Търсене в този блог

вторник, 5 юли 2011 г.

Пълнени канелони с мляно месо, заляти с доматен сос

    Тези дни съм на вълна паста...Рядко правя у дома, защото съпруга ми не я обича особено. Но от време на време ми се прияжда много и приготвям по нещо. Интересното е, че тези Канелони с мляно месо и доматен сос много му се усладиха и дори си взе допълнително:) Дори не ми остана време да снимам и разрез:)


Продукти:

1 кутия канелони (аз ползвам Barilla)
500 гр. мляно телешко и свинско месо
1 глава лук
2 скилидки чесън
връзка магданоз (или босилек)
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. индийско орехче
черен пипер, сол
зехтин

продукти за доматения сос:

300 мл. доматено пюре
100 мл. течна готварска сметана
3 скилидки чесън
връзка магданоз (или босилек)
черен пипер, сол
зехтин

200 гр. кашкавал за поръсване

    Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в тенджера с малко зехтин и вода. Добавете мляното месо и разбъркайте. Сложете подправките и задушете за няколко минути, докато леко покафенее и отдръпнете от котлона.
    За да приготвите доматения сос, изсипете доматеното пюре в тенджерка и го затоплете с малко зехтин на слаб огън, докато клокне. Налейте сметаната и добавете чесъна. Накрая овкусете със сол, черен пипер и магданоз (босилек). 
    За канелоните. На опаковката пише предварително да ги бланширате за 4 минути и след това да ги пълните, но аз не ви съветвам. Изключително трудно се пълнят горещи и омекнали. 
Аз процедирам по следния начин. Видях технологията за пълнене в едно предаване на Звездев, на гости беше Йорданка Христова и много добре я показа. Взимате суровия канелон, държите го вертикално и започвате да тъпчете с него върху мляното месо, както си е в тенджерата. Помагате си с малка кафена лъжичка и леко набутвате навътре месото. Трябва да запълните добре кухината с плънка. Подреждате ги плътно, легнали в тавичка или в йена. Заливате ги обилно с приготвения доматен сос, така, че всички канелони да са добре покрити, за да сте сигурни, че добре ще се опекат и ги слагате в студена фурна на 200 градуса с покрит капак. Ако ползвате тава, може да ги покриете с фолио и да ги сложите в загрята фурна. След около 30 минути отворете капака, настържете обилно кашкавал отгоре и отново запечете, но този път с отворен капак за около 5 минути.
    Сипете си чаша вино и се насладете, докато е още топло.

   Да ви е сладко!

28 коментара:

  1. Мммм... обичам канелони, ще се правят скоро, то се е видяло :)
    Много добре изглеждат, Ани!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, и без разрез се разбира, че са страхотни :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, канелоните изглеждат много апетитно! Сигурна съм, че са били ужасно вкусни. Ах, как ми се приядоха и на мен. Май и аз като Еос скоро ще правя :))

    ОтговорИзтриване
  4. Ани,най-голямо удоволствие ми носи да сготвя нещо,дето уж не го ядат или обичат,а после да оближат чинийките!:))
    Само че точно за канелони няма шанс да се дърпат,защото всички сме фенове на пастата!А твоите са станали....просто едно бижу,и без разрез,само като затворя очи мога да си представя как ще прекаля с тях!Още повече,че отдавна не съм правила,а сега тук за няколко дни вече трети път много силно ми напомняте този факт!
    Явно,време им е!Макар че ще са в абсолютен разрез с диетата,ама...ще й дам почивен ден май :))) !Струва си,нали?!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Ние вкъщи сме големи фенове на пастата, но виж канелони не съм правила. Даваш ми страхотна идея, Ани!

    ОтговорИзтриване
  6. Еос, знам за какво говориш:) И аз много ги обичам. Да ви е сладко!

    Dani, благодаря ти!:)

    Таня, разбира се, че ще си направиш. Човек трябва да си угажда и да му е вкусно винаги! Слънчев 07.Юли:)

    Еликсир, благодаря ти, наистина беше много вкусна:)Направи за семейството:)Струва си удоволствието:)

    ОтговорИзтриване
  7. Иринка, радвам се:) да ви е сладко!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Пак прекрасно и вкусно, Ани!! Миналата неделя детенце искаше да му приготвям прясна домашна паста :)), но не го огря, заради почти перманентния ремонт напоследък у нас... Но след твоите канелони, вероятно ще си преосмисля решението :))

    ОтговорИзтриване
  9. Мина, много обичам паста и от време на време си угаждам:) Благодаря ти за милите думи! Угоди на детето и ти :))поздрави

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте,
    много благоданя за рецептата. Вчера ги приготвих за вечеря и станаха наистина страхотни.

    Може би за някого ще е полезно - използвах друга марка канелони (Combino). Кутията е 250гр и съдържа 24бр. канелони. Плънката ми стигна за 16бр доволно натъпкани пурички. И ако тавичката ви не е с незалепващо покритие, не забравяйте да я намазните мъничко преди да наредите канелоните. От много старание аз забравих и първите станаха на мусака докато ги извадя.

    Още веднъж благодаря и приятен апетит на всички.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Свети,
      много ме зарадвахте, че ви е харесала пастата. Благодаря и за това, че споделихте другата марка канелони, със сигурност ще е полезно на читателите. Също и за подмазването, защото аз работя в йена и не беше необходимо, но в друга тава би било добре да се подмаже. Успех и не спирайте да готвите за любимите си хора :)

      Изтриване
  11. Привет, когато правих канелони за първи път се доверих на вашата рацепта сред изобилието в нета. Сега вече канелоните имат постоянно присъствие на нашата трапеза и винаги резултата е страхотен. Благодаря ви,
    Станислава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Станислава,

      много се радвам, че канелоните са ви харесали :) Много са лесни и както казвате винаги резултатът е страхотен! Сърдечен поздрав

      Изтриване
  12. Здравейте, Ани. Преди няколко дни видях споделената от Вас рецепта в един наш ежедневник. Записах си я от там и днес реших да консолидирам мнение и в интернет пространството относно рецепти за канелони. И... откривам рецептата от вестника тук. Поздравления, Ани! Явно и пресата е била впечатлена от Вашите канелони! Обезателно ще пробвам и аз! Поздрави, Елена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Елена,

      :) В кой ежедневник е било това? Често публикуват рецепти от Вкуснотека. Това може само да ме радва, че са ги харесали. Благодаря ви, че споделихте :)

      Изтриване
  13. Поздравления за прекрасната рецепта. Канелоните станаха превъзходни. Всички си облизахме пръстите. Вместо течна сметана сложих заквасена, а в доматения сос добавих босилек и риган.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна интерпретация. Много се радвам, че ви е харесала.

      Изтриване
  14. И аз направих канелоните и както винаги съм много, много стриктна с вашите рецепти, за да ми се получи :) Перфектни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря Ивелина. Радвам се, че можете да разчитате на 100 % на моите рецепти. Да ви е сладко. Тези канелони са едни от любимите ми.

      Изтриване
  15. Снощи опитахме рецептата. Канелоните станаха страхотни! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, много се радвам, че канелоните са ви се усладили. Наистина са фантастични :)

      Изтриване
  16. Здравей, казвам се Диана. Днес направих за първи път канелони по тази рецепта. Станаха страхотни. С 660 гр. кайма ми останаха 4 канелони, но ги натроших отгоре. Отново благодаря ��

    ОтговорИзтриване
  17. Аз много обичам да готвя, а пък тази рецепта ми я даде една приятелка още тази вечер ще зготвя това изкушение...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че ще ви е много вкусно. Любима рецепта. :)

      Изтриване
  18. Получиха се страхотни! Мъжът ми каза, че е едно от най-вкусните ястия, които съм правила! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Today i decided to make ,Cannelloni with tomato sauce ,because i like it more than bechamel.I have no doubt than it will be delicious.I will write to you again.😀

    ОтговорИзтриване