Търсене в този блог

петък, 20 септември 2013 г.

Сьомга с песто и чери домати

     Много обичам филе от сьомга. Тежка, вкусна и насищаща риба, без кости :) Затова обичам да разнообразявам и начините на приготвянето й. Всякак е вкусна, но тази рецепта на Анабел Лангбайн много ме спечели. Правя я вече няколко пъти, защото всеки път, когато я приготвя се изяжда преди да успея да я снимам :) А и е толкова лесна и вкусна, че си заслужава  да се прави често! Рибата остава сочна, крехка и много апетитна в компанията на печените чери доматчета и ароматното песто. Можете да я поднесете с печени картофи с розмарин и масло или просто със зелена салата с авокадо, орехи и сушени боровинки например. Аз избрах втория вариант. Разбира се наляхме си и чаша добре изстудено бяло вино ЕТНО Совиньон блан, което толкова добре подхождаше на вкусната рибка. Наздраве!


Продукти:

4-5 филета сьомга
4-5 с.л. песто (смес от пресен босилек, пармезан, кедрови ядки, чесън, зехтин и сол)
две шепи чери домати
2 ч.л. каперси
кората от половин лимон
2 с.л. лимонов сок
зехтин
черен пипер
сол


Сложете филетата в тава, върху хартия за печене. Поръсете ги със сол и черен пипер и намажете със сос песто. Поръсете с каперси и лимонова кора. Полейте с малко лимонов сок и струйка зехтин. Сложете нарязаните на половини чери домати. Изпечете рибата в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. 
Поднесете топла.


----------------------------------------------------------
Опитайте свежест във вино, като никоя друга. Совиньон бланът е характерен със своя интересен, характерен цитрусов нос, докато Мискетът е известен с нежността на растителния характер и билковите акценти. Ако ги съчетаем в ЕТНО Совиньон блан и Мискет, се получава живо, игриво и изпълнено с обещания вино, което си отива на почти всичко.
Игрива елегантност, съчетана с фина структура и приятен мек финал.

Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Много е апетитна, Ани! Сьомгата и у нас е на почит, а с песто честичко пържа. Следващия път ще изпека, много ми харесва идеята с каперсите.
    Хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, страхотно предложение! Но не мога да подмина... Последната снимка страшно много ми хареса.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, и ние вкъщи обожаваме сьомга, ще пробвам задължително твоето предложение, не съм я приготвяла по този начин...Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване