Търсене в този блог

вторник, 17 септември 2013 г.

Шоколадова торта за 5-тия рожден ден на Аида

      На 16.09. голямата ми дъщеря Аида навърши 5 години. Много чакан и вълнуващ рожден ден. Празнувахме в детската градина и направихме парти с приятелчетата. Пожела си да й направя шоколадова торта с понита. Реших да съм практична и вместо захарни фигурки, които ще бъдат изядени на мига реших да взема играчки понита, които после да й останат и да си играе с тях. Направих всичко останало от композицията с цветен марципан - рекичка, мостче, дъга, цветенца, пеперудка. Отстрани я облепих с домашни целувки. Вътре тортата беше много шоколадова. Торта само за шокохолици!! Тежка, мусова и много вкусна! Фини орехови блатове, без почти никакво брашно и домашен млечен крем с масло и шоколад. Комбинацията придаваше усещане за наситен шоколадов мус. 
      Аида беше много щастлива и много хареса тортата си, която по традиция беше мигновено разграбена и разглобена от сладките малки ръчички, веднага щом духна свещичката :) 


Продукти за два правоъгълни блата с размери 33:24 см:

5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
3 ч.ч. смлени орехи
2 с.л. брашно
2 с.л. натурално какао
2 ванилии

продукти за крема:

1 литър прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии

250 г масло
200 г натурален и млечен шоколад

продукти за шоколадовия ганаш:

200 мл сладкарска сметана
200 г натурален шоколад


Блатове:

Започнете със сместа за блатовете. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете половината захар като продължавате да разбивате докато се абсорбира захарта. Разбийте жълтъците с останалата захар на крем докато побелеят. В отделена купа смесете сухите съставки - орехите, какаото, брашното и ванилията. Пригответе сместа за блата като към жълтъчната смес прибавяте сухите съставки и белтъците като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка или с тел за разбиване. Изпечете тестото на две кори в правоъгълна форма в предварително загрята на 170* фурна.

Крем:

Загрейте млякото на котлона, без да завира. Смесете захарта с брашното и ванилията. Към тях прибавете жълтъците и постепенно разредете с млякото като бъркате непрекъснато. Върнете на котлона и сварете гъст крем и го оставете да се охлади. Охладете. Разбийте маслото и го прибавете към студения крем. Разтопете шоколадите на водна баня и ги добавете. Разбъркайте всичко още веднъж с миксер.

Сглобяване:

Сглобете тортата като слепвате блатовете с крем. Намажете я отстрани и отгоре и загладете добре. Завършете с крем. Не махайте формата.

Клокнете сметаната на котлона. Добавете шоколада и разбъркайте до гладкост. Излейте го върху тортата и заравнете. Оставете за едно денонощие да стегне добре в хладилника. На сутринта отстранете формата и декорирайте по избор. 

Аз облепих с домашни целувки, които направих от останалите ми белтъци от тортата. Ръководих се от рецептата, посочена от Супичка, която е много точна, но ги направих по-тънки и ги суших само два часа. 

Ето рецептата:

Домашни целувки

Продукти за 40-50 целувки:

4 белтъка
24 с.л. кристална захар

Много важно условие е купата и бъркалките на миксера ви да бъдат напълно сухи, както и белтъците да са със стайна температура! Сложете в купа белтъците и захарта. Сложете купата в друга купа с гореща вода и започнете да разбивате с миксер, докато станат на твърда пяна и не падат от купата. На мен ми отне около 15 минути постоянно биене. Сложете хартия за печене върху тава. С помощта на малка лъжичка загребете от сместа и оформете целувките, с малко връхче. Не ги правете много дебели, защото така ще се изпекат по-бавно. Аз ги направих по-тънки. Суших ги два часа на 100 градуса. Можете да сложите две тави една над друга. Ако ги направите по-дебели може да отнеме и 3 часа. Извадете една и разчупете. За да бъде идеална целувката трябва да бъде суха и твърда отвън и мекичка отвътре. Оставете ги да изстинат.


Да ви е сладко!


10 коментара:

  1. Ани, да ви е жива и здрава и винаги да ви радва (и другата госпожица също ;))! Много вкусна торта си приготвила, как да не е доволна Аида. Все така сладко да ви върви на цялото семейство!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кукленска торта за куклата Аида! Толкова я обичам тази калпазанка сладка! Да е много щастлива и усмихната!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолии, душичка си ти, мерси много!!И тя много те обича ;))

      Изтриване
  3. Колко е пораснала малката принцеса! Да ви е жива, здрава и много щастлива, Ани! И тя и сестричката й нека изпълват дома ви с радост и детски смях! Прекрасна торта за прекрасен повод! :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, нали? Неусетно растат мила. Как минаха 5 години не разбрах :) Прегръдки и от мен

      Изтриване
  4. Прекрасна е Аида,
    много лъчезарно и чаровно дете, или вече малка госпожица:)
    Прекрасна е и тортата,
    чудесна идея и оформление, а докато четях описанието - прегръщах.
    Честит празник, Ани,
    с пожелания за здраве, усмихнато и щастливо детство,
    много радост и майчина гордост!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много си мила, благодаря ти. Наистина е много лъчезарна, но и голяма лудетина тя :))
      Тортата е много шоколадова, тежка, реже се на малки парчета. Поздрави и от мен

      Изтриване
  5. Здравейте Ани, искам да направя тортата в кръгЛа форма. Трябва ли да намаля количество на продуктите за блата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Ако не ги намалите ще станат 4 кръгли и малко по-висока торта. Иначе може да ги намалите на половина.

      Изтриване