Време е за нещо класически арменско и много вкусно ... Изключително ароматен кекс, с дъх на канела, индийско орехче, масло и орехи. Това, което го прави различен е хрупкавата маслена подложка в комбинация с пухкавия кекс със заквасена сметана, обогатен с аромати и ядки. Несъмнено вдъхновяваща рецепта :)
Продукти:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. пресято брашно
1 ч.л. бакпулвер
125 г студено масло
1 ч.л. сода
1 ч.ч. заквасена сметана
1 яйце
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. канела
щипка сол
1/2 ч.ч. орехи (и/или шамфъстък)
1 ч.л. канела за поръсване
Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете форма за кекс с масло.
Смесете в купа брашното, бакпулвера и солта, след това добавете нарязаното на малки парченца студено масло и претрийте с ръка, докато получите фини маслени трохи. Добавете захарта и разбъркайте.
Изсипете половината от тази смес на дъното на формата за печене и притиснете с ръка, докато заравните.
Шупнете содата в заквасената сметана, прибавете леко разбитото с вилица яйце, индийското орехче и канелата, след което сложете останалата суха маслена смес и разбъркайте добре. Изсипете тестото във формата за печене, поръсете с натрошени орехи или шамфъстък и с малко канела и изпечете кекса за 45 минути. Изчакайте да се охлади, преди да го извадите от формата.
Да ви е сладко!
Обожавам подобни предложения и със сигурност ще опитам някой път сладкиша ти, Ани. Чудесно изглежда и звучи!
ОтговорИзтриванеХубава вечер! :)
Ани, кексът изглежда невероятно! И по начинът, по който го описваш, ми се иска да се пресегна през монитора и да си взема парченце. Чудесни снимки! :)
ОтговорИзтриванеЕ,как обичам това в теб!Никога не изгубвай традициите си.Това истински уникалното в корените ти.Браво Ани,страхотно!Не съм забравила какво съм ти обещала,ще ти се обадя скоро мила.
ОтговорИзтриванеАни, чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеИ снимките ти са прекрасни!
Усмихната неделя!
Ани, изглежда като невероятно съчетание на аромати и вкусове. Включвам си го в списъка за опитване :)
ОтговорИзтриванеАни, страхотно предложение...Ще го пробвам задължително, изглежда много, много вкусно...
ОтговорИзтриванеПочти не познавам арменската кухня. Покрай теб се докосвам до нея и ми е много интересно! :) Сладкишът изглежда и звучи многооо вкусно!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Ани, моля да ми кажете къде допуснах грешка.... защото хрупкавата подложка се получи " доста хрупкава" - не се реже с нож. Иначе е прекрасен десерт.
ОтговорИзтриванеДора
Здравейте Дора, да не би да сте го натъпкали прекалено много. Това е маслено тесто и ако се натъпче прекалено силно може да стане много твърдо. Иначе десертът е изключително вкусен и много се радвам, че ви е харесал.
ИзтриванеТя изглежда като много по-различна схема, тя изглежда вкусно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Изтриване