Търсене в този блог

понеделник, 24 юни 2013 г.

Пай с кайсии и малини

Обещах ви вкусен десерт с кайсии и малини и спазвам обещанието си. Сега е сезонът на кайсиите, които аз обожавам. 
Приготвих пая с много обич за погачата на едно много сладко бебче на име Габриела. Дано животът й бъде така сладък и слънчев като този десерт! :) Всъщност тя вече е късметлийка, защото си има прекрасно семейство! 
Паят е много приятно балансиран на вкус с подложка от маслено тесто, нежен и свеж, млечен крем, и сладко от кайсии. Декориран е с пресни малини за разкош. 


Продукти за масления блат:

200 г брашно
1/3 ч.ч. захар
125 г меко масло
щипка сол
1 яйце

продукти за крема:

250 мл. прясно мляко
2 жълтъка
5 с.л. захар
2 с.л. царевично нишесте
1 ванилия
кората от 1/2 лимон
300 мл. заквасена сметана

продукти за кайсиевия топинг:

8-9 бр пресни, по-твърди кайсии
1 кафена ч.ч. захар
1 с.л. царевично нишесте
1/2 кафена ч.ч. вода

пресни малини


Започнете с масленото тесто. Приготвя се изключително лесно. 
Смесете в купа брашното, захарта и солта. Нарежете мекото масло на малки парченца и започнете да го претривате с ръка, заедно със сухите съставки. Чукнете яйцето и хубаво омесете всичко, докато получите тесто. Увийте го в кухненско фолио и го приберете в хладилника за поне 20 минути. 
През това време пригответе крема за пая.
Сложете в купа захарта, нишестето и ванилията. Добавете двата жълтъка и бъркайте с миксер. Налейте внимателно прясното мляко и хубаво разбийте сместа. Прехвърлете в тенджера  на котлона и сварете на най-ниската степен пухкав крем, като непрекъснато бъркате. Отстранете, оставете леко да се охлади и сложете лимоновата кора. След това разбъркайте хубаво крема с миксер, заедно със заквасената сметана. Кремът е готов. Приберете в хладилника, за да се охлади добре.
Извадете тестото от хладилника. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете кръгла тавичка или форма за пай обилно с масло. Разстелете тестото на дъното и с ръце го разпределете по стените и дъното. Ако желаете можете и да го разточите, но според мен не е необходимо. С масленото тесто се работи много лесно. Набодете го с вилица по дъното. Сложете отгоре хартия за печене и изсипете боб или друга тежест. Пъхнете във фурната и го печете около 20 минути, след което отстранете хартията с тежеста и печете още 5 минути. Оставете го да изстине добре. Прекарайте нож по ръба и внимателно обърнете формата, за да извадите подложката. 
Измийте и нарежете кайсиите на половинки, след което на четвъртинки. Сложете ги в тиган на котлона и ги поръсете със захар и малко вода. Бъркайте внимателно, за да не се разкашкат.  Когато захарта стане на сироп извадете внимателно плодовете и добавете 1 с.л. нишесте, предварително разбъркана с няколко лъжици вода, за да се стопи. Разбъркайте и щом усетите, че се сгъстява соса върнете плодовете обратно в тигана. Внимателно разбъркайте и отстранете от котлона. Когато поизстинат, ако желаете, обелете кайсиите от люспите. Старайте се да запазите цялостта на плодовете. 


Сглобяване на пая:

Излейте крема в средата на маслената подложка и с лъжица го разнесете равномерно. Подредете кайсиите в каквато форма желаете. Боднете малините отстрани. 
Охладете пая добре и го поднесете студен.

Да ви е сладко!


21 коментара:

  1. страхотен, свеж пай...ще си търся повод да го направя и аз...:p

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, чудесен и богат на вкусове плодов десерт. Определено ще е вкусен. А на малката Габриела желая много здраве и щастливо детство!
    Хубав ден ти желая!

    П.П. Радвам се, че имах възможност да се запознаем в събота, много лъчезарен и топъл човек си. Всичко най-добро от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери, и ти си много мило момиче :) Беше ми приятно да се запознаем :)

      Изтриване
  3. Красота! Много свеж и ароматен пай!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, много си мила, както винаги. Сърдечен поздрав

      Изтриване
  4. Ани, наистина слънчев и красив десерт!Мярнах го във фейса и го следя, за да му се насладя още веднъж,за съжаление само виртуално!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, защо само виртуално? Не е от най-калоричните, а и сега е сезонът на кайсиите :)

      Изтриване
  5. Разкошен е, Ани! Толкова е слънчев на вид, не случайно си го избрала за детенце :) Сигурна съм, че и вкусът му носи истинска наслада! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти, много е хубав, нежен и вкусен пай. Поздрави и благодаря

      Изтриване
  6. Страхотен пай. Какъв е размерът на формата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Размерът на формата ми е 23 см. Не е форма за десерти, но такава имах. Ако го правите в кръгла, просто леко прищипете борда с пръсти и го накъдрете :)

      Изтриване
  7. И красив,и забележителен като комбинация ти е десерта,Ани!Кайсиите греят като слънце,като едно огромно цвете,а кремчето така с квасената сметана ми е много по душа!Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, много си мила, благодаря. Много слънчев стана сладкиша. Отдавна исках да направя нещо вкусничко с кайсии и това беше една много успешна импровизация :)

      Изтриване
  8. Привет и от мен Ани! Поздравления за прекрасния блог! Мога само да се уча от теб и се радвам, че имах възможност да се срещнем на живо! С пожелание за много слънчеви дни и вкуснотийки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей лъчезарна Люси. И на мен ми беше много приятно да се запознаем :) Сърдечен поздрав

      Изтриване
  9. Ани, поздравления за прекрасния десерт, който ни поднасяш! С удоволствие бих го приготвила. Много е красив и цветен! Интересна комбинация от заквасена сметана и крем, благодаря за споделеното! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Мари, благодаря ти. Кремът е много нежен и приятно свеж. Идеално кореспондира на сладкото от кайсии и масления блат.

    ОтговорИзтриване
  11. Такова слънце си направила!Наистина грее!Като теб де.

    ОтговорИзтриване
  12. Уникално! Нямам думи колко е лек. Моята интерпретация е с череши и стана страхотно!

    ОтговорИзтриване