, толкова примамливо изглежда тзи тортичка!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е красива!Сигурна съм, че е била и вкусна:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, да ти е жив и здрав "виновника" за това прекрасно изкушение!
    Ама и той добре знае какво да харесва :)
    Иначе е било весело у вас!

    ОтговорИзтриване
  4. Да ти е жив и здрав съпруга! Да го радваш още дълги години със сладките си изкушения!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, Честит рожден ден на любимия ти! Много здраве и щастие и за двама ви!
    Тортата е страхотна. Обожавам ягодови торти и аз!

    ОтговорИзтриване
  6. Maria, благодаря ти!Ще се радвам ако опиташ и ти:)

    Мария, благодаря ти, наистина беше много вкусна.

    Дани,комично беше! Важното е, обаче, че овладях положението :))

    Benita, винаги си ми добре дошла! Благодаря ти за пожеланията.

    Еос, благодаря ти за топлите думи! Аз да си призная предпочитам шоколадови торти, но съпруга ми обича ягодова торта.Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  7. WOW, Ани - какво невероятно ягодово изкушение!! Съпругът ти е щастливец!! :) да ти е жив и здрав и много щастие ви желая заедно!! А като чета :) и ти си била част от самата торта ;) или поне от крема й...

    ОтговорИзтриване
  8. Ани, започнали сте рожденния ден с веселба у вас :)Какво пък, нали всичко е завършило добре - дори повече от добре бих казала, гледайки тази красива торта.
    Да е жив и здрав любимия!

    ОтговорИзтриване
  9. Ани ,да ти е жив и здрав спругат ти ! От тртата сигурно вече и следа няма ,но по снимка и описание съм сигурна ,че е била невероятно вкусна!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна торта,Ани.И съпругът ти определено я заслужава ... само като си помисля колко много те обича ... Поздрави го от мен мила.

    ОтговорИзтриване
  11. Ани,великолепна торта си направила за този празничен повод!Честит рожден ден и всичко най-добро на съпруга ти!
    Толкова добре си описала неволите с кремчето,че чак си представих как се хвърляш и ловиш купата с крема:).
    Освен това от рецептата ти научих нещо ново и полезно относно запазването на свежестта на плодовете,много благодаря!

    Весел ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Мина, направо си бях част от тортата :) но важен е крайния резултат ;)Благодаря ти за хубавите отзиви!

    pep-40, благодаря, радвам се, че ти харесва тортата.

    Наде, права си, на мига изчезна. Радвам се, че гостите на рожденика я оцениха подобаващо:)Благодаря ти, че се отби при мен!

    Скъпа Йоли, благодаря ти от сърце. Поздравих го от теб! Доколкото видях и твоето пораснало момче е имало рожден ден на 13ти, на една дата са родени с мъжа ми. Да ти е жив и здрав, да ти дава много поводи за гордост и радост! Почерпила си го със страхотна торта!! Прегръдки!

    Еликсир, благодаря ти за пожеланията. Да, намазването на плодовете с четка с тънък слой от съответния конфитюр ги прави лъскави и свежи за кратко, какъвто беше моя случай. Да си призная никак не обичам да работя с желатин. От три пакетчета 1 ми се желира:) но много често се налага да се използва:)
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  13. Много красиво си подредила ягодките, а и тортето въобще е чудесно! И как другояче при такъв повод :)

    Хубав съботен следобед :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ани мила, чудна тортичка! Аз нали съм станала любител готвач, най-вече на десерти съм се хвърлила :), та исках да те питам няколко неща за рецептата.

    На 240г масло колко конд. мляко слагаш? Аз тук не намерих подсладено конд мляко и импровизирах..ползвах тукашното кафе за мляко, което според мен си е точно конд. мляко и добавих малако кокосово мляко и захар на котлона. Сложих 400мл и май прекалих, та се наложи да добавя масло и изобщо накря не съм сигурна че го докарах...стана ми маслен крема и твърдичък...
    А каква е идеята на лимоновата кора вместо примерно сокче от 1/2 лимон? Във всеки случай лимончето идва много свежо!
    Май това е...

    Много ти благодаря с прекрасния блог. Аз и миленцето Хайгухи го пробвах, едни мъфинчета с банан и шоколад правих , ооо да и тортата Сахер, но май не я докарах баш хехе :) Обае все забраявм да ти кажа, че онази торта с трите слоя (шок., шок. мус и малиново бял шок. мус) направо я заковах, последния път ми стана чудно и много впечатлих едни гости!)

    Целувки и надявам се нямаш против да ме съветваш за тънкостите на занаята :)

    Мариамчето

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей Мариамче, браво, как само си се развихрила :))
    За Рафаелото - кондензираното мляко е 250 мл. Добре си импровизирала с кокосовото мляко, но малко повечко е дошло. А кремът е станал твърдичък, защото маслото му е дошло в повече. Лимоновата кора дава дъх и аромат на лимон и свежест, а сокът допълнително ще разреди крема. Сигурна съм, че следващия път ще си факир на Рафаелото, стига да намериш кондензирано мляко там. Хем е Холандско, много странно :))))
    Направо си опасна :) Колко неща си опитала. Много ме зарадва :) Радвам се, че тортата с малиновия мус е била хит :)
    Поздрави и целувки

    ОтговорИзтриване
  16. Ани миличка,

    мерси много за съвета!...Аз най-сетне го намерих конд. мляко...те го сложили в една супер странна секция на супермаркета. Нищо де, другият път ще стане чудно Рафаело!!!

    Аз ще продължавам да те "тормозя" с моите въпросчета и ще ти пиша специално, ако се натъкна на някоя хубава рецепта :) Това ме подсеща, че майка ми все казва да ти пиша моята рецепта за чиийзкейк. Тя не е моя де, а на едно заведние тук, но ми е много любима.

    Целувки и поздрави от най-сетне слънчева Холандия!

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей Мариамче,супер, ще чакам рецептата за чийзкейка, защото много обичам :)
    Питай всичко,което не ти е ясно. Ще помагам :) Поздрави

    ОтговорИзтриване
  18. Ани, помощ! Правя тортата Рафаело, но крема не ми става! Някак си не се смесват маслото и кондензираното мляко! Бъркам, всичко изпръсках в кухнята, но крема не се получава. Мога ли да го спася или трябва да правя друг крем? Ива

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей Ани, мога ли да заменя кондензираното мляко със сметана за готвене, като я подсладя? Дали ще стане крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сметана не, но по-скоро опитай да направиш маскарпоне крем със сметана и малко захар, или крем от заквасена сметана и маскарпоне с малко захар.

      Изтриване
  20. Ани колко парчета излизат и какъв е диаметърът на тортата?

    ОтговорИзтриване
  21. Ани, благодаря ти за чудесната рецепта!
    Направих е за рождения ден на дъщеря ми и всички бяха очаровани.
    Може да погледнеш при мен как се получи:
    http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2015/05/erdbeer-raffaelo-torte.html
    Прегръдки и сладки сънища!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам Гери, че си била звездата на празника на дъщеря ти :))) Тортата изглежда да е направена с много любов! Благодаря ти!

      Изтриване
  22. Здравей Ани,днес направих тази торта за утрешния ми рожден ден.На външен вид стана страхотна(вкуса ще го разберем утре),обаче нещо крема не ми се получи много гладък,остана някък си на бучки и маслото и кондензираното мляко не успяха да се хомогенизират.Само да вметна че не намерих Duch lady и я направих със конд. мляко на Кауфланд.Имаш ли някаква идея защо така стана с крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Михаела. Вероятно маслото не е било със стайна температура и ако е било студено е останало леко на бучки. Не познавам кондензираното мляко, което сте ползвали и не мога да изкажа мнение за него. Надявам се в крайна сметка това да не е повлияло на вкуса на тортата.

      Изтриване
    2. Здравей Ани,ами какво да кажа,нещо не ми се получи тортата този път,въпреки че всички си я изядоха.За първи път торта да не ми се получи.Май ще сменя крема за другия път и ще напоя блатовете повече.

      Изтриване
    3. Много съжалявам, че не ви се е получила.:(

      Изтриване
  23. Здравей Ани! Имам въпрос за тортата. Снощи направих блатовете. Нормално ли е да са леко лепкави, когато изстинат? Друго, което искам да попитам дали е нормално да миришат като омлет? Блатовете са много въздушни и меки, така ли трябва да бъде? Много се извинявам за тези ми питанки, но съм притеснена дали всичко е наред. Ще съм много благодарна. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, блатовете са пандишпанови. Не са лепкави, а еластични. След като ги напоите стават влажни. Да миришат ви на омлет, заради яйцата :))) Въздушни означава, че добре сте се справили с разбиването. Не се тревожете всичко звучи идеално!

      Изтриване
  24. Много благодаря за експресния отговор! Благодаря от сърце! Вече съм спокойна!

    ОтговорИзтриване
  25. Страхотна рецепта! Благодаря за подробното описание на стъпките! Разгледах блога Ви и съм очарован от кулинарните Ви умения! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря за милите думи. Радвам се, че намирате вдъхновение във Вкуснотека. Приятно готвене :)

      Изтриване