Днешната рецепта е вдъхновена от рецептата на Мария Митева-Кристоу за Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички. Бях купила чудесни зелени камби и исках да ги напълня с нещо вкусно и по-нестандартно. Затова рецептата на Мария привлече вниманието ми. Замених булгура с киноа, която напоследък ми се превърна в много любима зърнена култура и добавих чубрица, вместо джоджен, както и 3 скилидки чесън разбира се :) Запазих всичко останало като технология. Чушките станаха разкошни. Много вкусни и леки! Направо не можеш да се спреш.
Продукти:
9-10 бр. зелени камби
1 голяма чаена чаша киноа
2 тиквички
5-6 сушени доматчета
1 домат
3 скилидки чесън
1 био зеленчуков бульон
1 ч.л. чубрица
зехтин
черен пипер
сол
Подгответе си продуктите. Настържете тиквичките, поръсете ги с малко сол и ги оставете да се отцедят от водата. Нарежете сушените доматчета и домата на кубчета. Измийте и почистете чушките от семената, като отрежете капачето. Не изхвърляйте частта около дръжката. Нарежете и нея на парчета, ще я вложим в плънката.
Налейте струйка зехтин в тиган и задушете нарязаните зеленчуци, без самите чушки. Задушете настърганите тиквички, нарязаните домати, парченца чушка и стиснете скилидките чесън. Добавете чубрица, черен пипер и сол.
Налейте 2 големи чаени чаши вода в тенджера, сложете бульона и киноата и варете 10-15 минути, след като заври, докато поеме водата.
Изсипете задушените зеленчуци при киноата и разбъркайте плънката.
Напълнете чушките и ги подредете в тавичка. Полейте със струйка зехтин и налейте 1 пръст вода на дъното. Поръсете с щипка сол.
Изпечете ястието за един час на 200 градуса, като по средата на времето обърнете чушките, за да се изпекат равномерно.
Поднесете в компанията на таратор или свежа салата.
Да ви е сладко!
Ани, и аз съм любител на кионоа :)
ОтговорИзтриванеКакто и на булгур, и кускус!
Чудесна идея и изпълнение!
Поздрави :)
Дани и аз съм така. А и разнообразието е важно за организма, защото всички тези зърнени култури ни дават по нещо полезно. Киноата е много богата на протеини. Хапвам я когато тренирам.
ИзтриванеПоздрави
Ани, звучи божествено вкусно! Открих киноата съвсем наскоро и още нямам достатъчно рецепти с нея :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесват Габи! :)
ИзтриванеКиноа не мога да открия, но с булгур ще ги направя! Изглеждат толкова примамливо!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тили, благодаря ти за доверието. Няма да съжаляваш, сигурна съм!
ИзтриванеС просо става също,а то е много полезно
ИзтриванеСъс сигурност ще станат вкусни и с просо.
ИзтриванеМмм, това ще ми хареса и на мен! Муша киноа тук и там, но в пълнени чушки още не съм :) Ще пробвам и в тях! А и снимката е така облизваща! :)
ОтговорИзтриванеТики, дано да съм те изкушила с тях :)) Поздрави
ИзтриванеНаистина са неустоими и аз не бих се спряла! Когато открих киноата все търсех рецепти за нея, докато изведнъж просто започнах да я приготвям като всички останали зърнени и наистина е много вкусна. Рецептата ти е страхотна, а снимките изкусителни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеCandy, точно така е, киноата спокойно замества например ориза във всички ястия, също булгура, елдата. А и е много вкусна и по-полезна от ориза, което е основното й предимство! Благодаря ти за комплимента за снимките. Радвам се, че ти харесват :)
ИзтриванеПрекрасна рецепта! В най-скоро време ще я приготвя, обожавам пълнени чушки.
ОтговорИзтриванеiliannas.blogspot.com
Благодаря Илияна. Да ви е сладко!
ИзтриванеМного ми хареса рецептата, Ани и съвсем скоро ще се възползвам от нея. Правих наскоро едни вкусни тиквички по рецепта на Candy и съм повече от сигурна, че и тези чушки са неустоими. Поздрави, с пожелание за хубав ден!
ОтговорИзтриванеЕлти, радвам се, че ти харесват, колкото и на нас :)
ИзтриванеМНО-ГО ВКУС-НИ!!! Току що ги направих и наистина са толкова вкусни колкото изглеждат!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че са ви харесали Маги.
ИзтриванеБлагодаря ви за коментара Маги. Много се радвам, че рецептата ви е харесала. Леко и свежо лятно ястие. Поздрави и лека вечер.
ОтговорИзтриване