Търсене в този блог

сряда, 25 май 2011 г.

Шоколадови скалички с дъх на портокал


Продукти за 5 бр.:

1 пакет чаени бисквити с масло
50 гр. орехи
50 гр. лешници
100 гр. меко масло
1 ч.л. ром
1 ванилия
2 с.л. горчиво какао
2 с.л. пудра захар
кората от 1 портокал

продукти за топинга:

50 гр. бял шоколад
портокалова кора за украса


  Смелете орехите и лешниците в робота и добавете бисквитите. След като се смелят нарежете мекото масло на парченца. Прибавете какаото, пудрата захар, ванилията, рома и портокаловата кора и пасирайте. Оформете скаличките с ръце и ги подредете в чиния. Разтопете белия шоколад на водна баня и полейте върховете на скаличките с него. Поръсете с портокалова кора за украса. Охладете ги в хладилник за няколко часа преди консумация.


     Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Ох, много любим десерт, а с дъх на портокал сигурно са още по-вкусни!
    Поздравления за снимките :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, и аз много обичам скаличките от едно време. Записвам си тази рецепта, че е много хубава за правене от деца. Ако племенникът се озове у дома някой летен ден може да я врътнем. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Инче, наистина са много вкусни тези скалички. Горещо ги препоръчвам. Топят се в устата:)

    Мирка, честита радост и тук от мен! Чудесна новина:)) Желая ти безпроблемна и щастлива бременност, много здраве и едно здраво и красиво бебче:)
    Радвам се, че ти е харесала рецептата. Моето гардже се включи активно в скаличкоправенето:) Изяде ми половината материал за скалички, а да не говорим, че всичко стана в шоколадови трохи:))така, че сигурна съм и на племенника ти ще се харесат! Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  4. Аз малко го измених ... сложих ромова есенция и кокосови стърготини и печени фъстъци това имах това сложих ...... омешах всичко и ги направих на топки... овалях ги в бял шоколад и ги овалях в кокосови стърготини ! Също мн хубави станаха ! Другия път ще ги направя с бадеми ! : )

    ОтговорИзтриване
  5. Didka, много хубаво си го измислила. Това е идеята на блога, да вдъхновява!:)Да споделиш и с бадеми как са станали. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. Един от най - любимите ми десерти :)) Ако нямаше скалички, взимах от кокосовите топчета (които май се правят по същия начин)!
    Задължително ще ги приготвя :)
    Благодаря за хубавата рецепта, Ани!
    Поздрави и усмивки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Cake and Pancake, благодаря за коментара. И аз много ги обичах. Имаше ги по сладкарничките. Радвам се, че ти харесват. Успешна седмица :)

      Изтриване
  7. Великолепни са, току що ги направих и докато ги оформях на топченца, изядох половината смес :-) Вместо портокал, използвах лимонова кора и също става много ароматно. Bon apetit !!!

    ОтговорИзтриване