Скъпи приятели, както ви обещах, започвам с представянето на рубрика с рецепти, подходящи за седем от вината на винарска изба "ЕТНО".
Първата рецепта, която ще ви предложа тази седмица е елегантен ягодов галет.
350 г брашно
150 г меко масло
5 с.л. захар
щипка сол
3-4 с.л. студена вода
продукти за ягодовия топинг:
700 г пресни ягоди
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. нишесте
3-4 с.л. филирани бадеми, предварително леко запечени
1 яйце за намазване
2-3 стръкчета прясна мента за украса
Смесете в купа брашното, захарта и солта. Нарежете на малки парченца мекото масло и внимателно претрийте с ръка, докато получите меки маслени трохи. Добавете водата и размесете с ръка, докато оформите топка меко тесто. Увийте го във фолио и го приберете да почине в хладилника за половин час.
Измийте ягодите. Отрежете зелената част и ги нарежете на половинки. Сложете ги в тиган и ги поръсете с 1/2 ч.ч. захар. Кипнете ги. Прецедете сока от ягодите в купа, добавете няколко лъжици от него в малка купичка с 1 с.л. нишесте, разбъркайте да се разтвори и след това го излейте обратно в сока и го върнете на котлона да сгъсти. След това добавете и ягодите и разбъркайте внимателно. Бъркайте, докато получите смес с гъстотата на ягодово сладко.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете тестото от хладилника и го разточете, с помощта на точилка. Не е необходимо да има правилна кръгла форма.
Постелете голяма, плоска тава с хартия за печене. Сложете точилката в единия край на тестото, повдигнете единия край и внимателно прехвърлете разточеното тесто върху хартията за печене. Изсипете ягодовото сладко в средата на тестото. Разпределете го равномерно по-средата, така че да остане празно място, което да прегънете. С пръсти завийте свободните краища тесто към центъра, като леко ги застъпвайте.
Намажете борда на галета с разбито яйце, който ще придаде повече блясък, и изпечете в предварително загрята фурна за 20 минути.
Намажете борда на галета с разбито яйце, който ще придаде повече блясък, и изпечете в предварително загрята фурна за 20 минути.
Поръсете готовия галет с печените филирани бадеми и украсете със стръкчета прясна мента.
----------------------
Представихте си чудесни и ароматни вина в компанията на този вкусен ягодов галет.
Много от вас предположиха, че идеално би си подхождал с чаша розе...
Аз ви казвам наздраве с чаша EТНО РОЗЕ, купаж от Мавруд и Каберне Совиньон. Неговият интензивен, плодов аромат е доминиран от червени горски плодове, с фини нюанси на малина и ягода и ще допълни идеално вкуса на десерта, като ви остави с усещането за мека свежест.
Да ви е сладко!
Много от вас предположиха, че идеално би си подхождал с чаша розе...
Аз ви казвам наздраве с чаша EТНО РОЗЕ, купаж от Мавруд и Каберне Совиньон. Неговият интензивен, плодов аромат е доминиран от червени горски плодове, с фини нюанси на малина и ягода и ще допълни идеално вкуса на десерта, като ви остави с усещането за мека свежест.
Да ви е сладко!
Много апетитен галет, Ани :) Записах си и първия урок по вино-съчетаване :) Поздрави :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Тики. Надявам се да съм ти полезна. Поздрави
ИзтриванеАни, галетът изглежда невероятно вкусно! Чудесна рецепта! :)
ОтговорИзтриванеДани, много си мила, както винаги. Благодаря!
ИзтриванеЩе си водя записки за вината, Ани :) Десертът е със запазено място в кулинарния тефтер, но щом го направя ще се сетя и за чашка розе. Благодаря за урок номер 1 :) Хубав и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеЕлти, ще се радвам, ако комбинацията ти хареса :)
ИзтриванеРозе да бъде ! Идеално е !
ОтговорИзтриванеСлънчев ден ,Ани !
Благодаря ти Ивана. Хубав уикенд
ИзтриванеНаистина много елегантно предложение, Ани
ОтговорИзтриванеи вярвам ти, чудесен избор на Розе.
А така описани, сякаш усетих ароматите...
Сърдечни поздрави,
слънчеви и усмихнати юнски дни, Диана
Дианка, благодаря ти за хубавите думи. Да ти е сладко!
ИзтриванеАни,наистина неустоим галет,но покажи и бутилката вино, та като го видим, да си го купим.Нали това е целта!Поздравления!
ОтговорИзтриванеТанче, взимам си бележка за следващия път :) Благодаря ти!
ИзтриванеМмм, прииска ми се веднага парченце от това изкушение! И чашка от ароматното розе!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за урока, Ани! Ще съм редовна и прилежна ученичка и занапред! Да видим накрая от кое ще съм впечатлена най-много, много ще ми е интересно :)
Поздрави и много усмивки от мен, мила!
Ирма, надявам се да успея да ви заинтригувам с вкусни и ароматни комбинации. Поздрави и от мен
Изтриванес черешки дали ще стане? :)
ОтговорИзтриванеЩе стане да, но няма да е толкова сладък. Галет може да се направи с всякакви плодове, например ще стане много хубав с кайсии.
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеТотално блаженство е десертчето ти,Ани!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Роска :))
ИзтриванеРазкошно изглежда! И с любимите ми ягоди, мммм... :)
ОтговорИзтриванеБлагодаряя
ИзтриванеНаправих го.....неустоим е.....рецептата е много сполучлива, а самият галет: вкусен и нежно топящ се в устата.....разбира се в компанията на хубаво розе и топка ванилов сладолед....Знам, че направих галет за първи път, но никак няма да е последен.....
ОтговорИзтриванеЗдравейте Катя, много ви благодаря, че ми писахте. Много ме зарадвахте. Галетът е фантастичен наистина, лек, не много сладък и оригинален. Да ви е сладко.
Изтриване