събота, 29 юни 2013 г.

Арменски кекс с индийско орехче "MESHKENGOUYZOV GARGANTAG "

   Време е за нещо класически арменско и много вкусно ... Изключително ароматен кекс, с дъх на канела, индийско орехче, масло и орехи. Това, което го прави различен е хрупкавата маслена подложка в комбинация с пухкавия кекс със заквасена сметана, обогатен с аромати и ядки. Несъмнено вдъхновяваща рецепта :) 


Продукти:

2 ч.ч. захар
2 ч.ч. пресято брашно
1 ч.л. бакпулвер
125 г студено масло
1 ч.л. сода
1 ч.ч. заквасена сметана
1 яйце
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. канела
щипка сол

1/2 ч.ч. орехи (и/или шамфъстък)
1 ч.л. канела за поръсване


Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете форма за кекс с масло.
Смесете в купа брашното, бакпулвера и солта, след това добавете нарязаното на малки парченца студено масло и претрийте с ръка, докато получите фини маслени трохи. Добавете захарта и разбъркайте. 
Изсипете половината от тази смес на дъното на формата за печене и притиснете с ръка, докато заравните. 
Шупнете содата в заквасената сметана, прибавете леко разбитото с вилица яйце, индийското орехче и канелата, след което сложете останалата суха маслена смес и разбъркайте добре. Изсипете тестото във формата за печене, поръсете с натрошени орехи или шамфъстък и с малко канела и изпечете кекса за 45 минути. Изчакайте да се охлади, преди да го извадите от формата. 


Да ви е сладко!



11 коментара:

  1. Обожавам подобни предложения и със сигурност ще опитам някой път сладкиша ти, Ани. Чудесно изглежда и звучи!
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, кексът изглежда невероятно! И по начинът, по който го описваш, ми се иска да се пресегна през монитора и да си взема парченце. Чудесни снимки! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Е,как обичам това в теб!Никога не изгубвай традициите си.Това истински уникалното в корените ти.Браво Ани,страхотно!Не съм забравила какво съм ти обещала,ще ти се обадя скоро мила.

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, чудесно предложение!
    И снимките ти са прекрасни!
    Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, изглежда като невероятно съчетание на аромати и вкусове. Включвам си го в списъка за опитване :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ани, страхотно предложение...Ще го пробвам задължително, изглежда много, много вкусно...

    ОтговорИзтриване
  7. Почти не познавам арменската кухня. Покрай теб се докосвам до нея и ми е много интересно! :) Сладкишът изглежда и звучи многооо вкусно!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте Ани, моля да ми кажете къде допуснах грешка.... защото хрупкавата подложка се получи " доста хрупкава" - не се реже с нож. Иначе е прекрасен десерт.
    Дора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Дора, да не би да сте го натъпкали прекалено много. Това е маслено тесто и ако се натъпче прекалено силно може да стане много твърдо. Иначе десертът е изключително вкусен и много се радвам, че ви е харесал.

      Изтриване
  9. Тя изглежда като много по-различна схема, тя изглежда вкусно.

    ОтговорИзтриване