Търсене в този блог

вторник, 23 юли 2013 г.

Галет с тиквички, домати и сирене Моцарела

    Много нежен и фин галет с хрупкави семена Чиа, които са най-богатия растителен източник на Омега-3 мастни киселини. Елегантен начин да добавите супер храните в менюто си.


Продукти за масленото тесто:

200 г брашно
125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1-2 с.л. семена Чиа

продукти за галета:

2 бр. еднакво големи тиквички
4-5 бр. еднакво големи розови домата
зехтин
250 г сирене Моцарела
листенца пресен риган
черен пипер
сол

1 яйце за намазване


Нарежете маслото на малки парченца в брашното. Намачкайте го на маслени трохи. Чукнете яйцето, сложете солта, семената от Чиа и размесете с ръка, докато получите тесто. Ако е необходимо добавете 1-2 с.л. студена вода. Увийте го в прозрачно фолио и го охладете в хладилник за минимум 30 минути. 
Измийте зеленчуците и ги нарежете на кръгчета без да ги белите. 
Извадете тестото от хладилника и го разточете в кръгла форма. Не е необходимо да е правилна. Сложете хартия за печене върху тава и прехвърлете тестото отгоре. Ако се скъса просто го залепете. Подредете нарязаните зеленчуци по средата ветрилообразно, като ги редувате. Оставете около два сантиметра до ръба. Повдигнете и прищипете борда. Поръсете зеленчуците със сол и черен пипер, полейте със струйка зехтин и сложете отгоре кръгчета Моцарела. Поръсете с листенца риган.


Намажете борда с разбито яйце за повече блясък.
Печете галета на 200 градуса около 30 минути. След като леко се охлади поръсете с листенца пресен риган. 


Да ви е сладко!


15 коментара:

  1. Ани, чудесно е предложението ти и мисля да се възползвам. Голяма вкусотия си сътворила, поздравявам те.
    Хубава вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, мила, да ти е сладко. Надявам се да ти хареса. Аз го правих вчера за втори път и определено ще е от любимите ни летни галети. Поздрави

      Изтриване
  2. Ани , галета е невероятен ! Най- красивия солен галет който съм виждала до сега ! А идеята за семенцата чиа е чудесна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina, Чията дава добавена стойност на ястието с екстра количество омега-3 мастни киселини. Добре е да включваме в менюто си повече супер храни. Поздрави

      Изтриване
  3. Ани, галетът изглежда страшно апетитно! Ще се възползвам от идеята още тези дни. Благодаря!

    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай го Танче, няма да съжаляваш:) Поздрави

      Изтриване
  4. Чудесно съчетание на продуктите! Много апетитен галет!
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  5. Фантастично предложение,Ани!Колоритно и мноооого вкусно!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна Ани, отново страхотно предложение. Единствено реших да променя избора на брашно с пълнозърнесто, вследствие на което стана леко хрупкаво-ронлив, но това съвсем не развали удоволствието от онзи сладникаво-кисел вкус на комбинацията от тиквичката и домата и обогатен с аромата на босилек и моцарела...вълшебство! Колкото по-простичка, толкова по-истинска е храната. Ти умееш да съчетаваш полезното с вкус. Благодаря ти :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си Краси, колкото по-простичка, толкова по-истинска е храната ни! Много се радвам, че ви е харесал галета. Самата аз много често ползвам пълнозърнесто брашно, комбинирано с бяло и пак ни е вкусно. Поздрави

      Изтриване
  7. Прекрасно се оказа това, Ани, много вкусно! Този вкус така ме върна към изминалото лято, че не мога да повярвам, че на вратата почуква здраво зимата ;-) Благодаря ти за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Ема, и аз не мога да повярвам, че идва зима. Но няма лошо, ще ни обвземе Коледното настроение и ще ни стане отново топло, уютно и вкусно. Да ви е сладко, благодаря за милия коментар.

      Изтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване