Търсене в този блог

четвъртък, 29 август 2013 г.

Сладки с бяло вино (Biscotti con vino bianco)

     У дома имам книгата на красивата и талантлива Камелия Воче. Дори бяхме на представянето й и имам личен автограф. Рецептите в книгата са лесни за изпълнение, в голямата си част италиански, вкусни и ефектни. Една такава рецепта ви представям днес - фантастични сладки с бяло вино (Biscotti con vino bianco). Уверявам ви, че ароматът, който се носи от фурната, докато се пекат ще накара и най-непощаливия човек да подскача от нетърпение да ги опита. Комбинацията от масло, лимон и вино е много изкушаваща, а като прибавим хрупкави орехи и мек локум получаваме едни много вкусни и ароматни сладки, които със сигурност ще ви станат любими. Невероятно лесни са за приготвяне. Тестото е много еластично и лесно за работа. Не се охлажда или меси прекомерно. Аз го забърках в Kitchen Aid и после само го разточих. Ако желаете да си направите по-голяма доза просто удвоете количестото продукти. 


Продукти (15 броя): 

125 г меко масло
1 ч.ч. бяло вино
2 1/2 ч.ч. брашно
кората от 1 лимон
1 ванилия

100 г орехи
1 кутия натурален локум
пудра захар за овалване


Разбийте с миксер мекото масло, брашното, виното, кората от лимона и ванилията, докато получите меко тесто. Не е необходимо да добавяте захар. Разточете го на правоъгълник. Нарежете го на малки правоъгълници. Сложете парче локум и орехче в края на един правоъгълник и завийте на пуричка.  По същия начин навийте и останалите сладки. Омесете изрезките и отново разточете и изрежете. Подредете навитите пурички в тава, покрита с хартия за печене и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса половин час. Извадете ги и още топли ги оваляйте в пудра захар. Оставете да изстинат.


----------------------------------------------------

Тази рецепта е още един пример за това, че хубавото вино, като ЕТНО Шардоне е подходящо не само за пиене, но и за готвене. В случая с негова помощ приготвих тези ароматни сладки. Спрях се на него, заради ненатрапчивия му аромат на праскова, ябълка и бели цветчета, с вкус на зрели плодове и нюанс на ванилия. Това е вино с мек и елегантен вкус, добра структура и умерена плътност.

Да ви е сладко!

21 коментара:

  1. Ние се наслаждаваме на тези сладки както се помня, Ани :) но под името Тути фрути или виненки. Невероятно крехки, топят се в устата и всички ги обожаваме.
    Много хубави снимки, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, благодаря ти, свекърва ми също ми каза, че някога са били много актуални. Признавам не знаех. У дома не са се правели :)

      Изтриване
  2. Здравей Ани! И аз много обичам тези сладки и ги приготвям с удоволствие, защото са много лесни за правене, а имат невероятен класически вкус, устоял на времето :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, много се радвам, значи знаеш колко са прекрасни :)

      Изтриване
  3. Разкошни сладки ,Ани ! И много , много стилни снимки !
    Поздрав и хубав ден !

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова познати и ароматни сладки :)
    Радвам се, че ми ги припомни, Ани!
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че ти ги припомних. И у дома ще станат чест гост на трапезата ни. Толкова са лесни и същевременно вкусни.

      Изтриване
  5. Наистина са невероятни! Не съм ги опитвала, предполагам напомнят локумките.
    Сърдечни поздрави, Ани! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, непременно ги опитай мила. Сигурна съм, че ще те очароват.

      Изтриване
  6. Yum-yum!!! Прекрасно си представям какво ухание се е разнесло у вас! Толкова ясно, че започнах да преглъщам! Мнооого апетитни изглеждат! Ще отида да погледам снимка на някое насекомо, че да ми мине :) Хубава вечер с усмивка от мен, Ани :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Татянче, много ароматни, така хубаво ухаят на лимон, вино и масло, че..Прегръдки

      Изтриване
  7. Не съм ги правила лично,но са ми носили у дома мои гости,наистина са много хрупкавки и точно това ми допадна в рецептата.Някой ден трябва да навъртя едни и аз,пък и с орехи и локум ми е толкова любимо!
    Прекрасни са твоите сладки,Ани!Хубав петък и почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ти явно си от малкото, които не са ги опитвали :))) Установих, че някога са били доста популярни тези сладки!
      Хем са хрупкави, хем се топят в устата. А особено с локумче и орех са фантазия. В началото много се зачудих защо няма захар в тестото. Реших, че е грешка, но после, когато ги опитах разбрах, че са си идеални така. Сладостта идва от локума и пудрата захар, в която се овалват. Прекрасни!Поздрави

      Изтриване
  8. Аз ги знам от моята свекърва,но с мас-много крехки стават-топят се в устата...И с масло са чудесни..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Живе и моята свекърва каза, че ги е правила някога. Хубаво е класическите рецепти да се запазват в поколенията.

      Изтриване
  9. Отговори
    1. Здравейте Стефка. В тестото не се слага захар. В сладките има локум и отвън се овалват в пудра захар.

      Изтриване
  10. Здравей Ани.Току що ги изпеках последните.Станаха невероятно вкусни....Не съжалявам,че направих двойна доза.Благодаря ти за споделената рецепта.
    Поздрави🤗

    ОтговорИзтриване