Търсене в този блог

петък, 24 октомври 2014 г.

Шоколадов кейк с банан

   Ако и на вас винаги ви остава по едно бананче, което никой не го хапва опитайте моя Шоколадов кейк с банан и ще се влюбите! 
   Много съм критична по отношение на кексовете. Рядко попадам на добра рецепта. Обичам ароматни кексове с масло и качествени продукти. Затова на мига припознах тази вкусна рецепта за Шоколадов кейк с банан. Получи се превъзходен кейк, с перфектно съчетани съставки, които се усещат с всяка хапка. Нежният шоколадов кейк, хрупкавите бадеми, топящите се парченца шоколад и влажния, ароматен банан...истинска фантазия! Горещо ви го препоръчвам, много вкусен кейк! 


Продукти:

125 г меко масло
1/2 ч.ч. захар
3 яйца
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. мляно еспресо
2 с.л. счукани бадеми
кора от половин лимон
2 с.л. натурално какао
100 г натурален шоколад
1 банан


Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте мекото масло, заедно със захарта с помощта на миксер. Добавете едно по едно целите яйца, като разбивате между всяко на бавна скорост. В друга купа смесваме сухите съставки - брашното с бакпулвера, кафето, счуканите бадеми, кората от лимона и какаото. Внимателно ги изсипете в масления крем и разбъркайте добре. Нарежете шоколада на парченца и го разбъркайте леко в сместа. 
Изсипете половината смес в на маслена и обилно набрашнена форма за кекс. Подредете отгоре кръгчета банан и ги покрийте с втората половина от сместа. Изпечете кекса в предварително загрята фурна около 50 минути, до готовност. Извадете го от формата и го оставете да се охлади напълно.




Да ви е сладко!
Източник: http://www.lesnovkusno.com/

54 коментара:

  1. Колко е влажен и шоколадов... Ани, прекрасен е! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва сладурано. Браво и на теб за прекрасния дебют в сп. Меню! Гордеем се с теб!

      Изтриване
  2. Превъзходно изглежда, Ани! Текстурата му е обещаваща. Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Текстурата дани е комбинация от кейк и сочна плънка. Много е хубав и ароматен.

      Изтриване
  3. Чудесен е! Аида и Беа със сигурност са били много щастливи да излапат по едно вкусно парче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво говориш, изпокараха се. Буквално :))) за последното парче :)))) Целувам те!

      Изтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лилия, извинявай без да искам изтрих коментара ти.

      Изтриване
    2. Няма нищо, аз просто точех лиги по прекрасния ти кейк!
      Позрави. :)

      Изтриване
    3. Много благодаря! Пак ще се прави, то се знае :)

      Изтриване
  5. В центъра прилича на сочно и шоколадово брауни, много изкусително!
    Харесва ми, заслужава си да бъде опитан. Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, точно такъв е, като сочно брауни посредата. Непременно си достави това удоволствие :) Благодаря ти.

      Изтриване
  6. Точно на Брауни ми заприлича и на мен. Няма как да не е вкусен този кекс с тези съставки!
    Изглежда страшно вкусно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз, когато прочетох съставките бях убедена в крайния резултат. Казах си, няма начин да не е вкусно, а той надмина очакванията ми!

      Изтриване
  7. Отговори
    1. Благодаря ти Весе. Ще се радвам да го опиташ лично :) Поздрави

      Изтриване
  8. Днес видях рецептата и вече се пече ;) С тези съставки няма начинда не е чудесен!

    ОтговорИзтриване
  9. А бананите не падат ли надолу към дъното? Нужно ли е да се покрият с брашно преди това,за да се задържат посредата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Боряна. Не, не падат надолу. Те са леки. Аз затова не сложих много, само един нарязан банан на кръгчета. Сместа е гъста, няма да имате проблем.

      Изтриване
  10. Здравейте! Направих го, но не ми се получи така сочен и влажен. Сместта беше много гъста, дори добавих още едно яйце. Да, вкусно е, но видът не е същият. Къде бъркам?

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте Атанаска. Не е било необходимо да добавяте яйце. Сместа си е гъста да. Но ако сте спазили всички стъпки, няма причина да не се получи като моя. 1 банан ли сложихте?

    ОтговорИзтриване
  12. Кекса стана страхотен, благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
  13. А шоколада защо се слаага на парчета, не трябва ли да се разтопи

    ОтговорИзтриване
  14. За втори път го правя и е прекрасен. Както винаги рецептата е изключително точна. Благодаря! Аз само добавих експериментално парченца какаови зърна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Ивелина, че се отбихте да ми оставите коментар. Радвам се, че рецептата е безгрешна и сполучлива. Това е много важно за мен! Сигурна съм, че сте имали екстра доза какао и ви е било много сладко :) Сърдечни поздрави

      Изтриване
  15. С какво мога да заменя кафето, че нямам никакво вкъщи? Нито 3 в 1, нито Нес, никакво... А утре искам да го направя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Просто увеличете какаото на 3 лъжички

      Изтриване
    2. Благодаря ти, Ани :) Другият ми въпрос е - мога ли да го изпека в кексова форма с повече банани, дали ще се получи?

      Изтриване
  16. бадемите,сурови ли са

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте. Точно по моя вкус е също, но дали би се получил и без бадемите. Или пък да заменя с фъстъци?☺

    ОтговорИзтриване
  18. А за тези които нямат миксер става ли :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че ще стане, само добре разбийте с бъркалка на ръка маслото и захарта.

      Изтриване
  19. Здравейте, очарована съм от прекрасния кейк и честичко го приготвям. Сега бих искала да експериментирам, но първо да се допитам до Вас. Мога ли да изпека кейка във форма за мъфини, като посредата слагам по малко шоколад и банан?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, да според мен, можете. Опитайте и ми пишете дали се е получило. Не пълнете чашките повече от средата.

      Изтриване
    2. Получи се страхотно! Сместа се събра точно в 12 формички за мъфини. Не съм променяла нищо от рецептата, само единствено шоколада добавих в средата, а не в цялата смес. И да си призная, направих две дози! Едната за гости, а другата за мъжа ми. Всички останаха очаровани! Всеки който иска да пробва по този начин, съветвам да опита! На Вас благодаря за рецептата, изпечена в каквато и да е форма, все си е вкусотия! :)

      Изтриване
  20. Нещо като кекс, нещо като брауни, кейк - шоколадово вълшебство! Благодаря за чудесната рецепта!Децата го оцениха много високо

    ОтговорИзтриване
  21. Дали ще се получи в стандартна форма за кекс или грамажите на продуктите трябва да са други?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че ще се получи и в кръгла форма. Зависи колко ви е голяма. Възможно е да стане по-нисък.

      Изтриване
  22. Здравейте. Мляно експресо това разтворимо кафе?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или трябва да се свари кафе?

      Изтриване
    2. Мляно, директно слагам една лъжичка. Не го разтварям.

      Изтриване
  23. Здравейте,какво брашно е използвано за кекса?

    ОтговорИзтриване
  24. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  25. Може ли маслото да се замени с олио?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Цвети, не ви съветвам да заменяте маслото в такива печива с олио. Маслото придава специфичен аромат и ронливост на кейковете, който с олио не можете да получите.

      Изтриване
  26. Какъв е размера на формата за кекс?

    ОтговорИзтриване