Обещах ви вкусен десерт с кайсии и малини и спазвам обещанието си. Сега е сезонът на кайсиите, които аз обожавам.
Приготвих пая с много обич за погачата на едно много сладко бебче на име Габриела. Дано животът й бъде така сладък и слънчев като този десерт! :) Всъщност тя вече е късметлийка, защото си има прекрасно семейство!
Паят е много приятно балансиран на вкус с подложка от маслено тесто, нежен и свеж, млечен крем, и сладко от кайсии. Декориран е с пресни малини за разкош.
200 г брашно
1/3 ч.ч. захар
125 г меко масло
щипка сол
1 яйце
продукти за крема:
250 мл. прясно мляко
2 жълтъка
5 с.л. захар
2 с.л. царевично нишесте
1 ванилия
кората от 1/2 лимон
300 мл. заквасена сметана
продукти за кайсиевия топинг:
8-9 бр пресни, по-твърди кайсии
1 кафена ч.ч. захар
1 с.л. царевично нишесте
1/2 кафена ч.ч. вода
пресни малини
Започнете с масленото тесто. Приготвя се изключително лесно.
Смесете в купа брашното, захарта и солта. Нарежете мекото масло на малки парченца и започнете да го претривате с ръка, заедно със сухите съставки. Чукнете яйцето и хубаво омесете всичко, докато получите тесто. Увийте го в кухненско фолио и го приберете в хладилника за поне 20 минути.
През това време пригответе крема за пая.
Сложете в купа захарта, нишестето и ванилията. Добавете двата жълтъка и бъркайте с миксер. Налейте внимателно прясното мляко и хубаво разбийте сместа. Прехвърлете в тенджера на котлона и сварете на най-ниската степен пухкав крем, като непрекъснато бъркате. Отстранете, оставете леко да се охлади и сложете лимоновата кора. След това разбъркайте хубаво крема с миксер, заедно със заквасената сметана. Кремът е готов. Приберете в хладилника, за да се охлади добре.
Извадете тестото от хладилника. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете кръгла тавичка или форма за пай обилно с масло. Разстелете тестото на дъното и с ръце го разпределете по стените и дъното. Ако желаете можете и да го разточите, но според мен не е необходимо. С масленото тесто се работи много лесно. Набодете го с вилица по дъното. Сложете отгоре хартия за печене и изсипете боб или друга тежест. Пъхнете във фурната и го печете около 20 минути, след което отстранете хартията с тежеста и печете още 5 минути. Оставете го да изстине добре. Прекарайте нож по ръба и внимателно обърнете формата, за да извадите подложката.
Измийте и нарежете кайсиите на половинки, след което на четвъртинки. Сложете ги в тиган на котлона и ги поръсете със захар и малко вода. Бъркайте внимателно, за да не се разкашкат. Когато захарта стане на сироп извадете внимателно плодовете и добавете 1 с.л. нишесте, предварително разбъркана с няколко лъжици вода, за да се стопи. Разбъркайте и щом усетите, че се сгъстява соса върнете плодовете обратно в тигана. Внимателно разбъркайте и отстранете от котлона. Когато поизстинат, ако желаете, обелете кайсиите от люспите. Старайте се да запазите цялостта на плодовете.
Сглобяване на пая:
Излейте крема в средата на маслената подложка и с лъжица го разнесете равномерно. Подредете кайсиите в каквато форма желаете. Боднете малините отстрани.
Охладете пая добре и го поднесете студен.
Да ви е сладко!
страхотен, свеж пай...ще си търся повод да го направя и аз...:p
ОтговорИзтриванеНяма да съжаляваш Анастиасия!:) Поздрави
ИзтриванеАни, чудесен и богат на вкусове плодов десерт. Определено ще е вкусен. А на малката Габриела желая много здраве и щастливо детство!
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая!
П.П. Радвам се, че имах възможност да се запознаем в събота, много лъчезарен и топъл човек си. Всичко най-добро от мен!
Благодаря ти Гери, и ти си много мило момиче :) Беше ми приятно да се запознаем :)
ИзтриванеКрасота! Много свеж и ароматен пай!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Тили, много си мила, както винаги. Сърдечен поздрав
ИзтриванеАни, наистина слънчев и красив десерт!Мярнах го във фейса и го следя, за да му се насладя още веднъж,за съжаление само виртуално!Поздрави!
ОтговорИзтриванеТанче, защо само виртуално? Не е от най-калоричните, а и сега е сезонът на кайсиите :)
ИзтриванеРазкошен е, Ани! Толкова е слънчев на вид, не случайно си го избрала за детенце :) Сигурна съм, че и вкусът му носи истинска наслада! Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеЕлти, много е хубав, нежен и вкусен пай. Поздрави и благодаря
ИзтриванеСтрахотен пай. Какъв е размерът на формата?
ОтговорИзтриванеРазмерът на формата ми е 23 см. Не е форма за десерти, но такава имах. Ако го правите в кръгла, просто леко прищипете борда с пръсти и го накъдрете :)
ИзтриванеИ красив,и забележителен като комбинация ти е десерта,Ани!Кайсиите греят като слънце,като едно огромно цвете,а кремчето така с квасената сметана ми е много по душа!Сърдечен поздрав!
ОтговорИзтриванеРоска, много си мила, благодаря. Много слънчев стана сладкиша. Отдавна исках да направя нещо вкусничко с кайсии и това беше една много успешна импровизация :)
ИзтриванеПривет и от мен Ани! Поздравления за прекрасния блог! Мога само да се уча от теб и се радвам, че имах възможност да се срещнем на живо! С пожелание за много слънчеви дни и вкуснотийки :)
ОтговорИзтриванеЗдравей лъчезарна Люси. И на мен ми беше много приятно да се запознаем :) Сърдечен поздрав
ИзтриванеАни, поздравления за прекрасния десерт, който ни поднасяш! С удоволствие бих го приготвила. Много е красив и цветен! Интересна комбинация от заквасена сметана и крем, благодаря за споделеното! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМари, благодаря ти. Кремът е много нежен и приятно свеж. Идеално кореспондира на сладкото от кайсии и масления блат.
ОтговорИзтриванеТакова слънце си направила!Наистина грее!Като теб де.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти хубавице :)
ИзтриванеУникално! Нямам думи колко е лек. Моята интерпретация е с череши и стана страхотно!
ОтговорИзтриване