Днес ви поднасям крехко телешко месо с манатарки. Сервирам го с ароматни печени картофки с розмарин. Сготвих ястието, мариновано в червено вино Каберне Совиньон и Мавруд.
Продукти за маринатата:
1 кг телешки врат
1-2 с.л. горчица
150 мл червено вино ЕТНО Каберне Совиньон и Мавруд
1 глава червен лук
5-6 скилидки чесън
2 моркова
2 с.л. каперси
200 г замразени или сушени манатарки
50 г масло
150 мл червено вино ЕТНО Каберне Совиньон и Мавруд
прясна мащерка
2 дафинови листа
зехтин
черен пипер
сол
1 кг дребни пресни картофи
2 стръка, нарязан на ситно пресен розмарин
черен пипер
червен пипер
сол
50 г масло
зехтин
Почистете телешкото от мазнините. Намажете го с горчица и го сложете за 24 часа в марината от червено вино. На другия ден го сложете в гювеч. Нарежете лука и чесъна на ситно, сложете нарязаните моркови и каперси. Поръсете с подправките, сложете дафиновите листа и полейте с червено вино и зехтин.
Задушете манатарките в масло и ги подправете със сол и черен пипер. Ако сте взели сушени, предварително ги накиснете във вряща вода, за да набъбнат. Добавете и тях в гювеча. Налейте малко вода и печете на 200 градуса в продължение на 1 час, след което намалете фурната на 150 градуса и печете още 3 часа.
Обелете и измийте картофките. Нарежете ги на четири. Сложете ги в тавичка. Поръсете с подправките, сложете кубчета масло, полейте с малко зехтин и печете за 30-40 минути на 250 градуса.
Поднесете телешкото с манатарки с гарнитура печени картофи с розмарин.
----------------------------------------------------
Знаете, че хубавите вина се използват не само за пиене, но и в кулинарията. Дори е задължително условие да се готви с качествено вино. Аз заложих на ЕТНО Каберне совиньон и Мавруд за моето телешко с манатарки и резултатът беше крехко и сочно месо.
Каберне совиньон и Мавруд са
страхотна комбина заедно – кабернето предлага мекота и копринена текстура,
докато Маврудът от своя страна притежава характерност, която придава живот на
виното. Така един друг тези
два сорта подчертават качествата си перфектно и са идеалният приятел на задушените червени меса.
Страхотно телешко, Ани!
ОтговорИзтриванеОСвен, че е апетитно, сигурна съм, че е и много крехко. А за съчетанието с манатарки :) е излишно да казвам колко е добро!
Благодаря ти Пепи! Това ястие е от онези неизменни класики, които винаги ще са на мода :)
ИзтриванеСтрахотна рецепта!Чудесна комбинация;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Анастасия. Радвам се, че ти харесва :)
ИзтриванеЧудесно е станало това телешко !
ОтговорИзтриванеПоздрави,Ани!
Дани, много си мила, благодаря ти.
ИзтриванеКрехко и вкусно. С чаша вино-особено в хладните вечери от послендата седмица- очаквано добра комбинация!
ОтговорИзтриванеМъхчеее, много хубаво интервю в сп. Меню, поздравления! Прекрасна си!!
ИзтриванеБлагодаря ти, с чаша вино е разкошно това телешко.
Много сочно и вкусно, Ани! Подходяща вечеря за настоящия сезон! Усмивки!
ОтговорИзтриванеДани, както винаги си много мила. Поздрави
ИзтриванеТелешко... и то с манатарки и бутилка вино за разкош!!! Ани, тотално съм привлечена! Изключителна рецепта и презентация!
ОтговорИзтриванеCandy :)) радвам се, че те изкуших, надявам се да го опиташ ;) Благодаря от сърце!
ИзтриванеПърво във ФБ ми хвана окото това прекрасно ястие! Крехко , ароматно телешко, неустоимо картофки! Поднесено както само ти можеш!
ОтговорИзтриванеАни, поздравления!
Тили, а за картофките нямам думи. Влюбени сме в тях. Мерси много
ИзтриванеОт два дни искам да го посетя това телешко , разгеле тази вечер успях :) ! Изглежда божествено ,Ани ! Снимката е много стилна !
ОтговорИзтриванеХубав петък !
Ваня, радвам се, че ти харесва. Неустоимо е! Хубав уикенд мила.
Изтриване