Търсене в този блог

вторник, 7 май 2013 г.

Пресни картофки, запечени на фурна с пресен лапад

Христос Воскресе мили приятели! Бъдете здрави и благословени! 
След тежката и обилна храна по празниците нека да дадем възможност на организма ни да реанимира. 
Предлагам ви едно семпло и същевременно вкусно ястие от запечени пресни картофи и лапад. Реших да разнообразя класическата комбинация от лапад с ориз и ми хрумна да го комбинирам с крехки пресни картофки, пресен лук и чесън. Много ми допадна резултатът. Със сигурност ще повторя. Оказа се, че с повечко въображение човек не е никак трудно да се храни и безмесно :) У дома издържахме две седмици без да консумираме месо, като през цялото това време внесох доста голямо разнообразие на трапезата ни. Не сме спазвали пост. Просто такъв импулс ни дойде и решихме да го последваме :) 
А сега ето какво ви е необходимо за днешната рецепта:


Продукти:

700 г дребни пресни картофи
500 г пресен лапад
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
връзка копър
50 г масло
зехтин
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
сол
150 г кашкавал
250 г Моцарела


    
Измийте добре пресните картофки и ги задушете в маслото, с малко черен пипер и сол. През това време измийте и почистете лапада от жилата по средата на листото и дръжката. Това можете да направите като прегънете листа на две и с помощта на остър нож ги изрежете.
Задушете го в малко зехтин и вода, заедно с нарязаните на ситно пресен лук, пресен чесън и копър. Поръсете със сол и черен пипер на вкус. 
Изсипете задушените пресни картофки на дъното на тавичка. Разпределете равномерно върху тях лапада и зелениите. Поръсете с червен пипер. Настържете обилно кашкавал, нарежете Моцарелата и запечете на 200 градуса докато се разлеят и леко покафенеят.
Поднесете ястието топло, в компанията на зелена салата или таратор.


Да ви е сладко!


Ако са ви останали доста сварени яйца от Великден ето някои предложения как да ги оползотворите:





10 коментара:

  1. Во истину Воскресе!
    Много здраве, любов и благоденствие!
    Чудесна е идеята ти, Ани.
    Предпочитам лапада от тези зелении!
    Слънчево настроение от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито възкресение Христово!, Ани,
    с пожелания за здраве и благоденствие,
    за мир, любов и светлина!
    Чудесни предложения и идеи,
    поздрави и хубави майски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Честито Възкресение,Ани!
    Невероятно добро предложение виждам днес,като за фен на лапада като мен!
    Прекрасни,слънчеви и усмихнати майски дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей,Ани и на теб Честито Възкресение. Постоянно следя блога ти, тъй като много ми харесва, както и днешното ти предложение, което ще пробвам. Благодаря ти и усмихнат ден.

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, Честит празник!
    Много интересна комбинация от картофи и лапад. Непременно ще го пробвам!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Да сте ми живи и здрави и четиримата, Аничко.Прегръщам ви и много ви обичам. Чудни са картофките,много пролетни са наистина.Купих листа цвекло днес.Познай какво ще направя след малко?!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно предложение! Лападът стана вече голям и жилест, но лободата ще ми свърши чудесна работа! Благодаря за идеята!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, приготвих ястието с лобода, картофи и тиквички! Стана страхотно! Благодаря за лесната и вкусна рецепта!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Честит Великден и от мен, Ани! Желая на теб и цялото ти семейство много здраве, благоденствие и много обич.
    Предложението ти е чудно, много, много вкусно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване