сряда, 5 юни 2013 г.

Ягодов галет и глътка розе

   Скъпи приятели, както ви обещах, започвам с представянето на рубрика с рецепти, подходящи за седем от вината на винарска изба "ЕТНО". 
    Първата рецепта, която ще ви предложа тази седмица е елегантен ягодов галет. 


Продукти за тестото:

350 г брашно
150 г меко масло
5 с.л. захар
щипка сол
3-4 с.л. студена вода

продукти за ягодовия топинг:

700 г пресни ягоди
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. нишесте

3-4 с.л. филирани бадеми, предварително леко запечени
1 яйце за намазване
2-3 стръкчета прясна мента за украса

Смесете в купа брашното, захарта и солта. Нарежете на малки парченца мекото масло и внимателно претрийте с ръка, докато получите меки маслени трохи. Добавете водата и размесете с ръка, докато оформите топка меко тесто. Увийте го във фолио и го приберете да почине в хладилника за половин час. 
Измийте ягодите. Отрежете зелената част и ги нарежете на половинки. Сложете ги в тиган и ги поръсете с 1/2 ч.ч. захар. Кипнете ги. Прецедете сока от ягодите в купа, добавете няколко лъжици от него в малка купичка с 1 с.л. нишесте, разбъркайте да се разтвори и след това го излейте обратно в сока и го върнете на котлона да сгъсти. След това добавете и ягодите и разбъркайте внимателно. Бъркайте, докато получите  смес с гъстотата на ягодово сладко. 
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете тестото от хладилника и го разточете, с помощта на точилка. Не е необходимо да има правилна кръгла форма. 
Постелете голяма, плоска тава с хартия за печене. Сложете точилката в единия край на тестото, повдигнете единия край и внимателно прехвърлете разточеното тесто върху хартията за печене. Изсипете ягодовото сладко в средата на тестото. Разпределете го равномерно по-средата, така че да остане празно място, което да прегънете. С пръсти завийте свободните краища тесто към центъра, като леко ги застъпвайте.


Намажете борда на галета с разбито яйце, който ще придаде повече блясък, и изпечете в предварително загрята фурна за 20 минути.
Поръсете готовия галет с печените филирани бадеми и украсете със стръкчета прясна мента.
----------------------
Представихте си чудесни и ароматни вина в компанията на този вкусен ягодов галет.
Много от вас предположиха, че идеално би си подхождал с чаша розе...

Аз ви казвам наздраве с чаша EТНО РОЗЕ, купаж от Мавруд и Каберне Совиньон. Неговият  интензивен, плодов аромат е доминиран от червени горски плодове, с фини нюанси на малина и ягода и ще допълни идеално вкуса на десерта, като ви остави с усещането за мека свежест.

Да ви е сладко!





23 коментара:

  1. Много апетитен галет, Ани :) Записах си и първия урок по вино-съчетаване :) Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Тики. Надявам се да съм ти полезна. Поздрави

      Изтриване
  2. Ани, галетът изглежда невероятно вкусно! Чудесна рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много си мила, както винаги. Благодаря!

      Изтриване
  3. Ще си водя записки за вината, Ани :) Десертът е със запазено място в кулинарния тефтер, но щом го направя ще се сетя и за чашка розе. Благодаря за урок номер 1 :) Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти, ще се радвам, ако комбинацията ти хареса :)

      Изтриване
  4. Розе да бъде ! Идеално е !
    Слънчев ден ,Ани !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ивана. Хубав уикенд

      Изтриване
  5. Наистина много елегантно предложение, Ани
    и вярвам ти, чудесен избор на Розе.
    А така описани, сякаш усетих ароматите...
    Сърдечни поздрави,
    слънчеви и усмихнати юнски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти за хубавите думи. Да ти е сладко!

      Изтриване
  6. Ани,наистина неустоим галет,но покажи и бутилката вино, та като го видим, да си го купим.Нали това е целта!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, взимам си бележка за следващия път :) Благодаря ти!

      Изтриване
  7. Ммм, прииска ми се веднага парченце от това изкушение! И чашка от ароматното розе!
    Благодаря за урока, Ани! Ще съм редовна и прилежна ученичка и занапред! Да видим накрая от кое ще съм впечатлена най-много, много ще ми е интересно :)
    Поздрави и много усмивки от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, надявам се да успея да ви заинтригувам с вкусни и ароматни комбинации. Поздрави и от мен

      Изтриване
  8. Анонимен9 юни 2013 г., 20:14

    с черешки дали ще стане? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане да, но няма да е толкова сладък. Галет може да се направи с всякакви плодове, например ще стане много хубав с кайсии.

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    4. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  9. Тотално блаженство е десертчето ти,Ани!

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошно изглежда! И с любимите ми ягоди, мммм... :)

    ОтговорИзтриване