Здравейте приятели, след като починахме за седмица на Гръцкото моренце се завръщам с нови сили и идеи.
Днес ви представям едно чудесно есенно ястие - Гратен с праз лук и пиле с провансалска коричка. Непременно го опитайте, няма да съжалявате! Сигурна съм, че ще го включите в обичайното си меню. Вече можете да откриете любимия, сладък праз лук на пазара. Давам ви идея за много вкусна рецепта с него, в компанията на крехко пилешко месо и хрупкава провансалска коричка с пресни подправки.
4 стръка праз лук
2 моркова
шепа дръжки от целина
2 пилешки гърди
шепа листенца прясна мащерка
50 г масло + малко зехтин
черен пипер
1 с.л. брашно
1 ч.ч. бяло вино
1 1/4 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. вода
сол
продукти за провансалската коричка:
3 филии хляб (без коричките)
2 скилидки чесън
кората от половин лимон
60 г масло
60 г кашкавал
връзка магданоз
шепа пресен розмарин
шепа прясна мащерка
черен пипер
сол
Нарежете праз лука, морковите и дръжките целина на дребно. Нарежете пилешкото месо на малки парчета и го добавете и него. Сложете ги в тенджера с маслото и зехтина. Долейте малко вода и задушете до омекване на зеленчуците. Поръсете с прясна мащерка, черен пипер и сол. Поръсете с 1 с.л. брашно, налейте бялото вино, млякото и водата и кипнете ястието, след което намалете да покъкри на бавен огън, докато сосът се посгъсти. Не бива да става прекалено гъст, но не и течен. Отместете от огъня.
Пригответе провансалската коричка докато чакате сосът да се сгъсти.
Сложете в блендера 3 филии хляб, с изрязани корички, кората от половин лимон, 2 скилидки чесън, бучка масло и парче кашкавал, връзка магданоз, шепа розмарин и шепа мащерка, поръсете с черен пипер и сол и пасирайте, докато получите мокри маслени трохи.
Изсипете задушените зеленчуци и пилешкото месо със соса на дъното на тавичка или касерола.
Разпределете отгоре провансалската коричка и печете ястието на 200 градуса за 20 минути, докато добие златист загар.
Поднесете блюдото топло.
Да ви е сладко!
Добре дошла от морето :) ! Много вкусно звучи с тази провансалска коричка ,Ани ! Наистина чудесна есенна рецепта !
ОтговорИзтриванеХубав вторник ! Поздарви !
Ани, наистина е страхотно предложението ти! Мисля, че ще е наистина вкусно. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесно предложение, Ани!
ОтговорИзтриванеОбичам праз лук,но все още не съм видяла на пазара!
И с тази хрупкава коричка...ммм...
Поздрави!
Изглежда страхотно Ани! Трябва да го заредя в листата с "предстоящи ястия " :) Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеАни, чудна манджичка си спретнала, много ми хареса!Бъди все така креативна!Поздрави!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеДобре дошла, Ани! Чудесно предложение, вкусно, красиво поднесено и много изкусително! Прекрасна вечер!
ОтговорИзтриванеТова определено ще ми хареса, Ани :) Коричката е много приятна. Правила съм подобни, но с други зеленчуци и резултатът е толкова вкусен :) :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер с усмивка от мен :)
Ще го направя, звучи като да е вкусно ;) :)
ОтговорИзтриванеСамо се притеснявам дали "шепа розмарин" не е много .. а не искам да го изключвам изцяло - напротив, искам да се усеща ..
Мая
Не се тревожете. Сложете две стръкчета наситнен.
ИзтриванеИзключително вкусно!Искам да го хапвам всеки ден!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че сте го опитали и ви е харесало. Много ми е любимо :)
ИзтриванеВеликолепно!Благодаря за прекрасната рецепта!!!
ОтговорИзтриванеСърдечно ти благодаря Вероника :))) Целувки
ОтговорИзтриванеПрывітанне ад ЗАКАЗА ІЛЛУМІНАТІ ва ўсім свеце, гэта адкрытая магчымасць далучыцца да ДРУГІ ІЛЛУМІНАТІ, дзе МЛЬЦІЯНІРЫ, МІЛІЯРЭНІІ, вучоныя, сусветныя зоркі і сусветныя лідэры, якія кіруюць светам, атрымалі сваю вядомасць і ідэалы, а таксама дзе Вы можаце бачыць святло багацця і шчасця без крыві. Калі вы зацікаўлены, калі ласка, звяжыцеся з папярэднім адрасам электроннай пошты = greatilluminate99@gmail.com
ОтговорИзтриванеЗаўвага: калі ласка, ведаю, што, паважаючы сваю рэлігію і дзе б вы ні знаходзіліся ў свеце, вы можаце быць членам.
Прывітанне Храм ILLUMINATI НОВЫ Сусветны парадак.
Изглежда мн, мн вкусно! Как съм го пропуснала?!
ОтговорИзтриванеДа много хубаво есенно ястие е това, идеално за през седмицата като разнообразие.
Изтриване