В живота си съм опитвала много и най-различни видове пица. Разбира се италианските са ми фаворит, особено с четирите сирена в едно китно Венецианско ресторантче... ех размечтах се :)
Днес, обаче, искам да ви споделя може би една от най-хубавите пици, които съм яла и приготвяла лично, която е достойна да се нарече италианка!
Пица с Прошуто, Моцарела и смокини. Сладко-солена комбинация от продукти - зашеметяващо вкусна, поръсена с щипка черен пипер, струйка зехтин и пресни листенца босилек. Наслада във всяка хапка! Истинско гурме изживяване за вас и вашите приятели. Поканете ги и заедно си доставете това удоволствие.
250 г брашно
20 мл. зехтин
1 пакетче суха мая
щипка сол
160 мл. хладка вода
продукти за пицата:
4-5 с.л. качествено доматено пюре
2 пакета Моцарела ( 250 г)
10 слайса Прошуто
5-6 пресни смокини, нарязани на четвъртинки
черен пипер, сол
зехтин
шепа листенца пресен босилек
Смесете в купа водата, зехтина и маята, докато последната се разтвори. Внимателно изсипете на части брашното и бъркайте, докато получите тесто. Накрая сложете и солта. Добавете още малко брашно, докато спре да ви лепне. Оформете топка, покрийте купата с кухненско фолио и оставете на топло да втаса за около половин час.
Загрейте фурната на 220 градуса.
Тестото е готово за приготвянето на пицата, щом удвои обема си. Намажете голяма тава със зехтин и разстелете с ръце тестото, до големина 30 см. Намажете го с доматеното пюре, като внимавате да оставите около 2,5 см. ръб отстрани. Накъсайте на средно големи парчета топките Моцарела и ги разпределете върху пицата. Навийте и сложете небрежно слайсовете Прошуто тук-там, след което боднете хаотично половината от четвъртинките смокини. Поръсете с щипка сол и черен пипер, полейте със струйка зехтин пицата и печете около 20 минути. Извадете пицата. Нека почине 5 минутки.
Преди поднасянето сложете останалите нарязани смокини, полейте със струйка зехтин и поръсете с пресни листенца босилек.
---------------------------------------
Споделете тази фантастична пица с приятели и вдигнете наздравица с чаша бяло вино ЕТНО, купаж от Мускат и Димят. Направете им впечатление с наситения му аромат, доминиран от нюанси на индрише, липа, акация и билкова пикантност. Добрата му плътност и загладения му вкус за дълго ще оставят ароматен спомен в устата ви.
Адаптирано от Лорейн Паскал
Ании, и аз се размечтах, пицата е просто фантастична! Имам ли възможност някой път, ще опитам тази комбинация! Прекрасна е, поздравления!
ОтговорИзтриванеХубава вечер от мен!
Много ми харесва пицата, Ани! Изглежда невероятно апетитна! Усмивки и сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеПрекрасно! Даже вълнуващо! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНевероятна презентация на вино!Първата снимка е фантастична! А пицата-нямам думи!Поздравления Ани!Ех и аз се размечтах за тази трапеза...Невероятно съчетание ва цветове и вкусове!
ОтговорИзтриванеАни, изглежда фантастично! Провокира желанието ми да опитам и пицата, и виното! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеАни,снимката е неустоима, а комбинацията изкушаваша с нестандартните си вкусове! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеОооо, Ани, страхотна е тази пица! Вчерна видях снимката във фейсбук та се прибрах с торба смокини от пазара, много ги обичам. Комбинацията звучи в много мой стил и май още този уикенд ще я пробвам :) Ще потърся и това вино, много полезна е онформацията за вината която даваш! :)
ОтговорИзтриванеОбожавам такива комбинации и смело експериментирам с тях, но на пица не съм се сещала досега, а тази е просто неустоима и компанията й е достойна! Прекрасен ден, Ани!
ОтговорИзтриванеАни, непременно ще я приготвя, изглежда уникално вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Със сигурност е невероятно вкусна тази пица,а и така обещават снимките ти,Ани!Правила съм със смокини и моцарела-жестока вкусотия,ти обаче даваш нов прочит и много ми допада и този вариант!Хубав ден!
ОтговорИзтриванеАни , от вчера я гледам ! Разкошна е !
ОтговорИзтриванеИмам огромно смокиново дърво в двора , а плодовете му ще уздеят всеки момент ! Ще си спомня рецептата ти след най-много седмица :) ! Благодаря ти за нея !
С поздрав ! Хубава вечер !