вторник, 10 септември 2013 г.

Гратен с праз лук и пиле с провансалска коричка

     Здравейте приятели, след като починахме за седмица на Гръцкото моренце се завръщам с нови сили и идеи. 
     Днес ви представям едно чудесно есенно ястие - Гратен с праз лук и пиле с провансалска коричка. Непременно го опитайте, няма да съжалявате! Сигурна съм, че ще го включите в обичайното си меню. Вече можете да откриете любимия, сладък праз лук на пазара. Давам ви идея за много вкусна рецепта с него, в компанията на крехко пилешко месо и хрупкава провансалска коричка с пресни подправки.
       

Продукти:

4 стръка праз лук
2 моркова
шепа дръжки от целина
2 пилешки гърди
шепа листенца прясна мащерка
50 г масло + малко зехтин
черен пипер
1 с.л. брашно
1 ч.ч. бяло вино
1 1/4 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. вода
сол

продукти за провансалската коричка:

3 филии хляб (без коричките)
2 скилидки чесън
кората от половин лимон
60 г масло
60 г кашкавал
връзка магданоз
шепа пресен розмарин
шепа прясна мащерка
черен пипер
сол


Нарежете праз лука, морковите и дръжките целина на дребно. Нарежете пилешкото месо на малки парчета и го добавете и него. Сложете ги в тенджера с маслото и зехтина. Долейте малко вода и задушете до омекване на зеленчуците. Поръсете с прясна мащерка, черен пипер и сол. Поръсете с 1 с.л. брашно, налейте бялото вино, млякото и водата и кипнете ястието, след което намалете да покъкри на бавен огън, докато сосът се посгъсти. Не бива да става прекалено гъст, но не и течен. Отместете от огъня. 
Пригответе провансалската коричка докато чакате сосът да се сгъсти.
Сложете в блендера 3 филии хляб, с изрязани корички, кората от половин лимон, 2 скилидки чесън, бучка масло и парче кашкавал, връзка магданоз, шепа розмарин и шепа мащерка, поръсете с черен пипер и сол и пасирайте, докато получите мокри маслени трохи.
Изсипете задушените зеленчуци и пилешкото месо със соса на дъното на тавичка или касерола. 


Разпределете отгоре провансалската коричка и печете ястието на 200 градуса за 20 минути, докато добие златист загар.


Поднесете блюдото топло.


Да ви е сладко!









12 коментара:

  1. Добре дошла от морето :) ! Много вкусно звучи с тази провансалска коричка ,Ани ! Наистина чудесна есенна рецепта !
    Хубав вторник ! Поздарви !

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, наистина е страхотно предложението ти! Мисля, че ще е наистина вкусно. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно предложение, Ани!
    Обичам праз лук,но все още не съм видяла на пазара!
    И с тази хрупкава коричка...ммм...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда страхотно Ани! Трябва да го заредя в листата с "предстоящи ястия " :) Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, чудна манджичка си спретнала, много ми хареса!Бъди все така креативна!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  7. Добре дошла, Ани! Чудесно предложение, вкусно, красиво поднесено и много изкусително! Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Това определено ще ми хареса, Ани :) Коричката е много приятна. Правила съм подобни, но с други зеленчуци и резултатът е толкова вкусен :) :)
    Хубава вечер с усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ще го направя, звучи като да е вкусно ;) :)

    Само се притеснявам дали "шепа розмарин" не е много .. а не искам да го изключвам изцяло - напротив, искам да се усеща ..

    Мая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се тревожете. Сложете две стръкчета наситнен.

      Изтриване
  10. Изключително вкусно!Искам да го хапвам всеки ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че сте го опитали и ви е харесало. Много ми е любимо :)

      Изтриване