събота, 2 юли 2011 г.

Сладкиш с кайсии и череши


  През лятото обичаме да похапваме леки, плодови десерти и сладкиши. Това е така, защото лятото е сезонът на плодовете - кайсии, праскови, череши, вишни, малини, сливи, ябълки, и всички знаем колко са полезни те.
   Днешният сладкиш с кайсии и череши е идеалната компания на сутрешното или следобедното ви кафе в летните дни. Може да се приготви с всички от гореизброените плодове. Въпрос на фантазия. 
  Рецептата е по идея на мама Селма от Бг мама за Сладкиш с кайсии и орехи, но аз направих някои изменения и реших да го приготвя с кайсии и череши за разкош. Резултатът бе изключително вкусен, лек и пухкав сладкиш с приятно кисела нотка от плодовете. Приготвя се  много бързо и съм убедена, че не бива да го пропускате!

Продукти:

3 яйца
1 ч.ч. захар
3 с.л. прясно мляко
140 гр. размекнато масло
3 намачкани на каша кайсии
200 гр. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия (или ванилена захар)
7-8 кайсии
100 гр. череши


    Разбийте на пухкав крем яйцата, заедно със захарта. Добавете прясното мляко и кайсиите на каша, след което брашното с бакпулвера в него и размекнатото масло. Накрая сложете и ванилията. 


    Изсипете сместа във форма със свалящ се ринг, върху хартия за печене, като отделите 2-3 с.л. от тестото. Заравнете и подредете отгоре резенчета кайсии (аз ги подредих ветрилообразно) и между тях половинки череши. 


Добавете малко хладка вода към останалата смес и разбъркайте. Покапете с нея върху плодовете. Не е необходимо да покривате плътно. 


    Опечете сладкиша на 180 градуса до порозовяване или докато  клечката излезе суха. 
    Извадете, и след няколко минути откачете ринга и отворете хартията, за да не кондензира. След като изстине поръсете, по желание, с пудра захар.

     Да ви е сладко!

17 коментара:

  1. Ани, много лесен и бърз сладкиш!
    А това масълце и плодовете го карат да ухае чудесно!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен сладкиш! Поздравления!
    Приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм, че вкусно изглежда!!!

    Поздрави, Ани и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Много е хубав, обичам такива десерти!

    Усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен сладкиш! Много красив и без съмнение ще е вкусен. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно сладкишче,Ани!
    А комбинацията от тези плодове е великолепна!
    Много хубав е станал,комплименти!

    Хубава седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. Много добър десерт - записвам си рецептата!

    ОтговорИзтриване
  8. Събрала си ми всичките вкуснотии :))))
    Вкусни рецепти и вкусни снимки XD

    ОтговорИзтриване
  9. Ани, обясни на мама как се прави тая светлата част край прасковите - http://2.bp.blogspot.com/-freevR6yDM4/Tg-MaoqIP2I/AAAAAAAAAmc/mFX_kgJyP0Q/s1600/P7020013-1.jpg, че не мога да я накарам да ми направи торта с компот от праскови ^^

    ОтговорИзтриване
  10. Dani, благодаря ти, с масълце всичко става много вкусно:)

    Moni, сърдечно благодаря

    Mariа, наистина е много хубав сладкиша. Опитай!

    fedora, и аз обичам такива плодови десерти.Успешна седмица

    ninfil, благодаря ти. Много е вкусен. Изчезна за миг:)

    Еликсир, много си мила!Радвам се, че ти е харесал.Поздрави

    Benita, няма да съжаляваш! Да ви е сладко!:)

    ОтговорИзтриване
  11. am-am, благодаря ти. Това бялото около прасковите съм го описала как се прави,но то е тесто за сладкиш, а не крем за торта каквато очевидно на теб ти се е прияла:) Може например да направи сметанов крем, блатове и да сложи компот от праскови. Дано скоро да те зарадва с вкусна торта:)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Е, ама не е честно така :)!!! От вкусно по-вкусно и от прекрасно по-прекрасно предложение при теб, Ани!! Кое по-напред да приготвя :))??? Този сладкиш ще се пробва съвсем скоро !!

    ОтговорИзтриване
  13. Мина:))много ме радваш, много си мила, благодаря!Радвам се, че откриваш вкусни идеи при мен и те провокират да ги приготвиш.
    Сладкишът е фантазия. Човек не може да се спре!!

    ОтговорИзтриване
  14. Ани, много пухкав и вкусен ми изглежда този плодов сладкиш. Аз определено съм от любителите на плодовите сладкиши и бих го пробвала с удоволствие! Честито и при теб за участието ти в сп. Домашна кухня! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Мира, благодаря ти:) А сладкиша е наистина не само пухкав, но и много профирен и вкусен:)) Надявам се лично да го разбереш:)))поздрави

    ОтговорИзтриване