Търсене в този блог

вторник, 26 юни 2012 г.

Торта Камелия

     В събота бяхме поканени на рожден ден на една много красива и нежна дама на име Камелия. Разбира се реших да я изненадам с домашно приготвена торта и набързо си скицирах идеите как да изглежда тя. 


Получи се много нежна и фина торта, феерия от цветове, точно като рожденичката Ками, а на вкус беше истинска изненада....изключително деликатна, идеално балансирана торта и определено на всички гости им беше малко по едно парче :) От всички торти, които съм правила класирам тази в топ 3 на второ място след Тортата с маскарпоне, бадеми и шоколад


Шоколадовият блат е без брашно, с много мека и влажна текстура, а белият маскарпоне крем е с дъх на лимон и идеално допълва ягодовото желе на вкус. Комбинацията от трите пласта е в пълна хармония, а за разкош поръсих с печен, белен шамфъстък.
     А сега да ви споделя рецептата. Като за 12 човека реших да я направя в правоъгълна форма.
Тъй като поднесоха тортата по тъмно едвам успях да щракна едно парче под една лампа и то с телефона, за да добиете представа от разреза :) 


Продукти за шоколадовия блат:

200 г. натурален шоколад
100 г. масло
4 бр. яйца
1/3 ч.ч. кафява захар
1 ванилия
щипка сол

продукти за белия маскарпоне мус:

1 кутия сирене Маскарпоне
200 мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. кристална захар
2 ванилии
кората от 1 1/2 лимон

продукти за ягодовото желе:

1 кг. ягоди
2 с.л. захар
1 пакетче желатин

продукти за украса:

50 гр. печен шамфъстък за украса
2 бр. киви
15 бр. ягоди
20 бр. физалис (може да се замени със сини боровинки)


Загрейте фурната на 200 градуса. Постелете плоска тава с хартия за печене и сложете върху нея правоъгълната форма. Разтопете шоколада и маслото на водна баня и ги оставете да се охладят. Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете жълтъците при шоколадовата смес и овкусете с ванилия. Разбийте белтъците на сняг и на два пъти прибавете кафявата захар към тях. Добавете белтъчната смес към шоколадовата като внимателно бъркате, за да запазите въздуха в нея. Сложете и щипка сол. Разбъркайте добре и налейте сместа във формата. Печете 10 минути. Извадете блата и го оставете да изстине.



     Обелете и нарежете кивитата на филийки и после всяка на половинки. Нарежете ягодите на филийки, а физализа на половинки. Подредете ги по борда на блата, без да махате формата. Аз не съобразих големината на формата и кремът ми дойде по-ниско от плодовия борд, затова се наложи малко да ги подрежа в последствие, но вие можете да разширите леко формата и да ги подпъхнете между блата и формата без да ги подрязвате. Ако изберете да направите тортата кръгла плодовете ще потънат в крема и ще има много красива визия отстрани. 


      За да приготвите крема за тортата разбийте сметаната на сняг и добавете захарта. Сложете сиренето Маскарпоне, ванилията и лимоновата кора. Разпределете крема върху блата и внимателно заравнете. 


     Отстранете дръжките на ягодите, измийте ги и ги пасирайте в робота. Прецедете ги през цедка, за да остане само фината текстура, без семките. Налейте ягодовото пюре в тиган, добавете 2 с.л. захар и бъркайте, докато малко се редуцира сместа. Накрая отстранете от котлона и изсипете пакетчето желатин. Бъркайте, докато се стопи напълно и леко започне да сгъстява пюрето. Още топло го изсипете върху крема. Заравнете. Охладете в хладилник 24 часа преди консумация. Желатинът стяга и формира ягодово желе. Отстранете формата. 


Обелете шамфъстъка до зелено, натрошете го на ситно и поръсете тортата на 5 см. от борда за украса.

      Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Ани,прекрасна торта на вид,а на вкус......мога да завидя на тези които са опитали:)Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, изглежда превъзходно! Със сигурност е свършила мигновено! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусно звучи - лека, плодова, точно като за летни горещини :) Много ми хареса бордът от плодове
    Чудна рецепта, Ани!

    ОтговорИзтриване
  4. Красиво, вкусно, ароматно!Поздравления!какво друго може да иска човек от една торта!

    ОтговорИзтриване
  5. Великолепна идея и оформление,Ани!
    Блат без брашно в комбинация с тези кремчета и желета е направо приказка!Страхотно,много ми харесва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова е свежа!Страхотна е Ани.Много ми се иска да те видя вече.Адски ми е домъчняло за теб.

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна торта,много свежа,с плодове,красива и както винаги ...бих я опитала с голямо удоволствие.Поздрави Ани за чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  8. Ани,нежно, леко и красиво звучи тортата!
    Красиви снимки и много красиви цветя!
    Пожелавам ти един чудесен ден:)

    ОтговорИзтриване
  9. Свежо, лятно... вкусно :-D

    Браво, Ани!

    Поздрави и :-)

    ОтговорИзтриване