Търсене в този блог

четвъртък, 18 юли 2013 г.

Пълнени смокини със синьо сирене и орехи, увити в прошуто

    Ако искате да изненадате вашите гости или просто да поглезите вашите любими хора, поднесете им това смокинено гурме предястие и бъдете сигурни, че ще ги впечатлите. Сладко-соленият вкус на смокинята в новото й амплоа ще бъде съвършен, допълнен от чаша Шардоне.



Продукти:

7-8 бр. меки смокини
150 г синьо сирене
1 с.л. течен мед
2 с.л. печени, млени орехи
10 бр. слайса прошуто
пресен спанак и рукола за поднасяне
струйка зехтин


Сложете смокинята да легне върху по-широкото си дъно. Разрежете я на кръст откъм дръжката й, без да разрязвате до долу. Пъхнете щедро парче синьо сирене, полейте със струйка мед и поръсете с печени, млени орехи. Накрая увийте смокинята в слайс прошуто.
По същия начин напълнете и останалите смокини. Подредете ги в тавичка, полейте с тънка струйка зехтин и запечете смокините на 200 градуса за 15-20 минути, докато сиренето се стопи.
Поднесете върху канапе от пресен спанак и рукола.


----------------------------------------------------

Виното, което най-много подхожда на вашето изискано предястие е свежото, цветно и елегантно бяло вино ЕТНО Шардоне. Със своя интензивен аромат, с нюанс на бели цветчета, праскова и зряла ябълка, то е идеалният партньор на вашата хапка смокиня. Ще усетите прилив на зрели плодове и деликатен нюанс на ванилия. Прекрасно младо, бяло вино, с намек за комплексност!
ЕТНО Шардоне е носител на медал от най-престижния винен фестивал за шардонета, който се провежда ежегодно във Франция - сребърен медал Шардоне дю Монд 2013, както и сребърен медал от Балкански винен форум 2012.

Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Чудесно е, Ани! И съм сигурна, че на смокините им е много уютно в новото амплоа.
    Прекрасен ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Анче, страхотно предложение, много ми допада, отлично мезе за винцето...

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно е, Ани! Обожавам смокини! КАжи сега, това вино ЕТНО откъде го купуваш? Ти ме съблазни да го опитам, обаче не го срещам по магазините, където пазарувам.

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, подготвила си истинско гурме за това прекрасно бяло вино. Вдигам една виртуална наздравица!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, любимите ми смокини! Преди да направя рецептата ти, Ани, ще трябва едно хубаво да съм им се наяла! Иначе не си ги давам... А засега ги и нямам... ;) Много хубаво предложение, все пак :) Точно както би ми харесало! Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно вкусно предложение, поднесено с много красота и финес!
    Ани, поздравления!

    ОтговорИзтриване