Много нежен и фин галет с хрупкави семена Чиа, които са най-богатия растителен източник на Омега-3 мастни киселини. Елегантен начин да добавите супер храните в менюто си.
Продукти за масленото тесто:
200 г брашно
125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1-2 с.л. семена Чиа
продукти за галета:
2 бр. еднакво големи тиквички
4-5 бр. еднакво големи розови домата
зехтин
250 г сирене Моцарела
листенца пресен риган
черен пипер
сол
1 яйце за намазване
Нарежете маслото на малки парченца в брашното. Намачкайте го на маслени трохи. Чукнете яйцето, сложете солта, семената от Чиа и размесете с ръка, докато получите тесто. Ако е необходимо добавете 1-2 с.л. студена вода. Увийте го в прозрачно фолио и го охладете в хладилник за минимум 30 минути.
Измийте зеленчуците и ги нарежете на кръгчета без да ги белите.
Извадете тестото от хладилника и го разточете в кръгла форма. Не е необходимо да е правилна. Сложете хартия за печене върху тава и прехвърлете тестото отгоре. Ако се скъса просто го залепете. Подредете нарязаните зеленчуци по средата ветрилообразно, като ги редувате. Оставете около два сантиметра до ръба. Повдигнете и прищипете борда. Поръсете зеленчуците със сол и черен пипер, полейте със струйка зехтин и сложете отгоре кръгчета Моцарела. Поръсете с листенца риган.
Намажете борда с разбито яйце за повече блясък.
Намажете борда с разбито яйце за повече блясък.
Печете галета на 200 градуса около 30 минути. След като леко се охлади поръсете с листенца пресен риган.
Ани, чудесно е предложението ти и мисля да се възползвам. Голяма вкусотия си сътворила, поздравявам те.
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая! :)
Гери, мила, да ти е сладко. Надявам се да ти хареса. Аз го правих вчера за втори път и определено ще е от любимите ни летни галети. Поздрави
ИзтриванеАни , галета е невероятен ! Най- красивия солен галет който съм виждала до сега ! А идеята за семенцата чиа е чудесна :)
ОтговорИзтриванеgogolina, Чията дава добавена стойност на ястието с екстра количество омега-3 мастни киселини. Добре е да включваме в менюто си повече супер храни. Поздрави
ИзтриванеАни, галетът изглежда страшно апетитно! Ще се възползвам от идеята още тези дни. Благодаря!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден!
Опитай го Танче, няма да съжаляваш:) Поздрави
ИзтриванеЧудесно съчетание на продуктите! Много апетитен галет!
ОтговорИзтриванеСпокойна нощ!
Много си мила, благодаря ти.
ИзтриванеФантастично предложение,Ани!Колоритно и мноооого вкусно!Поздрави!
ОтговорИзтриванеНесъмнено мила Роси, благодаря ти!
ИзтриванеПрекрасна Ани, отново страхотно предложение. Единствено реших да променя избора на брашно с пълнозърнесто, вследствие на което стана леко хрупкаво-ронлив, но това съвсем не развали удоволствието от онзи сладникаво-кисел вкус на комбинацията от тиквичката и домата и обогатен с аромата на босилек и моцарела...вълшебство! Колкото по-простичка, толкова по-истинска е храната. Ти умееш да съчетаваш полезното с вкус. Благодаря ти :-)
ОтговорИзтриванеПрава си Краси, колкото по-простичка, толкова по-истинска е храната ни! Много се радвам, че ви е харесал галета. Самата аз много често ползвам пълнозърнесто брашно, комбинирано с бяло и пак ни е вкусно. Поздрави
ИзтриванеПрекрасно се оказа това, Ани, много вкусно! Този вкус така ме върна към изминалото лято, че не мога да повярвам, че на вратата почуква здраво зимата ;-) Благодаря ти за страхотната рецепта!
ОтговорИзтриванеТака е Ема, и аз не мога да повярвам, че идва зима. Но няма лошо, ще ни обвземе Коледното настроение и ще ни стане отново топло, уютно и вкусно. Да ви е сладко, благодаря за милия коментар.
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриване