Търсене в този блог

сряда, 10 юли 2013 г.

Телешко с манатарки и печени картофки с розмарин

    Днес ви поднасям крехко телешко месо с манатарки. Сервирам го с ароматни печени картофки с розмарин. Сготвих ястието, мариновано в червено вино Каберне Совиньон и Мавруд. 


Продукти за маринатата:

1 кг телешки врат
1-2 с.л. горчица
150 мл червено вино ЕТНО Каберне Совиньон и Мавруд

1 глава червен лук
5-6 скилидки чесън
2 моркова
2 с.л. каперси
200 г замразени или сушени манатарки
50 г масло
150 мл червено вино ЕТНО Каберне Совиньон и Мавруд
прясна мащерка
2 дафинови листа
зехтин
черен пипер
сол

1 кг дребни пресни картофи
2 стръка, нарязан на ситно пресен розмарин
черен пипер
червен пипер
сол
50 г масло
зехтин

Почистете телешкото от мазнините. Намажете го с горчица и го сложете за 24 часа в марината от червено вино. На другия ден го сложете в гювеч. Нарежете лука и чесъна на ситно, сложете нарязаните моркови и каперси. Поръсете с подправките, сложете дафиновите листа и полейте с червено вино и зехтин. 
Задушете манатарките в масло и ги подправете със сол и черен пипер. Ако сте взели сушени,  предварително ги накиснете във вряща вода, за да набъбнат. Добавете и тях в гювеча. Налейте малко вода и печете на 200 градуса в продължение на 1 час, след което намалете фурната на 150 градуса и печете още 3 часа.
Обелете и измийте картофките. Нарежете ги на четири. Сложете ги в тавичка. Поръсете с подправките, сложете кубчета масло, полейте с малко зехтин и печете за 30-40 минути на 250 градуса. 
Поднесете телешкото с манатарки с гарнитура печени картофи с розмарин.



----------------------------------------------------

Знаете, че хубавите вина се използват не само за пиене, но и в кулинарията. Дори е задължително условие да се готви с качествено вино. Аз заложих на ЕТНО Каберне совиньон и Мавруд за моето телешко с манатарки и резултатът беше крехко и сочно месо. 
Каберне совиньон и Мавруд са страхотна комбина заедно – кабернето предлага мекота и  копринена текстура, докато Маврудът от своя страна притежава характерност, която придава живот на виното. Така един друг тези два сорта подчертават качествата си перфектно и са идеалният приятел на задушените червени меса. 

Наздраве и да ви е сладко!

16 коментара:

  1. Страхотно телешко, Ани!
    ОСвен, че е апетитно, сигурна съм, че е и много крехко. А за съчетанието с манатарки :) е излишно да казвам колко е добро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Пепи! Това ястие е от онези неизменни класики, които винаги ще са на мода :)

      Изтриване
  2. Страхотна рецепта!Чудесна комбинация;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Анастасия. Радвам се, че ти харесва :)

      Изтриване
  3. Чудесно е станало това телешко !
    Поздрави,Ани!

    ОтговорИзтриване
  4. Крехко и вкусно. С чаша вино-особено в хладните вечери от послендата седмица- очаквано добра комбинация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхчеее, много хубаво интервю в сп. Меню, поздравления! Прекрасна си!!
      Благодаря ти, с чаша вино е разкошно това телешко.

      Изтриване
  5. Много сочно и вкусно, Ани! Подходяща вечеря за настоящия сезон! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, както винаги си много мила. Поздрави

      Изтриване
  6. Телешко... и то с манатарки и бутилка вино за разкош!!! Ани, тотално съм привлечена! Изключителна рецепта и презентация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy :)) радвам се, че те изкуших, надявам се да го опиташ ;) Благодаря от сърце!

      Изтриване
  7. Първо във ФБ ми хвана окото това прекрасно ястие! Крехко , ароматно телешко, неустоимо картофки! Поднесено както само ти можеш!
    Ани, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, а за картофките нямам думи. Влюбени сме в тях. Мерси много

      Изтриване
  8. От два дни искам да го посетя това телешко , разгеле тази вечер успях :) ! Изглежда божествено ,Ани ! Снимката е много стилна !
    Хубав петък !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, радвам се, че ти харесва. Неустоимо е! Хубав уикенд мила.

      Изтриване