Търсене в този блог

сряда, 4 май 2011 г.

1ви рожден ден и подарък за един от вас

   ЧЕСТИТ ПЪРВИ РОЖДЕН ДЕН ВКУСНОТЕКА!


   Преди една година на 02.Май създадох блог Вкуснотека - моята виртуална библиотека от вкусове, в която представям на моите читатели личното ми виждане за вкусна, полезна и красива храна.
   Никога досега не съм имала хоби. Дори като дете, като изключим събирането на салфетки. През последната една година, обаче, блогът се превърна в най-любимото ми занимание и зае много важна част от ежедневието ми. Доставя ми огромно удоволствие да разглеждам различни кулинарни списания, да си избирам вкусни рецепти, да ги пречупвам през моята призма, да се оцапам в кухнята и да създам творчески безпорядък, само за да създам нещо вкусно и радващо всички сетива, което да зарадва семейството, приятелите ми и моите читатели. Обичам да аранжирам готовата храна и да я снимам, както аз я виждам. А най-много обичам и се радвам, когато някой реши да приготви нещо, с което съм го изкушила и остане доволен. Това за мен е най-голямата награда, за желанието и ентусиазма, който влагам във всичко.
   Старая се да разнообразявам менюто с различни солени и сладки предложения. Не акцентирам само на едното, защото и у дома хапваме от всичко, а и ми се струва по-практично. Надявам се, че в блога откривате за всекиго по нещо - интересни идеи за практични ястия, ястия за специални случаи и десерти. Наскоро стартирах и нова рубрика "Меню за гости", където заетата, работеща жена и домакиня може да намери готово-съчетани предложения за менюта и да обере овациите на своите гости.
   Искам на първо място да благодаря на съпруга ми за безрезервната подкрепа от самото начало и за това, че е най-добрият ми дегустатор (той дори се шегува, че това е втората му професия :)) Искам да благодаря и на приятелите и колегите ми, които винаги ми оказват морална подкрепа, и най-вече на всички мои читатели и фуудблогъри, които се отбиват при мен, коментират рецептите и споделят техните впечатления. Благодаря ви от сърце!
   Интересен факт е, че в последната година най-голям интерес за читателите представлява публикацията ми за Свински джолан с пресни картофи с 2494 показвания. Второто място се държи от Торта с маскарпоне, бадеми и шоколад  с 2293 показвания, а на трето място по интерес е Арменската грис халва с 2178 показвания. За цялото си съществуване блогът е показван 60 361 пъти, с по 300-400 дневни посещения, голяма част от които и от чужбина.
    На рожден ден като на рожден ден - не може без торта :)


   Специалната торта е по френска рецепта. Идеята е на Кухнята на Моник, с три вида шоколад, но комплиментите ми са към моята приятелка Ася, от която научих за тортата и която даде идеята за комбинацията мента с шоколад. Благодаря ти Асенце! Тортата е фантастична на вкус. Съчетанието в една хапна от фин шоколадов мус, дъх на мента и аромат на ягоди е блажество с всяка хапка. На мен много ми напомни любимите бонбони After eight.

Торта "After eight" с шоколадов мус, мента и ягоди


Продукти за блатовете (2 бр.):

2 яйца
2 жълтъка
2 белтъка, разбити отделно на сняг с 20 гр. захар
100 гр. захар
30 гр. брашно
25 гр. тъмно какао

продукти за шоколадовия мус:

360 мл. течна сметана
2 натурални шоколада

продукти за ментовия мус:


100 мл. течна сметана
1 ч.л. ментова есенция

продукти за шоколадовия ганаш:

100 мл. течна сметана
90 гр. шоколад

   Разбийте яйцата (без белтъците) заедно със захарта на силна степен, до получаване крем. Прибавете брашното и какаото и отново бъркайте. Накрая разбийте белтъците на сняг, с 20 гр. захар и ги прибавете с бавно и равномерно бъркане към какаовата смес. Изсипете 1/2 от нея върху хартия за печене във форма с ринг и печете около 15тина минути на 180 градуса или докато клечката излезне суха. Извадете блата и го оставете да изстине напълно. Опечете по същия начин и втория блат.
   За да приготвите шоколадовия мус разбийте на сняг сметаната. Разтопете на водна баня шоколадите и леко охладете преди да ги смесите със сметаната. Бъркайте с лъжица до хомогенност.
    За да получите ментовия пласт е необходимо отново да разбиете 100 мл. сметана на сняг и да добавите ментовата есенция. Разбъркайте добре.
   
    Сглобяване на тортата:
  
     Обърнете първия блат. Стегнете го с ринга. Намажете отгоре половината от шоколадовия мус. Върху него нанесете внимателно, за да не се смесят, ментовия пласт. Най-отгоре разнесете втората половина шоколадов мус и покрийте с втория блат.
     Загрейте на котлона сметаната за ганаша. Щом клокне отдръпнете купата и натрошете в нея един шоколад. Бъркайте енергично до пълното му стопяване и до гладкост. Докато е още топъл налейте ганаша върху тортата и той ще се разлее по повърността й. Охладете тортата за едно денонощие в хладилник и на другия ден след като свалите внимателно ринга декорирайте тортата с ягоди.

     Да ви е сладко!

На рожден ден не може и без подарък. Но нека за разнообразие той да бъде от мен към вас :)


    Подаръкът е красив и стилен оливник, за вашата трапеза, който някой от читателите на блог Вкуснотека ще спечели, чрез томбола. Регламентът на томболата е да оставите коментар, под тази публикация с мнения, отзиви и препоръки, харесва ли ви блогът в този му вид и какви рецепти искате да откривате в него. Крайна дата 11.05.2011 г. (сряда) На тази дата Аида ще изтегли името на победителя и след като го обявя ще го помоля да се свърже с мен на посочените ми координати, за да мога да му предам подаръка.

  





24 коментара:

  1. Ани, Честит рожден ден на прекрасния ти блог:)
    Радвам се, че го открих и намирам много вкусни и добре поднесени рецепти!
    А напоследък имаш и нови рубрики!
    Любител съм на всякакви рецепти, но и Арменската кухня е една от богатите на разнообразни предложения, кухня!
    Прекрасна торта ни предлагаш като съдържание /любимо на мента и шоколад/ и като изпълнение!
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани,
    Честита първа годинка на "Вкуснотека"!
    Пожелавам ти още много публикации, читатели и вдъхновение!
    На мен блога ти ми харесва много от самото начало, защото имаш невероятен творчески подход дори към най-тривиалната рецепта и във всяка публикация има вкус, настроение и цвят. Личи любовта ти към това, което правиш!
    С огромно удоволствие следя публикациите ти!
    Взимам си парченце от тази прекрасна торта.
    Сърдечен поздрав и пожелание за чудесни празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит рожден ден! Много години още вкусотийки, глезотийки и красиви снимки! Успех и занапред!
    А тортата е невероятна и с минимум продукти.Непременно ще се опита:)

    ОтговорИзтриване
  4. Честита първа и успешна година на "Вкуснотека", Ани!
    Мястото, което направи, откривайки твоето ново хоби е пъстро, интересно и винаги вкусно, следвайки името на блога :)
    Много е хубаво, че включи тематичните рубрики в блога, които определено ще са в помощ на всеки един в търсене на определено меню за гости, празник.
    Като месояд оценявам големия интерес към рецептата за джолан :)Наистина изглежда страхотно, как няма да е най-четената рецепта?!
    Пожелавам ти да развиваш блога със същия ентусиазъм, а щом си имаш и щатен дегустатор - да изпробваш и споделиш още безброй рецепти!
    Поздрави и хубави празнични дни!

    ПП: Благодаря за почерпката, щом е шоколадова (че и тройно) взимам си с удоволствие :))

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно момиче си ти. Щастлива съм,че те познавам. Честит рождан ден на чудесният ти блог.Лично аз най-много харесвам арменските рецепти.Страшно уважавам тази кухня и е истинско удоволствие да я чета при теб.А тортата наистина е прекрасна.

    ОтговорИзтриване
  6. Честит рожден ден, Ани!
    С голямо удоволствие се отбивам при теб и винаги намирам интересни и вълнуващи предложения!
    Много ми харесва арменската кухня и с интерес следя тези рецепти!
    Вземам си парченце от невероятно изкушаващата торта и ти пожелавам още много години да поддържаш прекрасния си блог!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит първи рожден ден на "Вкуснотека", Ани!!! Много вкусно, стилно и красиво е винаги при теб и с огромно удоволствие се отбивам :)!! Благодаря за почерпката - тортата е прекрасна и с мноооого любими вкусове!! Пожелавам ти още мнооого вкусни години и мнооого почитатели и успехи :)

    ОтговорИзтриване
  8. Честит Рожден Ден на блога ти, Ани! Бъди здрава и да ни радваш с още много и интересни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  9. Честита първа година на блога!
    Ани съвсем скоро открих твоят блог и все още не съм успяла да разгледам всички рецепти.
    Харесах много рецепти
    Пожелавам ти много кулинарно вдъхновение и с нетърпение очаквам новите ти рецепти
    Поздрави
    Вики

    ОтговорИзтриване
  10. Ани, честита първа годинка!
    Желая ти нови и разнообразни кулинарни преживелици и истинско удовлетворение от кухненските предизвикателства.
    Определено ще експериментирам с част от твоята рецепта за торта - много ми допада комбинацията от шоколад и мента.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Ани,много на патерица, Честит рожден ден на блога!!! Не съм успял да го разгледам подробно, но десертите ме впечатлиха. Ами какво да направя, като обичам сладичко!:))) Пожелавам ти още дълги години да ни изненадваш с интересни рецепти\ особено сладички\. ;)
    А тортата с мента и шоколад, звучи като вълшебно изкушение!!!:)

    Поздрави и продължавай все така приятно да ни изненадваш ! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ммм, мисля, че с тази ментова есенция, това е торта само за съпруга ми.

    ОтговорИзтриване
  13. Аниии :-))
    Честит рожден ден!!! Не познавам никой, в състояние да устои на изкуството ти :-) Продължавай да съблазняваш, покоряваш, преоткриваш, твориш и Наслаждаваш...
    Обичам ентусиазма ти! И теб :-)!

    ОтговорИзтриване
  14. И не мога да пропусна - тортата беше УНИКАТНА! О, да-опитах я :-) Цели две парченца и исках още :-) Благодаря ти! :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Нищо, че е минал рожденият ден, искам и аз да пожелая много творчески успехи, рецепти напоени с любов и стотици хиляди читатели на блога.
    Мила Ани, преди да започна да слабея и да създам otslabnismen.blogspot.com и аз правех страхотни кулинарни изкушения. Искам да ти покажа ето тази торта, която сътворих през март, тази година, по повод рожденият ден на съпругът ми. https://lh3.googleusercontent.com/-mZp0jAizoeM/TYX0Q82u6_I/AAAAAAAABCg/746rqbSo5YU/s720/DSC06897.JPG , https://lh4.googleusercontent.com/-sYKy2t-Gx0M/TYX0P0ZT2wI/AAAAAAAABCc/SBY_fkRxJSM/s720/DSC06879.JPG , https://lh5.googleusercontent.com/-tk0ST1OsvGw/TYX0Rr6ZalI/AAAAAAAABCk/lwaHzXrODq4/s512/DSC06926.JPG Сега не правя такива неща в нас, за да не се изкушавам, защото имам да свалям още много килограми.
    Извинявай, че се впуснах в толкова писане. Още веднъж - много успехи ти пожелавам от сърце!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей, Ани!
    Два уточняващи въпроса: 1. Сметаната се разбива на пяна или на сняг?; 2. Добавя ли се захар към ментовия крем.
    Предварително благодаря за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, сметаната се разбива на сняг. Към ментовият пласт не се добавя захар. Сметаната си е сама по себе си сладка :) Стискам палци :)

      Изтриване
  17. Много благодаря!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте!
    Тортата изглежда прекрасно и със сигурност ще е много вкусна!
    Преди да запретна ръкави и да се потопя в света на сладкарските изкушения, бих искала да Ви попитам за грамажа на шоколадите.
    Надявям се на бърз отговор, че нямам търпение да започна приготовлението й!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Дафи, грамажът на шоколадът е 90 г. бройката.

      Изтриване
  19. Здравейте Ани,

    Бих искала да попитам блатовете не остават ли сухи? Никъде не се споменава сиропиране, сигурно няма нужда ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анна. Блатовете съдържат само 30 г брашно и са влажни сами по себе си, затова нямат нужда от сиропиране.

      Изтриване
  20. Още един въпрос - за блатовете се използват 2 яйца, разделени на жълтъци и белтъци или 2 цели яйца + 2 жълтъка и 2 белтъка?

    ОтговорИзтриване